Artikel top billede

Nu følger nordmændene trop: Efterretningstjeneste advarer mod Huawei

Også nordmændene maner nu til ekstra besindighed, når det kommer til det stormombruste kinesiske selskab Huawei. "Vi har sagt at man bør være opmærksom på Huawei som aktør i forbindelse med 5G-nettet," lyder det fra det norske politis efterretningstjeneste.

Vore norske naboer melder sig nu i koret af kritiske røster mod den kinesiske netværksleverandør Huawei.

Det norske politis efterretningstjeneste (PST .red) har således fremlagt sin årlige trusselsvurdering, og her langer efterretningstjenesten ud efter netop Huawei.

Det skriver NRK.

Efterretningstjenesten retter sin opmærksomhed mod Rusland og Kina, som man anser som værende de største trusler, og dermed lægger efterretningstjenesten sig på linje med det norske justitsministerium, der ligeledes holder øje med Huawei.

Læs mere her: Huaweis kontor i København ransaget af dansk politi: To personer bortvist

"Vi har sagt, at man bør være opmærksom på Huawei som aktør i forbindelse med 5G-nettet, der skal rulles ud. Det er ikke, fordi vi tror, at der er noget galt med de Huawei eller de folk, der arbejder i Norge., men Huawei som selskab har ganske tætte bånd til de kinesiske myndigheder," siger Benedicte Bjørnland, der er chef for PST.

Huawei selv afviser, at de kinesiske myndigheder snager i de norske netværk, men det ændrer ikke på, at dagens udmelding er endnu en brik i den vestlige mur, der begynder at rejse sig foran Huawei.

Læs mere her: Tjekkiet udelukker Huawei fra at byde på udvikling af nyt skattesystem

Selskabet har således igennem længere tid være i søgelyset på grund af nogle kinesiske regler, der i teorien kan tvinge Huawei til at udlevere oplysnigner til den kinesiske regering. Det har fået mange til at bekymre sig om, hvorledes det at udrulle netværksudstyr fra Huawei kan betragtes som selv at hænge overvågningsudstryr op rundt om i samfundet.

Det er der dog umiddelbart ingen beviser for. Men på baggrund af formodet tyveri af forretningshemmeligheder og omgåelse af USA's sanktioner mod Iran, har man i USA nu rejst tiltalte mod selskabet.

Læs mere her: USA kræver Huawei-boss udleveret: Rejser tiltale mod Huawei

Samtidigt lægger USA et tungt pres på sine allierede for at lægge afstand til det kinesiske selskab, der må betegnes som en sværvægter inden for leverancer af netværksudstyr.

Herhjemme er Huawei allerede hyret ind til at stå for udrulningen af vores eget 5G-netværk i samarbejde med TDC, hvilket der ikke umiddelbart kan laves om på. Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Læs mere her: Huawei truer med at trække sig ud af vesten: Vil flytte forretning til lande, hvor man føler sig velkommen

Læs mere her: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere






CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?