Enorm interesse: Robotterne samler os på tværs af faglighed, fordi perspektiverne rækker så vidt - det er et folkemøde, som ikke kun sker på Bornholm

Klumme: Robotter tiltrækker mange faggrupper og funktioner. De tilbyder nemlig både fordele her-og-nu med høj ROI, og i det lange perspektiv lokker de med nye forretningsmodeller og helt nye måder at løse opgaverne på.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Forleden afholdt vi seminar om robotter.

Uden besvær fyldte vi en sal med 299 deltagere, som gerne ville høre danske konsulenter og virksomheder fortælle om virksomhedernes potentiale og erfaring med AI og softwarerobotter.

Deltager-listen var ekstremt bredt sammensat. Direktører, it-medarbejdere, procesmennesker, funktionschefer og nysgerrige studerende. De kom fra små, mellemstore og store virksomheder fra alle sektorer. Bredden og tilstrømningen er ganske uhørt.

Årsagen er emnet: Robotter. Eller nærmere bestemt Intelligent Process Automation, som i min optik er et begreb, der omfatter flere forskellige løsningstyper.

For eksempel de ret simple Robotic Process Automation-løsninger (RPA), som affotograferer medarbejderes tastetryk og derefter kan ekspedere sager fejlfrit 24 timer i døgnet syv dage om ugen.

Og digitale assistenter og chatbots, som giver et nyt intelligent interface mellem den enkelte og virksomheden.

Og selvfølgelig den vældigt hypede AI og machine learning, som er videreudviklingen af avanceret analytics til mere eller mindre ”tænkende” og handlende datadrevne løsninger.

Hurtigt og langsomt
Forretningsmæssigt ser vi også meget forskellige kurver for indtrængning og anvendelse af disse ganske forskellige løsningstyper.

Et forsikringsselskab som Topdanmark melder om fantastisk ROI og meget hurtig udbredelse af RPA med en blomstrende opfindsomhed.

Anderledes ser det ud med machine learning, hvor man lidt langsommere er ved at høste sine erfaringer og sætte forsøg i gang med at lade software støtte beslutningstagere med algoritmepower oven på massive datamængder.

Når vi taler om softwarerobotter gælder den gamle sandhed om, at vi som mennesker overvurderer teknologien på kort sigt og undervurderer den på langt sigt.

Jeg tror, at software kommer til at ændre masser af jobs og deres indhold, og dygtige virksomheder vil opbygge meget store forretningsmæssige fordele gennem teknologien.

Der ligger en antropologisk og organisatorisk opgave foran os i forhold til at sikre den optimale arbejdsdeling mellem mennesker og maskiner. Hvis det er rigtigt, stiller det krav til ledelsen her og nu.

Dræb ideer
Søren Hebsgaard, som er chief digital officer i Topdanmark, taler direkte om, at vi i virksomhederne skal have mindst to forskellige værdisystemer i vores tilgang til digitaliseringen.

På den ene side skal vi fortsætte den inkrementelle tilgang og teknologiske understøttelse med klassisk governance for at høste optimering.

På den anden side skal vi forberede fremtiden med nogle organisationsformater, der egner sig til undersøgelse, innovation, inkubation, investering og efterfølgende implementering.

Mængden af ideer og initiativer skal være så stor, at hovedopgaven bliver at være en bøddel, som dræber initiativer og kun sikrer de bedste overlevelse.

Robotterne samler os på tværs af faglighed, funktioner og størrelse, fordi perspektiverne rækker så vidt.

Det er et folkemøde, som ikke kun sker på Bornholm. Derfor kommer robotterne også til at påvirke den måde virksomheder styrer deres it og digitalisering. Og teknologien kommer derfor også til at bidrage til at nedbryde silogrænser og organisatoriske ideer, som hører fortiden til.

Det er nok ikke så sært, at vi flokkes om fænomenet for at forstå hvad hulen det er, der kommer til at ske.

Læs også:

Softwarerobotterne invaderer de danske kommune: Flere end hver fjerde kommune har allerede sat robotterne i arbejde

Robot-investeringer sørger for rekordoverskud hos Alka

Her kan du især hente de store gevinster på software-robotter


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Premium
Huawei ville have skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked - Udenrigsministeriet afviste
Kinesiske Huawei har anmodet om en skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked. Anmodningen blev afvist af udenrigsministeriet, hvor argumentet lød, at det ikke var "kutyme" at give specifikke selskaber skriftlige tilkendegivelser om, hvorvidt de er velkomne til at gøre investeringer i Danmark.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.