Artikel top billede

EU vil investere over syv milliarder kroner i mindst fire supercomputere: Skal blandt andet bruges til bedre cybersikkerhed

Bedre sundhedspleje, vedvarende energi og et stærkere cyberforsvar. Det er noget af det EU håber på, at investeringen i nye supercomputere skal hjælpe med.

En ny EU-enhed ved navn EuroHPC skal støtte forskningen inden for datainfrastruktur og bygge 2 supercomputere, der skal være blandt verdens fem bedste.

Det oplyser EU kommissionen i en pressemeddelelse.

Planen er, at den nye enhed blandt andet skal give europæiske virksomheder bedre adgang til teknologien bag.

Læs også: EU-kommissionen vil oprette et it-sikkerhedsnetværk: Vil afsætte mere end 15 milliarder kroner til projektet

Ifølge EU har de europæiske brug for lettere adgang til teknologien, hvis EU skal være førende inden for AI, sundhed og cybersikkerhed.

“I dag er de fleste af vores forskere og virksomheder tvunget til at begive sig uden for Europa for at finde de topklassecomputere, som de har brug for. EU har ikke råd til at sakke bagud. Med EuroHPC vil vi kunne nyde godt af innovation herhjemme," siger Andrus Ansip, næstformand for EU kommissionen ifølge pressemeddelelsen.

Den nye enhed har i alt et budget på én milliard euro eller omkring syv milliarder kroner, hvoraf halvdelen skal komme fra EU's budget, mens den anden halvdel skal betales af de medlemslande, der vil være med i projektet.

Læs også: Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til

Danmark har allerede tilkendegivet at man ønsker at være en del af samarbejdet.

Derudover er Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig også med.

Læs også: Her er EU's mest markante tiltag for at tæmme de store amerikanske tech-firmaer

Derudover regner EU med at få omkring 400 millioner euro fra private investorer.

Mindst fire supercomputere

Målet er at EU-enheden skal bygge mindst fire suppercomputere, hvor de to altså skal være blandt de fem bedste i verden.

De to sidste skal, ifølge EU Kommissionen, være blandt de 25 bedste i verden.

Læs også: Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Supercomputerne vil blive koblet sammen med de eksisterende supercomputere i medlemslandende og derefter være tilgængelige for offentlige og private brugere i hele Europa.

Ifølge EU Kommissionen bruger de europæiske virksomheder i dag 33 procent af verdens forbrug af supercomputere eller såkaldt højtydende databehandling. Mens de samme lande kun bidrager med 5 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere