Artikel top billede

Mere end hver fjerde ansatte har sendt fortrolige oplysninger over mail: 20 procent var ukrypteret

It-sikkerheden blandt de offentligt ansatte er bekymrende, lyder det fra DKcert, der har undersøgt it-sikkerheden blandt de offentligt ansatte.

Opdateret 19/12 9:43. Artiklen indeholdt tal fra november-udgaven af rapporten. Digitaliseringsstyrelsen har efterfølgende rettet tallene, og de er blevet opdateret i artiklen.

Mere end hver fjerde ansatte i den offentlige sektor har sendt fortrolige oplysninger over mail. 20 procent af dem, der har gjort det, har ikke brugt en krypteret mail.

Det er bekymrende, mener man hos den statslige it-sikkerhedsorganisation DKCert, der står bag en undersøgelse, hvor man har spurgt en række ansatte i det offentlige om it-sikkerhed.

I undersøgelsen foretaget af DKCert svarer 6,3 procent af de ansatte i den offentlige sektor altså, at de sender fortrolige oplysninger, over åbne mails.

Læs også: Danske virksomheder bruger flere penge på it-sikkerhed end nogensinde før: Så massiv har effekten været

“Men det kan bero på manglende viden om, at åbne mails er ubeskyttede, eller hvad reglerne er. Kryptering er en teknisk disciplin, der måske kan afskrække medarbejdere, der ikke har teknisk forståelse. Her kan ledelsen med fordel sætte ind med information,” står der i undersøgelsen.

Derudover svarer 30 procent af de offentligt ansatte, at de har sendt CPR-numre i en e-mail. Det er dog kun 21 procent af dem, der har brugt en åben mail til det.

Læs også: Alt afhænger af en håndfuld røde mapper, hvis Novozymes bliver ramt af et hackerangreb: ”Sikkerhed har i mange år været en flok gamle mænd, der siger nej. Den tid er forbi”

Undersøgelsen indeholder derudover en lang række spørsmål om den adfærd de offentlige ansatte har, når det handler om it-sikkerhed.

Det fremgår desuden at 49 procent af dem kan tilgå arbejdspladsens it-systemer hjemmefra, mens hver fjerde ikke bruger en VPN-forbindelse når det gør netop det.

25 procent bruger ikke antivirus-program

DKCert har også set nærmere på it-sikkerheden hos de danske borgere. Også her er der grund til at være bekymret, fremgår det af rapporten.

Bekymringen går på, at hele 25 procent af borgerne ikke beskytter deres PC med en form for firewall for eksempel i form af et antivirus-program. Samtidig svarer 16 procent, at de ikke er klar over om de beskytter den.

Læs også: Statens it-sikkerhed er langt bedre end sit rygte: “Vi er i en situation, hvor staten er normsættende for sikkerhedsniveauet”

“Det er bekymrende, fordi ubeskyttede enheder er i stor risiko for at blive ramt af malware. Den relativt lave andel med sikkerhedsprogrammer kan skyldes, at ikke alle er klar over, at deres enhed kan være beskyttet,” står der i undersøgelsen.

Du kan læse hele undersøgelsen på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Læs også: Sådan får du topchefen til at betale for bedre it-sikkerhed: "Industrien har stopfodret markedet med skræmmehistorier"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.