Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester

Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.

Google vil fremover opkræve et gebyr af alle producenter af Android-telefoner, som vil have adgang til Play Store og andre Google-apps som Maps og YouTube.

Beslutningen kommer i kølvandet på sommerens kæmpebøde fra EU.

Her blev Google dømt til at betale 4,3 milliarder euro i bøde for at misbruge sin dominans på Android-scenen til at fremme anvendelsen af selskabets egen browser, Chrome.

Det kan du læse mere om her: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Google har ikke tidligere opkrævet penge for Android og selskabets apps, da indtjeningen er kommet fra den meget omfattende brug af Chrome og annoncebetalte Search, som er blevet sikret via præ-installationen på Android-telefonerne.

Men dommen tvinger altså Google til at fjerne bundlingen af Chrome-browseren, Play Store og andre apps.

Det nye gebyr er således udformet specifikt til at dække den indtægtsnedgang, som Google nu står over for, når selskabets ændrer sine hidtidge aftaler med de store smartphone-producenter som Samsung og Huawei.

De skal fremover betale en licens til Google, hvis de på kommende Android-telefoner vil tilbyde brugerne adgang til Play Store, Maps, YouTube og andre apps, som Google ejer.

“Præ-installationen af Google Search og Chrome hjalp os sammen med vores apps til at finansiere udviklingen og den gratis distribution af Android. Vi indfører nu en ny licens-aftale for smartphones og tablet-computere i EEA [‘european economic area’, red],” lyder det fra Google i denne blogpost.

‘Android vil forblive gratis og open source,” skriver selskabet endvidere.

Google understreger desuden, at Chrome og Search fortsat vil være gratis at inkludere på telefonerne.

Det nye gebyr træder i kraft 29. oktober og kommer til at dække alle Android-devices, der fra denne dag sendes på markedet i EU.

Fast gebyr

Det fremgår ikke, hvor meget gebyret vil blive på, men der bliver tale om en flat rate for hver smartphone-model.

Og det vil blive helt op til de enkelte smartphone-producenter, om de vil sende regningen direkte videre til slutbrugerne - eller betale den ud fra egen kasse og finde beløbene andre steder.

Ændringen betyder også, at smartphone-producenterne får mulighed for at anvende såkaldte ‘forked’ versioner af Android - altså ‘hjemmebyggede’, uafhængige versioner af Android i modsætning til de ‘store’ og industrielt godkendte versioner fra de store smartphone-producenter.

Det gælder eksempelvis Amazons Fire, som er Android-baseret, men ikke kompatibel med Googles apps og Play Store, som her kun kan tilgås via en browser.

Smartphone-producenterne må dog ikke anvende Android-brandet, hvis de anvender en ‘forked’ version af styresystemet.

Beslutningen åbner også en lem for rivaliserende søgemaskiner som eksempelvis Microsofts Bing.

Læs også:

EU's rekordbøde rammer Google på bundlinjen - men omsætningen overgår alle forventninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen for angreb via din Salesforce Cloud
Cyberkriminelle går målrettet efter Salesforce Cloud, men kun de færreste virksomheder er opmærksomme på, at de selv har et stort ansvar for at beskytte sig – eller ved, hvordan de gør.