Artikel top billede

Dansk kommune får stjålet computer med fortrolige oplysninger om 20.000 borgere

Et regneark med personnumre og andre stærkt fortrolige oplysninger på danske borgere er endt i hænderne på kriminelle.

I Gladsaxe Kommune er fortrolige oplysninger om knap 20.000 borgere endt i hænderne på kriminelle.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Det skete, da fire bærbare computere i sidste uge blev stjålet fra et kontor på rådhuset.

På en af computerne lå der ifølge kommunen et regneark med fortrolige oplysninger på cirka 20.000 borgere.

Regnearket bestod blandt andet af personlige baggrundsoplysninger som eksempelvis personnummer, navne og adresser samt information om ydelser.

Regnearket skulle bruges i forbindelse med en rutinemæssig halvårlig kontrol, der skal sikre, at den økonomiske afregning mellem Gladsaxe Kommune og andre kommuner er korrekt.

Læs også: Åbent spørgsmål til Datatilsynet: Skal bødeblokken veje tungere end hjælpen til virksomhederne?

Menneskelige fejl

Gladsaxe Kommune oplyser, at fadæsen skyldes en menneskelig fejl, hvor en medarbejder i modstrid med datasikkerhedsreglerne og kommunens retsningslinjer havde gemt filen lokalt på sin computer.

”Der er tale om et uheldigt sammentræf af et tyveri og en fejl begået af en enkelt medarbejder," siger Gladsaxes kommunaldirektør, Bo Rasmussen, ifølge pressemeddelelsen.

"Jeg er rigtig ærgerlig over, at det her kunne ske. Det er vanskeligt at gardere sig helt mod tyveri og menneskelige fejl. Men vi har de seneste måneder gjort en massiv indsats for at oplyse vores ledere og medarbejdere om, hvordan de håndterer fortrolige oplysninger på en sikker måde ifølge de nye datasikkerhedsregler. Og så sker det her alligevel. Det er ikke godt nok,” siger han.

Skærper sikkerheden

Kommunaldirektøren oplyser desuden i pressemeddelelsen, at kommunen nu vil skærpe sikkerheden yderligere.

Det vil dels ske ved at indskærpe sikkerhedsreglerne overfor de kommunale medarbejdere, men også ved at undersøge muligheden for at kryptere data på kommunens computere.

De berørte borgere er ifølge kommunen blevet orienteret via brev, og derudover er tyveriet blevet meldt til både politiet og Datatilsynet.

Der er lige knap 70.000 indbyggere i Gladsaxe Kommune, der ligger nord for København.

Læs også: Kriminelle står kun bag halvdelen af alle datalæk: Dine medarbejdere og egne systemer er de store syndere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.