Spritnyt Google tiltag vil fjerne vigtige funktioner fra Chrome: Adblocker software kan holde helt op med at fungere

I visse tilfælde vil tredjepartsudvidelser til Chrome helt holde op med at fungere.

Søgegiganten Google foreslår at lave grundlæggende om på, hvordan tredjeparts-udvidelser kan tilgå brugernes data.

Rettelserne kan have fatale følger for de såkaldte ’adblockers’.

Når der surfes på nettet kan visse browsere såsom Googles Chrome benytte sig af tredjepartsudvidelser, som blokerer for reklamer på nettet – deraf navnet ’adblocker’ på udvidelserne.

Googles egen Chrome-browser har endda en begrænset adblocker-funktionalitet indbygget, som forhindrer aggresive hjemmesider fra at tilplastre deres indhold med overivrige reklamer.

Søgegiganten lever i midlertidig i stor stil af at sælge annonceplads på nettet.

Det kan indikere, hvorfor selskabet nu foreslår at lave væsentligt om på hvordan Chromium-motorrummet i Chrome-browseren håndterer tredjeparts-udvidelser som adblockere eller tilføjelsesprogrammer der frasorterer uønsket indhold.

Læs også: Danskernes adblockforbrug er steget med 107 procent: 3,4 millioner danskere har installeret en adblocker

En øvre grænse
Kommer forslaget til at slå igennem skal adblocker-software grundlæggende lave om på, hvordan de fungerer.

I stedet for at få adgang til brugernes browsing-historik til at vurdere, hvilke reklamenetværk der skal blokeres, skal udvidelserne i stedet definere regler for hvilket indhold, browseren skal blokere.

I forslaget lægger Google dog en øvre grænse for, hvor mange regler, der kan være i spil: maksimalt 30.000.

En øvre grænse som er for lav i følge flere udbydere af tredjepartsudvidelser, de såkaldte ’extensions’.

Ifølge adblocker-tjenesten Ghostery vil det effektivt afholde adblocker software fra at blokere flere typer indhold, såsom web-trackere.

”Uanset om hvorvidt Google her forsøger at fastholde deres annonceindtægter eller at pådutte deres egne standarder for alle, er det endnu et tilfælde af monopol-misbrug fra selskabet”, lyder det i en officiel udtalelse fra Ghostery, som efterfølgende truer søgegiganten med at anmelde Google for monopolmisbrug.

Fra applikationen uBlocks udviklere lyder det, at det nye tiltag vil gøre, at deres værktøj helt vil holde op med at fungere.

Googles nye forslag kan omvendt fraskære ondsindede udvidelser i at overvåge brugernes færden på nettet, skriver Wired.

Søgegiganten har tidligere været ude og indrømme, at skjulte indstillinger i visse tredjepartsudvidelser gav tredjeparter adgang til blandt andet Gmail-brugernes private e-mail beskeder.

Googles Chrome-browser er ifølge seneste opgørelse fra StatCounter at finde på 62 procent af alle internet-brugeres maskiner, samtidig vil den underliggende Chromium-motor også snart bygges ind i Microsofts Edge-browser til Windows 10, mens den allerede er at finde ombord i Edge til Android.

Se også: Google indrømmer: Skjulte indstillinger giver fremmede mennesker adgang til Gmail-brugernes e-mails


Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk medarbejdernes arbejdsgange – på både kontoret og fra køkkenbordet
Fleksible arbejdsformer og produktivitet fra hjemmekontoret er kommet for at blive, og det har understreget behovet for velfungerende møde- og samarbejdsformer. Mange samarbejdsplatforme er imidlertid både usikre, ustabile, besværlige at anvende og med en så utilstrækkelig lyd- og billedkvalitet, at det tapper teamet for kræfter, hæmmer effektiviteten og kan gøre det svært at følge med eller træffe en beslutning. I dette whitepaper kan du læse, hvordan Cisco Webex ggør det muligt at afholde velfungerende onlinemøder med både få og rigtig mange deltagere – og med sikkerhed for, at ingen uvedkommende følger med.