Nu følger nordmændene trop: Efterretningstjeneste advarer mod Huawei

Også nordmændene maner nu til ekstra besindighed, når det kommer til det stormombruste kinesiske selskab Huawei. "Vi har sagt at man bør være opmærksom på Huawei som aktør i forbindelse med 5G-nettet," lyder det fra det norske politis efterretningstjeneste.

Vore norske naboer melder sig nu i koret af kritiske røster mod den kinesiske netværksleverandør Huawei.

Det norske politis efterretningstjeneste (PST .red) har således fremlagt sin årlige trusselsvurdering, og her langer efterretningstjenesten ud efter netop Huawei.

Det skriver NRK.

Efterretningstjenesten retter sin opmærksomhed mod Rusland og Kina, som man anser som værende de største trusler, og dermed lægger efterretningstjenesten sig på linje med det norske justitsministerium, der ligeledes holder øje med Huawei.

Læs mere her: Huaweis kontor i København ransaget af dansk politi: To personer bortvist

"Vi har sagt, at man bør være opmærksom på Huawei som aktør i forbindelse med 5G-nettet, der skal rulles ud. Det er ikke, fordi vi tror, at der er noget galt med de Huawei eller de folk, der arbejder i Norge., men Huawei som selskab har ganske tætte bånd til de kinesiske myndigheder," siger Benedicte Bjørnland, der er chef for PST.

Huawei selv afviser, at de kinesiske myndigheder snager i de norske netværk, men det ændrer ikke på, at dagens udmelding er endnu en brik i den vestlige mur, der begynder at rejse sig foran Huawei.

Læs mere her: Tjekkiet udelukker Huawei fra at byde på udvikling af nyt skattesystem

Selskabet har således igennem længere tid være i søgelyset på grund af nogle kinesiske regler, der i teorien kan tvinge Huawei til at udlevere oplysnigner til den kinesiske regering. Det har fået mange til at bekymre sig om, hvorledes det at udrulle netværksudstyr fra Huawei kan betragtes som selv at hænge overvågningsudstryr op rundt om i samfundet.

Det er der dog umiddelbart ingen beviser for. Men på baggrund af formodet tyveri af forretningshemmeligheder og omgåelse af USA's sanktioner mod Iran, har man i USA nu rejst tiltalte mod selskabet.

Læs mere her: USA kræver Huawei-boss udleveret: Rejser tiltale mod Huawei

Samtidigt lægger USA et tungt pres på sine allierede for at lægge afstand til det kinesiske selskab, der må betegnes som en sværvægter inden for leverancer af netværksudstyr.

Herhjemme er Huawei allerede hyret ind til at stå for udrulningen af vores eget 5G-netværk i samarbejde med TDC, hvilket der ikke umiddelbart kan laves om på. Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Læs mere her: Huawei truer med at trække sig ud af vesten: Vil flytte forretning til lande, hvor man føler sig velkommen

Læs mere her:
Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.