Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

EU vil investere over syv milliarder kroner i mindst fire supercomputere: Skal blandt andet bruges til bedre cybersikkerhed

Bedre sundhedspleje, vedvarende energi og et stærkere cyberforsvar. Det er noget af det EU håber på, at investeringen i nye supercomputere skal hjælpe med.

En ny EU-enhed ved navn EuroHPC skal støtte forskningen inden for datainfrastruktur og bygge 2 supercomputere, der skal være blandt verdens fem bedste.

Det oplyser EU kommissionen i en pressemeddelelse.

Planen er, at den nye enhed blandt andet skal give europæiske virksomheder bedre adgang til teknologien bag.

Læs også: EU-kommissionen vil oprette et it-sikkerhedsnetværk: Vil afsætte mere end 15 milliarder kroner til projektet

Ifølge EU har de europæiske brug for lettere adgang til teknologien, hvis EU skal være førende inden for AI, sundhed og cybersikkerhed.

“I dag er de fleste af vores forskere og virksomheder tvunget til at begive sig uden for Europa for at finde de topklassecomputere, som de har brug for. EU har ikke råd til at sakke bagud. Med EuroHPC vil vi kunne nyde godt af innovation herhjemme," siger Andrus Ansip, næstformand for EU kommissionen ifølge pressemeddelelsen.

Den nye enhed har i alt et budget på én milliard euro eller omkring syv milliarder kroner, hvoraf halvdelen skal komme fra EU's budget, mens den anden halvdel skal betales af de medlemslande, der vil være med i projektet.

Læs også: Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til

Danmark har allerede tilkendegivet at man ønsker at være en del af samarbejdet.

Derudover er Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig også med.

Læs også: Her er EU's mest markante tiltag for at tæmme de store amerikanske tech-firmaer

Derudover regner EU med at få omkring 400 millioner euro fra private investorer.

Mindst fire supercomputere

Målet er at EU-enheden skal bygge mindst fire suppercomputere, hvor de to altså skal være blandt de fem bedste i verden.

De to sidste skal, ifølge EU Kommissionen, være blandt de 25 bedste i verden.

Læs også: Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Supercomputerne vil blive koblet sammen med de eksisterende supercomputere i medlemslandende og derefter være tilgængelige for offentlige og private brugere i hele Europa.

Ifølge EU Kommissionen bruger de europæiske virksomheder i dag 33 procent af verdens forbrug af supercomputere eller såkaldt højtydende databehandling. Mens de samme lande kun bidrager med 5 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere