Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Mere end hver fjerde ansatte har sendt fortrolige oplysninger over mail: 20 procent var ukrypteret

It-sikkerheden blandt de offentligt ansatte er bekymrende, lyder det fra DKcert, der har undersøgt it-sikkerheden blandt de offentligt ansatte.

Opdateret 19/12 9:43. Artiklen indeholdt tal fra november-udgaven af rapporten. Digitaliseringsstyrelsen har efterfølgende rettet tallene, og de er blevet opdateret i artiklen.

Mere end hver fjerde ansatte i den offentlige sektor har sendt fortrolige oplysninger over mail. 20 procent af dem, der har gjort det, har ikke brugt en krypteret mail.

Det er bekymrende, mener man hos den statslige it-sikkerhedsorganisation DKCert, der står bag en undersøgelse, hvor man har spurgt en række ansatte i det offentlige om it-sikkerhed.

I undersøgelsen foretaget af DKCert svarer 6,3 procent af de ansatte i den offentlige sektor altså, at de sender fortrolige oplysninger, over åbne mails.

Læs også: Danske virksomheder bruger flere penge på it-sikkerhed end nogensinde før: Så massiv har effekten været

“Men det kan bero på manglende viden om, at åbne mails er ubeskyttede, eller hvad reglerne er. Kryptering er en teknisk disciplin, der måske kan afskrække medarbejdere, der ikke har teknisk forståelse. Her kan ledelsen med fordel sætte ind med information,” står der i undersøgelsen.

Derudover svarer 30 procent af de offentligt ansatte, at de har sendt CPR-numre i en e-mail. Det er dog kun 21 procent af dem, der har brugt en åben mail til det.

Læs også: Alt afhænger af en håndfuld røde mapper, hvis Novozymes bliver ramt af et hackerangreb: ”Sikkerhed har i mange år været en flok gamle mænd, der siger nej. Den tid er forbi”

Undersøgelsen indeholder derudover en lang række spørsmål om den adfærd de offentlige ansatte har, når det handler om it-sikkerhed.

Det fremgår desuden at 49 procent af dem kan tilgå arbejdspladsens it-systemer hjemmefra, mens hver fjerde ikke bruger en VPN-forbindelse når det gør netop det.

25 procent bruger ikke antivirus-program

DKCert har også set nærmere på it-sikkerheden hos de danske borgere. Også her er der grund til at være bekymret, fremgår det af rapporten.

Bekymringen går på, at hele 25 procent af borgerne ikke beskytter deres PC med en form for firewall for eksempel i form af et antivirus-program. Samtidig svarer 16 procent, at de ikke er klar over om de beskytter den.

Læs også: Statens it-sikkerhed er langt bedre end sit rygte: “Vi er i en situation, hvor staten er normsættende for sikkerhedsniveauet”

“Det er bekymrende, fordi ubeskyttede enheder er i stor risiko for at blive ramt af malware. Den relativt lave andel med sikkerhedsprogrammer kan skyldes, at ikke alle er klar over, at deres enhed kan være beskyttet,” står der i undersøgelsen.

Du kan læse hele undersøgelsen på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Læs også: Sådan får du topchefen til at betale for bedre it-sikkerhed: "Industrien har stopfodret markedet med skræmmehistorier"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere