Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nyt offentligt it-system bliver over 100 millioner dyrere / Dansk Fintech-virksomhed har fået kæmpe gennembrud / Netbutik tjener millioner på DVD’er

Morgen-briefing: Nyt offentligt it-system bliver over 100 millioner dyrere / Dansk Fintech-virksomhed har fået kæmpe gennembrud / Netbutik tjener millioner på DVD’er / Blockchain skal sættes i arbejde i danske virksomheder / USA’s anklager mod Huawei omfatter banksvindel / Facebook under anklage for at fortsætte med at sælge brugerdata

Mornings ... og velkommen til sidste udkald i denne uge fra den fremskudte lyttepost på Amager. Her de vigtigste it-nyheder i overbliksform fra Computerworld denne fredag.

Nyt offentligt it-system bliver over 100 millioner dyrere

Et nyt afregningssystem til sygesikrings-betalinger mellem behandlere og kommuner og regioner bliver mere over 100 millioner dyrere end budgetteret, skriver Børsen med Dagbladet Roskilde som kilde.

Det nye system kaldet Praksis er allerede flere år forsinket, og nu vokser regningen fra 164 til 276 millioner kroner. Det nye system skulle efter planen give flere driftsbesparelser.

Dansk Fintech-virksomhed har fået kæmpe gennembrud

Danske Lunar Way har fået to vigtige licenser, som betyder, at selskabet nu kan bryde bankmonopolet og give brugerne af selskabets app adgang til egne bankkonti, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Som følge af et EU-direktiv har Lunar Way fået tildelt både en PISP-licens og en AISP-licens, som forpligter bankerne til at lade aktører som Lunar Way bygge finansielle tjenester oven på bankernes data- og infrastruktur.

Rent praktisk betyder det, at man vil kunne betale sine regninger, overføre penge og analysere sit forbrug via en tredjepartsudbyder, samtidig med, at ens penge står på en almindelig bankkonto.

“Blandt andet vil AISP-licensen gøre det muligt for os at tilbyde brugerne et komplet overblik over alle deres konti, uanset banken kontoen er tilknyttet. PISP-licensen gør det muligt for os at iværksætte betalinger på brugernes vegne. Samlet set bliver det muligt for brugeren at styre hele sin økonomi igennem Lunar Way-appen, med alle dens funktionaliteter og fokus på den gode brugeroplevelse, siger Morten Sønderskov, COO i Lunar Way.

Netbutik tjener millioner på DVD’er

Danske Gucca.dk tjener rigtig gode penge på en ellers glemt varegruppe - DVD-film, fortæller Finans.

Netbutikken oplever fremgang i salget af DVD-film og kunne i seneste regnskab præsentere et resultat efter skat på 3 millioner kroner.

“Efter Fona lukkede, er vi lykkedes med at suge nogle af DVD-kunderne til os. Salget af DVD’er fylder stadig en tredjedel af vores samlede forretning, og vores prognose for 2019 ser lovende ud, da der udkommer flere gode film på DVD i løbet af det næste halve år,” siger Palle Nielsen, kommerciel direktør i Gucca.dk til Finans.

Blockchain skal sættes i arbejde i danske virksomheder

Industriens Fond sætter nu gang i en indsats for at få flere erfaringer med brug af blockchains i danske virksomheder, skriver fonden i en pressemeddelelse.

”Blockchainteknologien er relativt uprøvet i en bred erhvervsmæssig sammenhæng. Med en ny temaindkaldelse vil vi gøre det muligt for dansk erhvervsliv at teste nogle af de muligheder og perspektiver af, som teknologien kan føre med sig,” siger Mads Lebech, der er adm. direktør i Industriens Fond.

Blockchains kan blandt andet bruges til at sikre kvaliteten og håndteringen af varer i en værdikæde, og potentielt minimere fejl, spild, bureaukrati og svindel. Det styrker konkurrenceevnen. Deling af data i en blockchain kan desuden skabe afsæt for udvikling af nye typer af relationer mellem virksomheder, kunder og myndigheder.

Gennem temaindkaldelsen efterspørges konkrete projektforslag og nye initiativer, der kan give virksomheder et bedre kendskab til, og betingelser for at arbejde med blockchainteknologien i partnerskab med andre virksomheder og aktører. Formålet med temaindkaldelsen er således at øge kendskabet til blockchainteknologien og dens anvendelsesmuligheder, samt at opnå en højere grad af indsigt i, hvordan teknologien kan skabe værdi og styrke konkurrenceevnen.

USA’s anklager mod Huawei omfatter banksvindel

USA’s anklager mod Huawei, som har givet enorme dønninger i verdensøkonomien og det politiske landskab, omfatter også decideret banksvindel, skriver Reuters.

Ifølge Reuters har Huawei deltaget i transaktioner, hvor det verdensomspændende banksystem er blevet udnyttet til at undgå USA’s sanktioner mod Iran.

USA har angiveligt undersøgt Huaweis ageren i forhold til Iran siden 2016. Ifølge Reuters er det banken HSBC Holdings Plc, som er indblandet i sagen.

Både Huawei og banken afviser anklagerne. Huaweis CFO Meng Wanzhou, som er datter af stifteren af Huawei, er anholdt i Canada på USA’s anmodning og ventes udleveret til USA.

Facebook under anklage for at fortsætte med at sælge brugerdata

Trods den enorme skandale om uretmæssig brug af brugerdata, der omfattede Facebook og Cambridge Analytica, fortsætter Facebook angiveligt med at give udvalgte virksomheder adgang til selskabets brugerdata, selv om Facebook oven på skandalen skærpede sine regler for deling af brugerdata.

Lækkede interne mails fra Facebook tyder på et handlingsmønster, som strider mod privacyregler og giver risiko for datalæk, skriver Financial Times.

Facebook afviser at sælge brugerdata.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere