Artikel top billede

Foto: Jennifer Jacquemart

Verdenskendt it-magasin: Derfor bør Silicon Valley frygte Margrethe Vestager

Margrethe Vestager (R) slår i et nyt interview fast, at virksomheder, der anvender algoritmer, har det fulde ansvar for, at de overholder konkurrenceloven: "Vi må forvente, at virksomheder sender algoritmerne på jura-uddannelse, så de lærer konkurrencereglerne," siger hun.

EU's danske konkurrencekommisær Margrethe Vestager er klar med en opsang til virksomheder, der bruger kunstig intelligens, som baserer sig på uigennemskuelige algoritmer.

Ifølge hende er der kun en, der har ansvaret for, at algoritmerne overholder loven, og det er virksomheden, der ejer algortimen.

"Det er din algoritme, derfor er det dit ansvar,” siger Margrethe Vestager i et nyt interview med det amerikanske magasin Wired under overskriften "Why Silicon Valley should fear Europes competition chief'.

Ifølge EU-kommissæren skal virksomheder, der bruger algoritmer kunne forklare sine kunder, hvorfor algoritmen er kommet frem til et givent resultat.

I interviewet med Wired bliver det dog påpeget, at virksomheder, der anvender algoritmerne, ikke altid har den viden.

Eksempelvis ved Amazon ifølge Wired ikke altid, hvorfor deres algoritme anbefaler et specifikt produkt til en given kunde.

Læs også: Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder

Send algoritmerne på jura-kursus

Margrethe Vestager anerkender, at det kan være med til at komplicere arbejdet med at håndhæve konkurrenceloven overfor virksomheder, der anvender algoritmer og kunstig intelligens.

Men i sidste instans er det virksomhedens eget ansvar at algoritmerne overholder loven, lyder det fra Margrethe Vestager.

”Vi må spørge, hvad er det, vi forventer af virksomheder, der bruger algoritmer i deres forretning,” spørger Margrethe Vestager og kommer selv med svaret:

”Vi må forvente, at virksomheder sender algoritmerne på jura-uddannelse, så de lærer konkurrencereglerne, før de bliver sluppet løs. Måske burde vi også have vores egne algoritmer, der kan holde øje med markederne, hvis vi har en bekymring.”

I interviewet fortæller Margrethe Vestager ligeledes, at hun har iværksat et initiativ, der skal give hende øget indsigt i konsekvenserne af erhvervslivets stigende brug af algoritmer.

”Jeg har tre særlige rådgivere, der har fået den opgave. Den ene har dyb indsigt i økonomi, den anden i konkurrencelov og den tredje i teknologi. De skal komme med et svar på om, om vi har brug for nye værktøjer til at håndhæve konkurrenceloven, når tingene forandres,” siger hun til Wired.

Læs også:
Hvad bliver EU's næste digitale agenda? Her er Margrethe Vestagers bud på det, der (måske) bliver en af de 'helt store diskussioner'

Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere