Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Kommunerne står overfor en kæmpe opgave med at beskytte borgernes data / Systematic nærmer sig endnu en potentiel jackpot / Peter Kruse sår tvivl om dansk Huawei-samarbejde / Google lukker cloud-service om et år

Kommunerne står overfor en kæmpe opgave med at beskytte borgernes data. Systematic nærmer sig endnu en potentiel jackpot. Peter Kruse sår tvivl om dansk Huawei-samarbejde. Google lukker cloud-service om et år, og så slår Kombit fast, at datalæk skyldes en menneskelig fejl.

Godmorgen fra Computerworld. Her har du et overblik over de hurtige it-nyheder torsdag morgen.

Kommunerne står overfor en kæmpe opgave med at beskytte borgernes data

Opgaven med at skulle passe på borgernes oplysninger er en stor mundfuld for de danske kommuner.

Det skriver Kommunernes Landsforening (KL) i en meddelelse.

Udmeldingen kommer på baggrund af, at det forleden kom frem, at en kommune har mistet oplysninger om 20.000 borgere.

Hændelsen skete i forbindelse med, at en indbrudstyv stak afsted med en bærbar, hvorpå der lå et regneark med oplysninger som navn og CPR-nummer på de tusindevis af borgere.

"Det er kommunerne, der håndterer de største mængder af data om borgerne. Det gælder alt fra fru Jensens besøg af hjemmesygeplejen til hr. Hansens byggeansøgning. Det er en opgave, som vi skal have meget stor respekt for, og det er vores klare opfattelse, at kommunerne har godt styr på sikkerheden. Det betyder ikke, at der ikke godt kan ske menneskelige fejl – og tyveri er jo svært helt at gardere sig mod," siger Pia Færch, der kontorchef i KL’s Center for Digitalisering og Teknologi.

Læs mere her: Dansk kommune får stjålet computer med fortrolige oplysninger på 20.000 borgere

Systematic nærmer sig endnu en potentiel jackpot

it-successen Systematic, kan være på vej til at lande en kæmpe ordre i stil med den, virksomheden tilkæmpede sig hos det amerikanske militær sidste år.

Det skriver Finans.

Indikationen kommer på baggrund af en kommentar fra Systematic-boss Michael Holm, der udtalte sig i forbindelse med, at Systematic fremlagde regnskab.

"Det er en ordre på størrelse med den første fra US Army. Så det er stort – men også uforudsigeligt. Der er en hel del ting, der skal falde i hak, og der er givetvis også noget politik i det," siger Michael Holm til Finans.

Systematic har i den seneste tid oplevet stor succes og har foruden den gigantiske ordre til det amerikanske militær også vundet EPJ-slaget om det vestlige Danmark, hvor man har fået tilsagn fra de vestlige regioner om, at man bakker op om Systematics EPJ-løsning.

Læs mere her: Både omsætningen og overskuddet dykker med over 150 millioner hos Systematic - men topchefen er "meget tilfreds"

Peter Kruse sår tvivl om dansk Huawei-samarbejde

Herhjemme skal vi tænke os rigtig godt om, hvorvidt det er det rigtige valg at samarbejde med det kinesiske firma Huawei, der løbende beskyldes for at kunne blive et giftigt bekendtskab.

Det skriver Finans, der har talt med sikkerhedsekspert og stifter af sikkerhedselskabet CSIS, Peter Kruse.

Han er bekymret for den risiko, der ifølge ham følger med, hvis TDC fortsat står fast på at udbygge det nye 5G-netværk sammen med kineserne.

"I takt med at 5G-netværket bliver mere sårbart over for hackere, cyberangreb og spionage end i dag, skal vi i højere grad overveje, hvem vi samarbejder med, og om det er det rigtige valg at gå i pardans med en kinesisk leverandør," siger Peter Kruse til Finans.

Huawei har været i en række regeringers søgelys. Flere lande har taget afstand fra virksomheden, hvis CFO desuden har været tilbageholdt i Canada i den seneste tid på grund af mistanke om, at hun har hjulpet med at omgå USA's sanktioner mod Iran.

Læs mere her: Huaweis danske topchef sender brev til Folketinget efter hård kritik: “I kan stole på Huawei”

Google lukker cloud-service om et år

Der er sjældent stille omkring den amerikanske tech-gigant Google. Senest har topchefen været på grillen i Repræsentanternes Hus, og nu meddeler virksomheden så, at man om knap et år lukker cloud-servicen Fusion Tables, der findes i Google Drive.

Det skriver vores den internationale kollegaer hos Computerworld.

Værktøjet har tilbudt brugerne en relativt nem måde at skabe online visualiseringer blandt andet ved hjælp af kort, men det er altså snart slut. Helt præcist den 3. december næste år lukker Google for servicen.

Argumentet er, at virksomheden har udviklet en række andre værktøjer, de seneste år, der kan løse brugernes behov og flere skulle være på vej.

Læs mere her: Microsoft smider håndklædet i ringen: Vil lukke Microsoft Edge og bygge ny open source-browser i Windows 10

Kombit efter læk: "Det er en menneskelig fejl"

Fejlen, der ledte til, at man med en simpel kopieringssproces kunne fjerne sløringer på dokumenter fra Kommunernes it-fællesskab, Kombit, og dermed få adgang til personfølsomme oplysninger, var en menneskelig fejl.

Det skriver Version2.

Dokumentet, hvor man med en simpel manøvre kunne få adgang til de følsomme oplysninger, lå tilgængeligt for offentligheden i næsten fire år, men fejlen er menneskelig, siger man hos Kombit.

"Det er selvfølgelig en fejl, og det er en menneskelig fejl. Den person, som har lagt det her dokument ud, handlede i god tro og var af den overbevisning, at man ikke kunne se data bag en markering i et pdf-dokument," forklarer Henrik Kirkeskov, der er presseansvarlig hos Kombit til Version2.

Læs mere om sagen her: Kombit lækker stærkt personlige oplysninger om borgere i offentligt dokumenter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere