Artikel top billede

Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv

Danskerne skal have fuld tillid til, at deres data behandles ordentligt i det offentlige system, mener regeringen. Inden længe får alle danskere adgang til alle de data, som det offentlige har om dem.

Det er helt afgørende for de næste skridt i digitaliseringen af det offentlige, at danskerne har tillid til, at deres data behandles ordentligt.

Sådan lyder det fra regeringen, som tirsdag eftermiddag med innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille løfter sløret for tillids-planen.

“Regeringen vil give borgerne adgang til et samlet overblik over, hvilke data myndighederne på tværs af den offentlige sektor har om den enkelte, og på sigt hvilke myndigheder, der bruger dem,” lyder det fra Finansministeriet.

Her peger innovationsminister Sophie Løhde på, at borgernes data skal anvendes til at skabe større sammenhæng i den offentlige sektor.

“Og tillid er forudsætningen for, at vi kan gøre det. Den tillid får vi forhøjet, blandt andet hvis borgerne får langt bedre indblik i, hvordan data bruges. Derfor vil vi give borgerne bedre mulighed for at se, hvilke oplysninger der registreres om dem, og hvor og hvordan de bliver brugt i det offentlige. Og vi sætter os et konkret mål om, at tilliden skal stige de kommende år,” siger hun.

Det offentlige ligger i dag inde med ret detaljerede oplysninger om hver eneste dansker - om sygdomme - både fysiske og psykiske, skilsmisser, børns trivsel og niveau i skolen, indkomst, boligstøtte, kontanthjælp, biler, huse, bibliotekslån, flytninger og meget andet.

Det har dog hidtil været uklart for den enkelte borger, hvordan disse data anvendes.

En del af disse data ligger i kommunerne og regionerne. Og det er regeringens plan, at disse data også skal med i puljen.

“For at øge gennemsigtigheden om det offentliges brug af data vil regeringen også indgå en aftale med KL og Danske Regioner om en konkret plan, der trinvis skal give borgerne et samlet overblik over igangværende sager og indsigt i egne data om for eksempel sygedagpenge, kontanthjælp og boligstøtte på borger.dk,” lyder det fra Finansministeriet.

Det er planen, at den øgede gennemsigtighed skal blive springbræt for de næste faser af digitaliseringen af det offentlige.

De indgår i regeringens samlede såkaldte Sammenhængsreform, der blev præsenteret for en måneds tid siden.

Den inkluderer også planer om at mindske bureakrati, give bedre hjælp til borgerne, skabe bedre sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsmarked og skabe et mere sammenhængende sundhedsssystem.

Du kan se mere om disse spor her.

Fra brancheorganisationen IT-Branchen er der tilfredshed med initiativet.

”Det er afgørende for tilliden, at borgeren ikke kun kan se, hvilke data myndighederne har om dig, men også hvem der bruger disse data til noget. Det er din garanti for, at uvedkommende ikke snager i data, de ikke har faglig grund til at tilgå,” lyder det fra IT-Branchen.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister i PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere