Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nyt offentligt it-system bliver over 100 millioner dyrere / Dansk Fintech-virksomhed har fået kæmpe gennembrud / Netbutik tjener millioner på DVD’er

Morgen-briefing: Nyt offentligt it-system bliver over 100 millioner dyrere / Dansk Fintech-virksomhed har fået kæmpe gennembrud / Netbutik tjener millioner på DVD’er / Blockchain skal sættes i arbejde i danske virksomheder / USA’s anklager mod Huawei omfatter banksvindel / Facebook under anklage for at fortsætte med at sælge brugerdata

Mornings ... og velkommen til sidste udkald i denne uge fra den fremskudte lyttepost på Amager. Her de vigtigste it-nyheder i overbliksform fra Computerworld denne fredag.

Nyt offentligt it-system bliver over 100 millioner dyrere

Et nyt afregningssystem til sygesikrings-betalinger mellem behandlere og kommuner og regioner bliver mere over 100 millioner dyrere end budgetteret, skriver Børsen med Dagbladet Roskilde som kilde.

Det nye system kaldet Praksis er allerede flere år forsinket, og nu vokser regningen fra 164 til 276 millioner kroner. Det nye system skulle efter planen give flere driftsbesparelser.

Dansk Fintech-virksomhed har fået kæmpe gennembrud

Danske Lunar Way har fået to vigtige licenser, som betyder, at selskabet nu kan bryde bankmonopolet og give brugerne af selskabets app adgang til egne bankkonti, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Som følge af et EU-direktiv har Lunar Way fået tildelt både en PISP-licens og en AISP-licens, som forpligter bankerne til at lade aktører som Lunar Way bygge finansielle tjenester oven på bankernes data- og infrastruktur.

Rent praktisk betyder det, at man vil kunne betale sine regninger, overføre penge og analysere sit forbrug via en tredjepartsudbyder, samtidig med, at ens penge står på en almindelig bankkonto.

“Blandt andet vil AISP-licensen gøre det muligt for os at tilbyde brugerne et komplet overblik over alle deres konti, uanset banken kontoen er tilknyttet. PISP-licensen gør det muligt for os at iværksætte betalinger på brugernes vegne. Samlet set bliver det muligt for brugeren at styre hele sin økonomi igennem Lunar Way-appen, med alle dens funktionaliteter og fokus på den gode brugeroplevelse, siger Morten Sønderskov, COO i Lunar Way.

Netbutik tjener millioner på DVD’er

Danske Gucca.dk tjener rigtig gode penge på en ellers glemt varegruppe - DVD-film, fortæller Finans.

Netbutikken oplever fremgang i salget af DVD-film og kunne i seneste regnskab præsentere et resultat efter skat på 3 millioner kroner.

“Efter Fona lukkede, er vi lykkedes med at suge nogle af DVD-kunderne til os. Salget af DVD’er fylder stadig en tredjedel af vores samlede forretning, og vores prognose for 2019 ser lovende ud, da der udkommer flere gode film på DVD i løbet af det næste halve år,” siger Palle Nielsen, kommerciel direktør i Gucca.dk til Finans.

Blockchain skal sættes i arbejde i danske virksomheder

Industriens Fond sætter nu gang i en indsats for at få flere erfaringer med brug af blockchains i danske virksomheder, skriver fonden i en pressemeddelelse.

”Blockchainteknologien er relativt uprøvet i en bred erhvervsmæssig sammenhæng. Med en ny temaindkaldelse vil vi gøre det muligt for dansk erhvervsliv at teste nogle af de muligheder og perspektiver af, som teknologien kan føre med sig,” siger Mads Lebech, der er adm. direktør i Industriens Fond.

Blockchains kan blandt andet bruges til at sikre kvaliteten og håndteringen af varer i en værdikæde, og potentielt minimere fejl, spild, bureaukrati og svindel. Det styrker konkurrenceevnen. Deling af data i en blockchain kan desuden skabe afsæt for udvikling af nye typer af relationer mellem virksomheder, kunder og myndigheder.

Gennem temaindkaldelsen efterspørges konkrete projektforslag og nye initiativer, der kan give virksomheder et bedre kendskab til, og betingelser for at arbejde med blockchainteknologien i partnerskab med andre virksomheder og aktører. Formålet med temaindkaldelsen er således at øge kendskabet til blockchainteknologien og dens anvendelsesmuligheder, samt at opnå en højere grad af indsigt i, hvordan teknologien kan skabe værdi og styrke konkurrenceevnen.

USA’s anklager mod Huawei omfatter banksvindel

USA’s anklager mod Huawei, som har givet enorme dønninger i verdensøkonomien og det politiske landskab, omfatter også decideret banksvindel, skriver Reuters.

Ifølge Reuters har Huawei deltaget i transaktioner, hvor det verdensomspændende banksystem er blevet udnyttet til at undgå USA’s sanktioner mod Iran.

USA har angiveligt undersøgt Huaweis ageren i forhold til Iran siden 2016. Ifølge Reuters er det banken HSBC Holdings Plc, som er indblandet i sagen.

Både Huawei og banken afviser anklagerne. Huaweis CFO Meng Wanzhou, som er datter af stifteren af Huawei, er anholdt i Canada på USA’s anmodning og ventes udleveret til USA.

Facebook under anklage for at fortsætte med at sælge brugerdata

Trods den enorme skandale om uretmæssig brug af brugerdata, der omfattede Facebook og Cambridge Analytica, fortsætter Facebook angiveligt med at give udvalgte virksomheder adgang til selskabets brugerdata, selv om Facebook oven på skandalen skærpede sine regler for deling af brugerdata.

Lækkede interne mails fra Facebook tyder på et handlingsmønster, som strider mod privacyregler og giver risiko for datalæk, skriver Financial Times.

Facebook afviser at sælge brugerdata.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere