Artikel top billede

Foto: Jennifer Jacquemart (Foto: Photo: Jennifer Jacquemart)

Verdenskendt it-magasin: Derfor bør Silicon Valley frygte Margrethe Vestager

Margrethe Vestager (R) slår i et nyt interview fast, at virksomheder, der anvender algoritmer, har det fulde ansvar for, at de overholder konkurrenceloven: "Vi må forvente, at virksomheder sender algoritmerne på jura-uddannelse, så de lærer konkurrencereglerne," siger hun.

EU's danske konkurrencekommisær Margrethe Vestager er klar med en opsang til virksomheder, der bruger kunstig intelligens, som baserer sig på uigennemskuelige algoritmer.

Ifølge hende er der kun en, der har ansvaret for, at algoritmerne overholder loven, og det er virksomheden, der ejer algortimen.

"Det er din algoritme, derfor er det dit ansvar,” siger Margrethe Vestager i et nyt interview med det amerikanske magasin Wired under overskriften "Why Silicon Valley should fear Europes competition chief'.

Ifølge EU-kommissæren skal virksomheder, der bruger algoritmer kunne forklare sine kunder, hvorfor algoritmen er kommet frem til et givent resultat.

I interviewet med Wired bliver det dog påpeget, at virksomheder, der anvender algoritmerne, ikke altid har den viden.

Eksempelvis ved Amazon ifølge Wired ikke altid, hvorfor deres algoritme anbefaler et specifikt produkt til en given kunde.

Læs også: Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder

Send algoritmerne på jura-kursus

Margrethe Vestager anerkender, at det kan være med til at komplicere arbejdet med at håndhæve konkurrenceloven overfor virksomheder, der anvender algoritmer og kunstig intelligens.

Men i sidste instans er det virksomhedens eget ansvar at algoritmerne overholder loven, lyder det fra Margrethe Vestager.

”Vi må spørge, hvad er det, vi forventer af virksomheder, der bruger algoritmer i deres forretning,” spørger Margrethe Vestager og kommer selv med svaret:

”Vi må forvente, at virksomheder sender algoritmerne på jura-uddannelse, så de lærer konkurrencereglerne, før de bliver sluppet løs. Måske burde vi også have vores egne algoritmer, der kan holde øje med markederne, hvis vi har en bekymring.”

I interviewet fortæller Margrethe Vestager ligeledes, at hun har iværksat et initiativ, der skal give hende øget indsigt i konsekvenserne af erhvervslivets stigende brug af algoritmer.

”Jeg har tre særlige rådgivere, der har fået den opgave. Den ene har dyb indsigt i økonomi, den anden i konkurrencelov og den tredje i teknologi. De skal komme med et svar på om, om vi har brug for nye værktøjer til at håndhæve konkurrenceloven, når tingene forandres,” siger hun til Wired.

Læs også:
Hvad bliver EU's næste digitale agenda? Her er Margrethe Vestagers bud på det, der (måske) bliver en af de 'helt store diskussioner'

Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere