Artikel top billede

(Foto: Google.com)

Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester

Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.

Google vil fremover opkræve et gebyr af alle producenter af Android-telefoner, som vil have adgang til Play Store og andre Google-apps som Maps og YouTube.

Beslutningen kommer i kølvandet på sommerens kæmpebøde fra EU.

Her blev Google dømt til at betale 4,3 milliarder euro i bøde for at misbruge sin dominans på Android-scenen til at fremme anvendelsen af selskabets egen browser, Chrome.

Det kan du læse mere om her: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Google har ikke tidligere opkrævet penge for Android og selskabets apps, da indtjeningen er kommet fra den meget omfattende brug af Chrome og annoncebetalte Search, som er blevet sikret via præ-installationen på Android-telefonerne.

Men dommen tvinger altså Google til at fjerne bundlingen af Chrome-browseren, Play Store og andre apps.

Det nye gebyr er således udformet specifikt til at dække den indtægtsnedgang, som Google nu står over for, når selskabets ændrer sine hidtidge aftaler med de store smartphone-producenter som Samsung og Huawei.

De skal fremover betale en licens til Google, hvis de på kommende Android-telefoner vil tilbyde brugerne adgang til Play Store, Maps, YouTube og andre apps, som Google ejer.

“Præ-installationen af Google Search og Chrome hjalp os sammen med vores apps til at finansiere udviklingen og den gratis distribution af Android. Vi indfører nu en ny licens-aftale for smartphones og tablet-computere i EEA [‘european economic area’, red],” lyder det fra Google i denne blogpost.

‘Android vil forblive gratis og open source,” skriver selskabet endvidere.

Google understreger desuden, at Chrome og Search fortsat vil være gratis at inkludere på telefonerne.

Det nye gebyr træder i kraft 29. oktober og kommer til at dække alle Android-devices, der fra denne dag sendes på markedet i EU.

Fast gebyr

Det fremgår ikke, hvor meget gebyret vil blive på, men der bliver tale om en flat rate for hver smartphone-model.

Og det vil blive helt op til de enkelte smartphone-producenter, om de vil sende regningen direkte videre til slutbrugerne - eller betale den ud fra egen kasse og finde beløbene andre steder.

Ændringen betyder også, at smartphone-producenterne får mulighed for at anvende såkaldte ‘forked’ versioner af Android - altså ‘hjemmebyggede’, uafhængige versioner af Android i modsætning til de ‘store’ og industrielt godkendte versioner fra de store smartphone-producenter.

Det gælder eksempelvis Amazons Fire, som er Android-baseret, men ikke kompatibel med Googles apps og Play Store, som her kun kan tilgås via en browser.

Smartphone-producenterne må dog ikke anvende Android-brandet, hvis de anvender en ‘forked’ version af styresystemet.

Beslutningen åbner også en lem for rivaliserende søgemaskiner som eksempelvis Microsofts Bing.

Læs også:

EU's rekordbøde rammer Google på bundlinjen - men omsætningen overgår alle forventninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere