Artikel top billede

Politisk flertal i Folketinget kan være klar til at skrotte Sundhedsplatformen

Der tegner sig nu et politisk flertal for ét samlet it-system på sundhedsområdet. Det kan betyde en afskaffelse af det stærkt kritiserede it-system Sundhedsplatformen.

Sundhedsordførerne fra regereringspartierne Venstre, Konservative og Liberal Alliance samt Dansk Folkeparti ønsker, at man i forbindelse med en ny sundhedsreform får ét samlet it-system på sundhedsområdet.

Det skriver Berlingske.

Dermed kan der tegne sig et politisk flertal for at afskaffe it-systemet Sundhedsplatformen der anvendes i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

I dag bliver der i de danske regioner to forskellige systemer. I Østdanmark bruger Sundhedsplatformen, der udviklet af danske NNIT og amerikanske Epic, mens regionerne i Vestdanmark har kastet deres kærlighed på den aarhusianske it-virksomhed Systematics EPJ-system.

Læs også: Systematic-stifter afventer nærmere udmeldinger om kommende EPJ-strategier for Danmark: "Vi ved endnu ikke, hvad det kommer til at betyde for vores forretning"

Således har Region Midtjylland allerede taget Systematics system i brug, mens man i de kommende år forventer at implementere systemet i Region Syddanmark og Region Nordjylland.

”På sigt skal vi have ét fælles IT-system. Alt andet giver ikke mening. Der er ingen grund til, at fem regioner prøver at opfinde den dybe tallerken. Og der har været så mange problemer med Sundhedsplatformen, at jeg har svært ved at se, at det skulle blive den,” siger Jane Heitmann, Venstres sundhedsordfører, til Berlingske.

Læs også: Professor: Sundhedsplatformen vil kunne udskiftes relativt hurtigt - men det vil blive dyrt og ressourcekrævende

Bliver dyrt og ressourcekrævende

Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet og ekspert i offentlige it-projekter, vurderer overfor Computerworld i sidste uge, at det vil være relativt hurtigt at udskifte Sundhedsplatformen. Men han understreger, at det vil blive en både dyr og ressourcekrævende proces.

Ifølge Søren Lauesen vil der formodentligt være store fordele ved at have ét samlet it-system på Sundhedsområdet, men han advarede samtidig mod, at man uden at have foretaget en grundig undersøgelse konkluderede, at Systematics system var det bedste, fordi det ikke var blevet mødt af samme kritik som Sundhedsplatformen

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har tidligere vurderet, at den samlede regning for at udskifte sundhedsplatformen vil løbe op i 2,8 milliarder kroner.

Læs også: Region Hovedstaden melder om millionbesparelser på Sundhedsplatformen - men regnestykket mangler afgørende udgifter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere