Artikel top billede

Foto: Jennifer Jacquemart (Foto: Photo: Jennifer Jacquemart)

Verdenskendt it-magasin: Derfor bør Silicon Valley frygte Margrethe Vestager

Margrethe Vestager (R) slår i et nyt interview fast, at virksomheder, der anvender algoritmer, har det fulde ansvar for, at de overholder konkurrenceloven: "Vi må forvente, at virksomheder sender algoritmerne på jura-uddannelse, så de lærer konkurrencereglerne," siger hun.

EU's danske konkurrencekommisær Margrethe Vestager er klar med en opsang til virksomheder, der bruger kunstig intelligens, som baserer sig på uigennemskuelige algoritmer.

Ifølge hende er der kun en, der har ansvaret for, at algoritmerne overholder loven, og det er virksomheden, der ejer algortimen.

"Det er din algoritme, derfor er det dit ansvar,” siger Margrethe Vestager i et nyt interview med det amerikanske magasin Wired under overskriften "Why Silicon Valley should fear Europes competition chief'.

Ifølge EU-kommissæren skal virksomheder, der bruger algoritmer kunne forklare sine kunder, hvorfor algoritmen er kommet frem til et givent resultat.

I interviewet med Wired bliver det dog påpeget, at virksomheder, der anvender algoritmerne, ikke altid har den viden.

Eksempelvis ved Amazon ifølge Wired ikke altid, hvorfor deres algoritme anbefaler et specifikt produkt til en given kunde.

Læs også: Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder

Send algoritmerne på jura-kursus

Margrethe Vestager anerkender, at det kan være med til at komplicere arbejdet med at håndhæve konkurrenceloven overfor virksomheder, der anvender algoritmer og kunstig intelligens.

Men i sidste instans er det virksomhedens eget ansvar at algoritmerne overholder loven, lyder det fra Margrethe Vestager.

”Vi må spørge, hvad er det, vi forventer af virksomheder, der bruger algoritmer i deres forretning,” spørger Margrethe Vestager og kommer selv med svaret:

”Vi må forvente, at virksomheder sender algoritmerne på jura-uddannelse, så de lærer konkurrencereglerne, før de bliver sluppet løs. Måske burde vi også have vores egne algoritmer, der kan holde øje med markederne, hvis vi har en bekymring.”

I interviewet fortæller Margrethe Vestager ligeledes, at hun har iværksat et initiativ, der skal give hende øget indsigt i konsekvenserne af erhvervslivets stigende brug af algoritmer.

”Jeg har tre særlige rådgivere, der har fået den opgave. Den ene har dyb indsigt i økonomi, den anden i konkurrencelov og den tredje i teknologi. De skal komme med et svar på om, om vi har brug for nye værktøjer til at håndhæve konkurrenceloven, når tingene forandres,” siger hun til Wired.

Læs også:
Hvad bliver EU's næste digitale agenda? Her er Margrethe Vestagers bud på det, der (måske) bliver en af de 'helt store diskussioner'

Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere