Artikel top billede

Danmark skal stille offensive cyber-kapaciteter til rådighed for NATO: Her er regeringens sikkerhedspolitiske strategi

Med midlerne fra forsvarsforliget skal Danmark være med til at stille 'offensive cyberkapaciteter til rådighed' for NATO, står der i regerings netop fremlagte strategi for udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Regeringen har netop fremlagt dens såkaldte Udenrigs- og sikkerhedspolitiske Strategi med udenrigs-, forsvars-, og Udviklingsministeren i spidsen.

I strategien bliver det fremhævet, at Danmark skal stille offensive kapaciteter til rådighed for NATO, når det handler om at sikre Danmark mod cyberangreb.

"Vi stiller offensive cyberkapaciteter til rådighed for NATO," står der i stategien, hvor det længere nede uddybes:

"Vi kan ikke løse udfordringerne alene, og vi kan ikke forvente hjælp uden selv at bidrage og tage ansvar i NATO."

Læs også: Ny dansk cyberenhed klar til at angribe andre stater om et år: Danske cyberangreb kan ramme civile

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremhæver truslen fra cyberangreb i forbindelse med lanceringen af strategien.

”Trusselsbilledet mod Danmark er meget komplekst og i mine øjne det mest uforudsigelige siden afslutningen på Den Kolde Krig. Det skyldes ikke mindst et aggressivt Rusland, omfattende cyberangreb, ustabilitet i Mellemøsten og Nordafrika og en fortsat terrortrussel mod Europa og Danmark," siger Claus Hjort Frederiksen ifølge udenrigsministeriets hjemmeside og fortsætter:

"Vi skal samtidig styrke den europæiske sikkerhedsarkitektur og være på forkant i det internationale samarbejde om cybersikkerhed.”

Her kan du læse hele regerings Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi.

Ny enhed skal kunne hacke andre stater

Allerede for godt en måned siden kunne chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, løfte sløret for, at Danmark ville få en ny cyberenhed, der i løbet af næste år vil være klar til at angribe andre staters it-systemer.

Læs også: Forsvarsministeren skælder danske virksomheder ud for at være tavse om cyberangreb: “Den barriere er vi nødt til at overvinde”

Det fortalte han til JP og gjorde samtidig opmærksom på, at det ikke ville være uden svære politiske valg.

Han sagde blandt andet, at cyberangreb også vil ramme civilbefolkningen i andre lande på samme måde som militære angreb i dag.

“Der er i sådanne operationer folk, som kan trække det røde kort og sige nej til en operation, hvis eksempelvis de civile skader er for store. Den samme vurdering skal ske, når det gælder cybervåben, hvor der for eksempel kunne være tale om, at hvis man fjerner strømmen til et våbensystem i en by, så ryger strømmen også til tre hospitaler, hvor patienter kan komme til at dø,” sagde Lars Findsen til Jyllands-Posten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere