Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Regeringen på vej med nye krav om dataetik til virksomheder

En række nye initiativer skal øge danske virksomheders fokus på data-etik. Blandt andet skal store virksomheder fremover redegøre for deres data-politik i regnskaberne.

De danske virksomheder skal være mere digitalt ansvarlige, lyder det fra regeringen, der nu med otte initiativer til ‘fremme virksomhedernes digitale ansvarlighed,’ som det hedder.

Blandt andet vil regeringen indføre lovkrav om, at de store danske virksomheder redegør for deres data-etiske politik i deres årsregnskaber.

Hertil kommer, at regeringen vil indføre et såkaldt dataetisk mærke, der skal skabe gennemsigtighed for forbrugerne og gøre det attraktivt for virksomheder at håndtere data ansvarligt.’

Med det mærke skal det således gøres nemmere for forbrugerne at vælge virksomheder, der har styr på dataetikken, hedder det.

Dataetisk råd

For at understøtte arbejdet med at fremme dataetik, vil regeringen nedsætte et dataetisk råd, der diskutere problemstillingert og data-etiske dilemmaer.

“Hvis vi skal bruge data til at styrke velfærden, er vi også nødt til løbende at adressere de etiske problemstillinger og bekymringer, der dukker op. Blandt andet derfor nedsætter vi et Dataetisk Råd. Det kan være med til at kvalificere samfundsdebatten og komme med anbefalinger til, hvordan vi bruger data ansvarligt og tillidsfuldt i både den offentlige og den private sektor,” lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V).

Justistminister Søren Pape Poulsen (K) peger på, at rådet bliver et vigtigt forum for debat i ‘forholdet mellem mulighederne ved anvendelse af nye teknologier og borgernes retsssikkerhed.’

“Målet er, at de mange fordele, som brugen af data medfører, udvikles og understøttes på en måde, der sikrer en ansvarlig brug af data,” siger han.

Regeringen nedsatte for et lille års tid siden en dataetisk ekspertgruppe, hvis arbejde i høj grad ligger til grund for de dataetiske anbefalinger.

Ekspertgruppen har bestået af formand Christiane Vejlø (iværksætter), Gregers Wedell-Wedelssborg (CEO i Matas), Pernille Erenbjerg (CEO i TDC), Erik David Johnson (chef for Netcompanys Videncenter for Cognitivie Computing), Steen Rasmussen (forsker), Thomas Madsen-Mygdal (iværksætter), Thomas Damkjær Petersen (formand i IDA), Gry Hasselbalch (forsker og forfatter), Henrik Iskov Christensen (robot-forsker), Mikkel Holm Sørensen (forsker og forfatter), Morten Primdahl (Zendesk) og Alice Borgen (ekspert i AI i IBM).

Du finder de otte dataetiske initiativer fra regeringen her: Dataetiske tiltag for erhvervslivet

Læs også:

Er du klar til de næste trin på den dataetiske dagsorden? Det er oplagt at bruge GDPR som springbræt

Softwarerobotter vender op og ned på mange kollegers arbejdsliv: Er du klar til at levere robotledelse?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere