Artikel top billede

Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Se den her

Regeringen er klar med dens store 5G-handlingsplan, der skal sætte rammerne for de kommende års udrulning af 5G i Danmark. Se planen her.

Klare regler, gode forhold for teleselskaberne samt gunstige forhold for erhvervslivets brug af 5G.

Sådan lyder overskrifterne i regeringens store handlingsplan for den kommende udrulning af 5G herhjemme, som netop er blevet præsenteret.

Handlingsplanen ‘skal sørge for, at teleselskaberne har så gode forhold som muligt til at udrulle 5G, og erhvervslivet kan udvikle nyskabende 5G-løsninger,” lyder det fra regeringen.

“Danmark skal være med helt fremme, så vi fastholder vækst og arbejdsplader inden for teknologiområdet,” lyder det fra energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V).

'Ambitiøs målsætning'

I handlingsplanen skriver han desuden, at 'målsætningen er ambitiøs. Danmark skal have en smidig og effektiv udrulning af 5G-net, og vi skal være blandt de bedste i verden til at anvende teknologien.'

Energiministeriet peger på, at handlingsplanen blandt andet skal sikre, at de nødvendige 5G-frekvenser bliver stille til rådighed for teleselskaberne i så god tid, at de får tid til både at rulle teknologierne ud og gennemføre test og forsøg.

5G anvender de samme frekvensbånd, som i dag anvendes til både 2G, 3G og 4G. Her kan mobilselskaberne frit skifte over til 5G uden først at erhverve sig nye tilladelser eller lignende.

Regeringen planlægger dog at lancere 5G i også nye frekvensbånd, da det forventes, at mobilselskaberne i de kommende år fortsat vil anvende både 2G, 3G og 4G.

"Desuden er der heller ikke tilstrækkeligt store båndbredder til rådighed i de nuværende frekvensbånd," lyder det i handlingsplanen.

Det er blot et par uger siden, at Energistyrelsen genoptog sin store auktion over en række nye frekvensbånd.

Det kan du læse mere om her: Stor dansk mobilauktion genoptages efter pludselig aflysning for fem måneder siden: Vinderne offentliggøres om halvanden måned

Regeringen vil også ‘se på,’ om teleselskaberne kan dele 5G-infrastruktur, så omkostningerne ved at rulle 5G ud bliver lavere, end hvis hvert selskab selv skal investere i infrastruktur.

"Da de økonomiske omkostninger ved at etablere og drive flere parallelle 5G-net kan blive en udfordring, skal det undersøges, hvilke muligheder og udfordringer der kan være i forbindelse med netdeling mellem mobilselskaberne. Dette vil ske i samarbejde med telebranchen og Konkurrence- og
Forbrugerstyrelsen;" hedder det.

Energistyrelsen vil desuden udarbejde en ny vejledning om masteleje

”Med handlingsplanen får vi sat markant skub i den næste teknologiske tidsalder. Vi har stolte traditioner for innovation og teknologisk udvikling i Danmark, og med 5G-nettenes snarlige ankomst er det vitalt, at vi ikke halter efter. Vi skal være med helt fremme i førerfeltet”, meddeler teleminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Du finder hele 5G-handlingsplanen her: 5G-handlingsplan for Danmark.

Planens hovedpunkter:

• Energistyrelsen gennemfører auktion over 700 MHz-, 900 MHz- og 2300 MHz-frekvensbåndet.

• Der er truffet beslutning om, at arbejdet med at holde auktion over 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene med henblik på, at frekvenserne er til rådighed senest ved udgangen af 2020. I den forbindelse skal der også træffes beslutning om mulighederne for at etablere lokale dedikerede 5G-net.

• Energistyrelsen vurderer på basis af andre landes erfaringer mulighederne for at stille frekvenser til rådighed, når der på CEPT-niveau foreligger enighed om de tekniske vilkår for frekvensanvendelse, men inden disse er endeligt vedtaget af EU-Kommissionen.

• Energistyrelsen reviderer frekvensstrategien som følge af WRC-19.

• Energistyrelsen udsteder tidsbegrænsede frekvenstilladelser til forsøg med 5G.

• Energistyrelsen vil i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og telebranchen undersøge muligheder og udfordringer med hensyn til netdeling.

• Energistyrelsen vil inddrage branchen i forbindelse med fastsættelse af definitionen af small cells i EU.

• Energistyrelsen vil i samarbejde med landets kommuner, KL og telebranchen udarbejde en vejledning.om standardiseret sagsbehandling til offentlige myndigheder. Vejledningen vil blandt andet indeholde.en samling af best practice eksempler inden for sagsbehandling af maste- og i antenne ansøgninger.

• Energistyrelsen vil udarbejde en ny vejledning om masteleje.

• Der opsamles erfaringer fra samarbejde med DR og TDC.

• Scenarier i forhold til netneutralitetsprincipperne i en 5G-sammenhæng undersøges.

• Energistyrelsen opsamler og formidler i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og andre myndigheder erfaringer fra forsøg og samarbejder om brugsscenarier med henblik på at løse udfordringer samt nedbryde eventuelle barrierer i forbindelse med udrulning og anvendelse af 5G.

• Energistyrelsen samler og formidler muligheder for at søge støtte til 5G-projekter.

• Energistyrelsen afholder i samarbejde med Erhvervsstyrelsen en workshop for virksomheder og telebranchen om 5G.

• Energistyrelsen afholder en workshop for offentlige interessenter om det offentlige som efterspørger af løsninger, hvor 5G kan være svaret.

• Med hjælp fra et af de danske innovationscentre vil der i 2019 blive arrangeret en studietur til fx Asienmed mulighed for deltagelse af relevante interessenter.

• Energi-, Forsynings- og Klimaministeren uddeler en 5G-pris.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere