Artikel top billede

Spritnyt Google tiltag vil fjerne vigtige funktioner fra Chrome: Adblocker software kan holde helt op med at fungere

I visse tilfælde vil tredjepartsudvidelser til Chrome helt holde op med at fungere.

Søgegiganten Google foreslår at lave grundlæggende om på, hvordan tredjeparts-udvidelser kan tilgå brugernes data.

Rettelserne kan have fatale følger for de såkaldte ’adblockers’.

Når der surfes på nettet kan visse browsere såsom Googles Chrome benytte sig af tredjepartsudvidelser, som blokerer for reklamer på nettet – deraf navnet ’adblocker’ på udvidelserne.

Googles egen Chrome-browser har endda en begrænset adblocker-funktionalitet indbygget, som forhindrer aggresive hjemmesider fra at tilplastre deres indhold med overivrige reklamer.

Søgegiganten lever i midlertidig i stor stil af at sælge annonceplads på nettet.

Det kan indikere, hvorfor selskabet nu foreslår at lave væsentligt om på hvordan Chromium-motorrummet i Chrome-browseren håndterer tredjeparts-udvidelser som adblockere eller tilføjelsesprogrammer der frasorterer uønsket indhold.

Læs også: Danskernes adblockforbrug er steget med 107 procent: 3,4 millioner danskere har installeret en adblocker

En øvre grænse

Kommer forslaget til at slå igennem skal adblocker-software grundlæggende lave om på, hvordan de fungerer.

I stedet for at få adgang til brugernes browsing-historik til at vurdere, hvilke reklamenetværk der skal blokeres, skal udvidelserne i stedet definere regler for hvilket indhold, browseren skal blokere.

I forslaget lægger Google dog en øvre grænse for, hvor mange regler, der kan være i spil: maksimalt 30.000.

En øvre grænse som er for lav i følge flere udbydere af tredjepartsudvidelser, de såkaldte ’extensions’.

Ifølge adblocker-tjenesten Ghostery vil det effektivt afholde adblocker software fra at blokere flere typer indhold, såsom web-trackere.

”Uanset om hvorvidt Google her forsøger at fastholde deres annonceindtægter eller at pådutte deres egne standarder for alle, er det endnu et tilfælde af monopol-misbrug fra selskabet”, lyder det i en officiel udtalelse fra Ghostery, som efterfølgende truer søgegiganten med at anmelde Google for monopolmisbrug.

Fra applikationen uBlocks udviklere lyder det, at det nye tiltag vil gøre, at deres værktøj helt vil holde op med at fungere.

Googles nye forslag kan omvendt fraskære ondsindede udvidelser i at overvåge brugernes færden på nettet, skriver Wired.

Søgegiganten har tidligere været ude og indrømme, at skjulte indstillinger i visse tredjepartsudvidelser gav tredjeparter adgang til blandt andet Gmail-brugernes private e-mail beskeder.

Googles Chrome-browser er ifølge seneste opgørelse fra StatCounter at finde på 62 procent af alle internet-brugeres maskiner, samtidig vil den underliggende Chromium-motor også snart bygges ind i Microsofts Edge-browser til Windows 10, mens den allerede er at finde ombord i Edge til Android.

Se også: Google indrømmer: Skjulte indstillinger giver fremmede mennesker adgang til Gmail-brugernes e-mails