Artikel top billede

Mere end hver fjerde ansatte har sendt fortrolige oplysninger over mail: 20 procent var ukrypteret

It-sikkerheden blandt de offentligt ansatte er bekymrende, lyder det fra DKcert, der har undersøgt it-sikkerheden blandt de offentligt ansatte.

Opdateret 19/12 9:43. Artiklen indeholdt tal fra november-udgaven af rapporten. Digitaliseringsstyrelsen har efterfølgende rettet tallene, og de er blevet opdateret i artiklen.

Mere end hver fjerde ansatte i den offentlige sektor har sendt fortrolige oplysninger over mail. 20 procent af dem, der har gjort det, har ikke brugt en krypteret mail.

Det er bekymrende, mener man hos den statslige it-sikkerhedsorganisation DKCert, der står bag en undersøgelse, hvor man har spurgt en række ansatte i det offentlige om it-sikkerhed.

I undersøgelsen foretaget af DKCert svarer 6,3 procent af de ansatte i den offentlige sektor altså, at de sender fortrolige oplysninger, over åbne mails.

Læs også: Danske virksomheder bruger flere penge på it-sikkerhed end nogensinde før: Så massiv har effekten været

“Men det kan bero på manglende viden om, at åbne mails er ubeskyttede, eller hvad reglerne er. Kryptering er en teknisk disciplin, der måske kan afskrække medarbejdere, der ikke har teknisk forståelse. Her kan ledelsen med fordel sætte ind med information,” står der i undersøgelsen.

Derudover svarer 30 procent af de offentligt ansatte, at de har sendt CPR-numre i en e-mail. Det er dog kun 21 procent af dem, der har brugt en åben mail til det.

Læs også: Alt afhænger af en håndfuld røde mapper, hvis Novozymes bliver ramt af et hackerangreb: ”Sikkerhed har i mange år været en flok gamle mænd, der siger nej. Den tid er forbi”

Undersøgelsen indeholder derudover en lang række spørsmål om den adfærd de offentlige ansatte har, når det handler om it-sikkerhed.

Det fremgår desuden at 49 procent af dem kan tilgå arbejdspladsens it-systemer hjemmefra, mens hver fjerde ikke bruger en VPN-forbindelse når det gør netop det.

25 procent bruger ikke antivirus-program

DKCert har også set nærmere på it-sikkerheden hos de danske borgere. Også her er der grund til at være bekymret, fremgår det af rapporten.

Bekymringen går på, at hele 25 procent af borgerne ikke beskytter deres PC med en form for firewall for eksempel i form af et antivirus-program. Samtidig svarer 16 procent, at de ikke er klar over om de beskytter den.

Læs også: Statens it-sikkerhed er langt bedre end sit rygte: “Vi er i en situation, hvor staten er normsættende for sikkerhedsniveauet”

“Det er bekymrende, fordi ubeskyttede enheder er i stor risiko for at blive ramt af malware. Den relativt lave andel med sikkerhedsprogrammer kan skyldes, at ikke alle er klar over, at deres enhed kan være beskyttet,” står der i undersøgelsen.

Du kan læse hele undersøgelsen på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Læs også: Sådan får du topchefen til at betale for bedre it-sikkerhed: "Industrien har stopfodret markedet med skræmmehistorier"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere