Foto: Niels De Boissezon

Folk betaler mere og mere for deres iPhones, men det kan ikke blive ved: Her er Apples næste gyldne træk

Computerviews: De rekordhøje priser på iPhone redder Apples kvartalsresultat, selv om selskabet sælger færre iPhones end tidligere. Det åbne spørgsmål er nu, hvordan Apple vil fortsætte med at øge sin indtjening, når der bliver langet færre telefoner over disken.

ComputerViews: Hvor meget er folk villige til at betale for en iPhone?

Det er et spørgsmål, som det er svært at besvare entydigt, men vi kan dog med stor sikkerhed sige, at folk er villige til at betale mere end nogensinde før.

Det er ikke blot en påstand, men noget, der fremgår sort på hvidt af det kvartalsregnskab, som Apple offentliggjorde torsdag aften.

Regnskabet viser, at selv om det amerikanske selskab sælger færre iPhones end forventet, så stiger den gennemsnitlige salgspris.

Forbrugerne betaler ganske enkelt langt mere for en iPhone, end de gjorde sidste år. Udviklingen er så markant, at den også har vist sig at komme bag på de amerikanske aktieanalytikere.

Op til torsdagens regnskab havde analytikerne forventet en gennemsnitlig salgspris på 750,78 dollar per iPhone, hvilket i sig er et markant hop i forhold til samme kvartal sidste år, hvor den gennemsnitlige salgspris lå på 618 dollar.

Alligevel overraskede Apple alle ved at offentilggjøre en gennemsnitlig salgspris på hele 793 dollar - 5.200 kroner.

Læs også: Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter

Frugten af mangeårig indsats
Stigningen er i høj grad resultatet af Apples målrettede og mangeårige forsøg på at flytte barren, for hvad en telefon må koste.

Indsatsen kulminerede, da Apple i år lancerede iPhone Xs Max til en startpris på 1.099 dollar (9.799 kroner i Danmark, red).

Men allerede i 2007 var konkurrenter og eksperter ved at falde bagover, da den første iPhone blev introduceret med en pris på på 499 dollar.

Mest berømt er formodentlig Microsoft-bossen Steve Ballmers reaktion:

“500 dollar for en telefon, hvor der medfølger et abonnement! Det er den dyreste telefon i verden,” udbrød han kort tid efter iPhone-lanceringen.Men også her på Computerworld var skepsisen udtalt.

I en klumme med overskriften: "Er Apples iPhone en storm i et glas vand?", vurderede vi få dage efter præsentationen, at Apple næppe vil være i stand til at få folk i større antal til at betale mere end 3.000 for en telefon.

"Kan Apple få millioner af forbrugere til at lægge 3.000 kroner - eller det, der er værre - for en telefon, som ikke understøtter 3G, synes at have en meget begrænset batterilevetid og et kamera på sølle to megapixel?

Måske, men næppe i et antal, der gør det muligt at indfri Steve Jobs profetier om, at iPhone vil "genopfinde telefonen," lød det.

Læs også: iPhonen fylder 10 år, men Apples egentlige genistreg dengang handlede faktisk slet ikke om teknologi

Har trodset tyngdeloven i et årti
Ovenstående er klare eksempler på, hvordan Apple gennem de seneste mere end 10 år systematisk har trodset tyngdeloven.

For konventionel markedslogik vil tilsige, at ny teknologi og nye innovationer med tiden vil blive billigere i takt med, at de vinder større udbredelse. Det er det, der i erhvervslitteraturen ofte bliver betegnet som en 'commiditization'.

Mange forudså derfor også, at præcis dette ville ske med introduktionen af iPhonen.

For selvom Apple bragede ind på scenen med en høj pris, så virkede det logisk, at markedet langsomt men sikkert vil blive overtaget af billigere Android-telefoner i takt med at touchskærmen og andre bagvedliggende teknologier blev mere tilgængelige, og derfor vil Apple også helt uundgåeligt blive tvunget til at sænke priserne.

Alligevel har Apple været i stand til konsekvent at hæve prisen og fastholde sine tårnhøje marginer.

Det har vist sig at være helt afgørende på et marked, der efterhånden lader til at være mættet, og hvor det i fremtiden næppe vil være muligt at øge volumen markant.

Salget solgte enheder vil bremse op
Meget tyder da også på, at Apple har erkendt, at enhedssalget næppe kommer til at stige i de kommende år.

For i forbindelse med regnskabsaflæggelsen torsdag aften afslørede Apple, at virksomheden i fremtiden kun vil offentligøre omsætningen for de enkelte produktkategorier, men ikke længere vil oplyse antallet af solgte iPhones, iPads og Mac-computere.

Det sker sandsynligvis i en erkendelse af, at tiden er, hvor Apple hvert eneste kvartal kunne lange flere og flere iPhones over disken, er forbi.

Det er dog efterhånden også svært at forestille sig, at den gennemsnitlige salgspris vil rykke sig markant, og det vil under alle omstændigheder kræve, at Apple lancerer tekniske eller designmæssige innovationer, der kan retfærdiggøre en stadig højere pris.

Det mest sandsynlige er, at Apple i stedet vil få iPhone-ejere til at investere endnu mere i økosystemet gennem salg af sevices og produkter som Apple Watch, Airpods og Homepods.

Eksempelvis går der rygter om, at Apple til første halvår af 2019 vil øge sin palette af internettjeneste med en ny abonnementsbaseret tv-tjeneste, der vil blive lanceret i mere end 100 lande, og dernæst ventes det også, at Apple vil være klar med nye og dyrere versioner af de populære høretelefoner, Airpods.

Læs også:En iPhone til 10.000 kroner? Skal du købe? Eller spare pengene?
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
It-fagforbund vil trække IBM i retten: "Alle fyringerne strider mod lov om virksomhedsoverdragelse"
Interview: It-fagforbundet Prosa og fagforeningen HK Privat er nu klar til at slæbe IBM i Arbejdsretten. Fagforeningerne mener, at det amerikanske selskab overtræder loven for virksomhedsoverdragelse, når selskabet fyrer op imod 64 af de overdragne medarbejdere fra KMD og Tech Mahindra.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwoll, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Sådan flytter du din Dynamics løsning i skyen
I dette Whitepaper fokuseres der på hvordan din virksomheds eksisterende Dynamics CRM on-premise løsning kan flyttes i skyen til en Microsoft Dynamics 365 online platform, og hvilke fordele og ulemper der er ved det i forhold til On-premise. Der er i dag bred enighed om, at en online løsning er langt mere omkostningseffektiv og lettere at drifte samtidig med, at den giver betydelig flere fordele i forhold til funktionalitet. Hent dit Whitepaper i dag, og bliv klogere på de næste skridt i processen.