Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Regeringen på vej med nye krav om dataetik til virksomheder

En række nye initiativer skal øge danske virksomheders fokus på data-etik. Blandt andet skal store virksomheder fremover redegøre for deres data-politik i regnskaberne.

De danske virksomheder skal være mere digitalt ansvarlige, lyder det fra regeringen, der nu med otte initiativer til ‘fremme virksomhedernes digitale ansvarlighed,’ som det hedder.

Blandt andet vil regeringen indføre lovkrav om, at de store danske virksomheder redegør for deres data-etiske politik i deres årsregnskaber.

Hertil kommer, at regeringen vil indføre et såkaldt dataetisk mærke, der skal skabe gennemsigtighed for forbrugerne og gøre det attraktivt for virksomheder at håndtere data ansvarligt.’

Med det mærke skal det således gøres nemmere for forbrugerne at vælge virksomheder, der har styr på dataetikken, hedder det.

Dataetisk råd

For at understøtte arbejdet med at fremme dataetik, vil regeringen nedsætte et dataetisk råd, der diskutere problemstillingert og data-etiske dilemmaer.

“Hvis vi skal bruge data til at styrke velfærden, er vi også nødt til løbende at adressere de etiske problemstillinger og bekymringer, der dukker op. Blandt andet derfor nedsætter vi et Dataetisk Råd. Det kan være med til at kvalificere samfundsdebatten og komme med anbefalinger til, hvordan vi bruger data ansvarligt og tillidsfuldt i både den offentlige og den private sektor,” lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V).

Justistminister Søren Pape Poulsen (K) peger på, at rådet bliver et vigtigt forum for debat i ‘forholdet mellem mulighederne ved anvendelse af nye teknologier og borgernes retsssikkerhed.’

“Målet er, at de mange fordele, som brugen af data medfører, udvikles og understøttes på en måde, der sikrer en ansvarlig brug af data,” siger han.

Regeringen nedsatte for et lille års tid siden en dataetisk ekspertgruppe, hvis arbejde i høj grad ligger til grund for de dataetiske anbefalinger.

Ekspertgruppen har bestået af formand Christiane Vejlø (iværksætter), Gregers Wedell-Wedelssborg (CEO i Matas), Pernille Erenbjerg (CEO i TDC), Erik David Johnson (chef for Netcompanys Videncenter for Cognitivie Computing), Steen Rasmussen (forsker), Thomas Madsen-Mygdal (iværksætter), Thomas Damkjær Petersen (formand i IDA), Gry Hasselbalch (forsker og forfatter), Henrik Iskov Christensen (robot-forsker), Mikkel Holm Sørensen (forsker og forfatter), Morten Primdahl (Zendesk) og Alice Borgen (ekspert i AI i IBM).

Du finder de otte dataetiske initiativer fra regeringen her: Dataetiske tiltag for erhvervslivet

Læs også:

Er du klar til de næste trin på den dataetiske dagsorden? Det er oplagt at bruge GDPR som springbræt

Softwarerobotter vender op og ned på mange kollegers arbejdsliv: Er du klar til at levere robotledelse?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?