Artikel top billede

Regeringen på vej med nye krav om dataetik til virksomheder

En række nye initiativer skal øge danske virksomheders fokus på data-etik. Blandt andet skal store virksomheder fremover redegøre for deres data-politik i regnskaberne.

De danske virksomheder skal være mere digitalt ansvarlige, lyder det fra regeringen, der nu med otte initiativer til ‘fremme virksomhedernes digitale ansvarlighed,’ som det hedder.

Blandt andet vil regeringen indføre lovkrav om, at de store danske virksomheder redegør for deres data-etiske politik i deres årsregnskaber.

Hertil kommer, at regeringen vil indføre et såkaldt dataetisk mærke, der skal skabe gennemsigtighed for forbrugerne og gøre det attraktivt for virksomheder at håndtere data ansvarligt.’

Med det mærke skal det således gøres nemmere for forbrugerne at vælge virksomheder, der har styr på dataetikken, hedder det.

Dataetisk råd

For at understøtte arbejdet med at fremme dataetik, vil regeringen nedsætte et dataetisk råd, der diskutere problemstillingert og data-etiske dilemmaer.

“Hvis vi skal bruge data til at styrke velfærden, er vi også nødt til løbende at adressere de etiske problemstillinger og bekymringer, der dukker op. Blandt andet derfor nedsætter vi et Dataetisk Råd. Det kan være med til at kvalificere samfundsdebatten og komme med anbefalinger til, hvordan vi bruger data ansvarligt og tillidsfuldt i både den offentlige og den private sektor,” lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V).

Justistminister Søren Pape Poulsen (K) peger på, at rådet bliver et vigtigt forum for debat i ‘forholdet mellem mulighederne ved anvendelse af nye teknologier og borgernes retsssikkerhed.’

“Målet er, at de mange fordele, som brugen af data medfører, udvikles og understøttes på en måde, der sikrer en ansvarlig brug af data,” siger han.

Regeringen nedsatte for et lille års tid siden en dataetisk ekspertgruppe, hvis arbejde i høj grad ligger til grund for de dataetiske anbefalinger.

Ekspertgruppen har bestået af formand Christiane Vejlø (iværksætter), Gregers Wedell-Wedelssborg (CEO i Matas), Pernille Erenbjerg (CEO i TDC), Erik David Johnson (chef for Netcompanys Videncenter for Cognitivie Computing), Steen Rasmussen (forsker), Thomas Madsen-Mygdal (iværksætter), Thomas Damkjær Petersen (formand i IDA), Gry Hasselbalch (forsker og forfatter), Henrik Iskov Christensen (robot-forsker), Mikkel Holm Sørensen (forsker og forfatter), Morten Primdahl (Zendesk) og Alice Borgen (ekspert i AI i IBM).

Du finder de otte dataetiske initiativer fra regeringen her: Dataetiske tiltag for erhvervslivet

Læs også:

Er du klar til de næste trin på den dataetiske dagsorden? Det er oplagt at bruge GDPR som springbræt

Softwarerobotter vender op og ned på mange kollegers arbejdsliv: Er du klar til at levere robotledelse?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.