Artikel top billede

(Foto: Google.com)

Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester

Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.

Google vil fremover opkræve et gebyr af alle producenter af Android-telefoner, som vil have adgang til Play Store og andre Google-apps som Maps og YouTube.

Beslutningen kommer i kølvandet på sommerens kæmpebøde fra EU.

Her blev Google dømt til at betale 4,3 milliarder euro i bøde for at misbruge sin dominans på Android-scenen til at fremme anvendelsen af selskabets egen browser, Chrome.

Det kan du læse mere om her: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Google har ikke tidligere opkrævet penge for Android og selskabets apps, da indtjeningen er kommet fra den meget omfattende brug af Chrome og annoncebetalte Search, som er blevet sikret via præ-installationen på Android-telefonerne.

Men dommen tvinger altså Google til at fjerne bundlingen af Chrome-browseren, Play Store og andre apps.

Det nye gebyr er således udformet specifikt til at dække den indtægtsnedgang, som Google nu står over for, når selskabets ændrer sine hidtidge aftaler med de store smartphone-producenter som Samsung og Huawei.

De skal fremover betale en licens til Google, hvis de på kommende Android-telefoner vil tilbyde brugerne adgang til Play Store, Maps, YouTube og andre apps, som Google ejer.

“Præ-installationen af Google Search og Chrome hjalp os sammen med vores apps til at finansiere udviklingen og den gratis distribution af Android. Vi indfører nu en ny licens-aftale for smartphones og tablet-computere i EEA [‘european economic area’, red],” lyder det fra Google i denne blogpost.

‘Android vil forblive gratis og open source,” skriver selskabet endvidere.

Google understreger desuden, at Chrome og Search fortsat vil være gratis at inkludere på telefonerne.

Det nye gebyr træder i kraft 29. oktober og kommer til at dække alle Android-devices, der fra denne dag sendes på markedet i EU.

Fast gebyr

Det fremgår ikke, hvor meget gebyret vil blive på, men der bliver tale om en flat rate for hver smartphone-model.

Og det vil blive helt op til de enkelte smartphone-producenter, om de vil sende regningen direkte videre til slutbrugerne - eller betale den ud fra egen kasse og finde beløbene andre steder.

Ændringen betyder også, at smartphone-producenterne får mulighed for at anvende såkaldte ‘forked’ versioner af Android - altså ‘hjemmebyggede’, uafhængige versioner af Android i modsætning til de ‘store’ og industrielt godkendte versioner fra de store smartphone-producenter.

Det gælder eksempelvis Amazons Fire, som er Android-baseret, men ikke kompatibel med Googles apps og Play Store, som her kun kan tilgås via en browser.

Smartphone-producenterne må dog ikke anvende Android-brandet, hvis de anvender en ‘forked’ version af styresystemet.

Beslutningen åbner også en lem for rivaliserende søgemaskiner som eksempelvis Microsofts Bing.

Læs også:

EU's rekordbøde rammer Google på bundlinjen - men omsætningen overgår alle forventninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje