Artikel top billede

Danmark skal stille offensive cyber-kapaciteter til rådighed for NATO: Her er regeringens sikkerhedspolitiske strategi

Med midlerne fra forsvarsforliget skal Danmark være med til at stille 'offensive cyberkapaciteter til rådighed' for NATO, står der i regerings netop fremlagte strategi for udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Regeringen har netop fremlagt dens såkaldte Udenrigs- og sikkerhedspolitiske Strategi med udenrigs-, forsvars-, og Udviklingsministeren i spidsen.

I strategien bliver det fremhævet, at Danmark skal stille offensive kapaciteter til rådighed for NATO, når det handler om at sikre Danmark mod cyberangreb.

"Vi stiller offensive cyberkapaciteter til rådighed for NATO," står der i stategien, hvor det længere nede uddybes:

"Vi kan ikke løse udfordringerne alene, og vi kan ikke forvente hjælp uden selv at bidrage og tage ansvar i NATO."

Læs også: Ny dansk cyberenhed klar til at angribe andre stater om et år: Danske cyberangreb kan ramme civile

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremhæver truslen fra cyberangreb i forbindelse med lanceringen af strategien.

”Trusselsbilledet mod Danmark er meget komplekst og i mine øjne det mest uforudsigelige siden afslutningen på Den Kolde Krig. Det skyldes ikke mindst et aggressivt Rusland, omfattende cyberangreb, ustabilitet i Mellemøsten og Nordafrika og en fortsat terrortrussel mod Europa og Danmark," siger Claus Hjort Frederiksen ifølge udenrigsministeriets hjemmeside og fortsætter:

"Vi skal samtidig styrke den europæiske sikkerhedsarkitektur og være på forkant i det internationale samarbejde om cybersikkerhed.”

Her kan du læse hele regerings Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi.

Ny enhed skal kunne hacke andre stater

Allerede for godt en måned siden kunne chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, løfte sløret for, at Danmark ville få en ny cyberenhed, der i løbet af næste år vil være klar til at angribe andre staters it-systemer.

Læs også: Forsvarsministeren skælder danske virksomheder ud for at være tavse om cyberangreb: “Den barriere er vi nødt til at overvinde”

Det fortalte han til JP og gjorde samtidig opmærksom på, at det ikke ville være uden svære politiske valg.

Han sagde blandt andet, at cyberangreb også vil ramme civilbefolkningen i andre lande på samme måde som militære angreb i dag.

“Der er i sådanne operationer folk, som kan trække det røde kort og sige nej til en operation, hvis eksempelvis de civile skader er for store. Den samme vurdering skal ske, når det gælder cybervåben, hvor der for eksempel kunne være tale om, at hvis man fjerner strømmen til et våbensystem i en by, så ryger strømmen også til tre hospitaler, hvor patienter kan komme til at dø,” sagde Lars Findsen til Jyllands-Posten.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere