Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk/Per Johansen)

Forening taber slag i Højesteret om ulovligt opbevarede data i medicinsk database

Højesteret har afvist at fælde dom i en sag om, hvorvidt der findes kopier af ulovlige data fra indsamlingen af data til en medicinsk database i Region Syddanmark.

Sagen om indsamlingen af data til en medicinsk database i Region Syddanmark bliver ikke afgjort i denne omgang.

Højesteret har nemlig truffet afgørelse om at afvise sagen.

Retten finder således ikke, at Patientdataforeningen, der står på den ene side, er i en position, hvor den har såkaldt søgsmålskompetence.

"På den anførte baggrund tiltræder Højesteret, at Patientdataforeningen ikke har søgsmålskompetence til at føre denne sag i eget navn, og Højesteret tiltræder derfor, at sagen afvises," skriver Højesteret således i dommen, der er blevet offentliggjort.

Læs mere om Regiono Syddanmark her: Region Nordjylland tilslutter sig samme EPJ-løsning som naboregionerne: Systematic sætter sig tungt på Jylland

Årsagen til at sagen dermed ikke bliver afgjort er, at man fra rettens side ikke ønsker at gå videre med sagen så længe Patientdataforeningen ikke så at sige er den rette part.

Og så længe man ikke kan komme videre med sagen bliver der ikke taget stilling til, hvorvidt ulovlig data, der tidligere lå på Dansk AlmenMedicinsk Database nu ligger decentralt på de enkelte praktiserende lægers servere.

"Højesteret skal ikke tage stilling til de it-tekniske spørgsmål," og der står således videre i dommen at:

"Det er tænkeligt, at der, inden sagen efter hjemvisning skal afgøres, er gennemført sådanne ændringer i Sentinels funktion, at sagen løser sig selv. Det er også tænkeligt, at byretten når til, at det efter bevisførelsen må lægges til grund, at den af Patientdataforeningen hævdede kopiering ikke finder sted, at den er retmæssig, eller at Region Syddanmark ikke er ansvarlig for kopieringen. Det er imidlertid ikke relevant for denne sag."

Læs mere her: Systematic fik gyldent staldtip af Region Syddanmark: Gik på 29 dage fra at være ”for dyr” til at levere supertilbud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere