Artikel top billede

Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Se den her

Regeringen er klar med dens store 5G-handlingsplan, der skal sætte rammerne for de kommende års udrulning af 5G i Danmark. Se planen her.

Klare regler, gode forhold for teleselskaberne samt gunstige forhold for erhvervslivets brug af 5G.

Sådan lyder overskrifterne i regeringens store handlingsplan for den kommende udrulning af 5G herhjemme, som netop er blevet præsenteret.

Handlingsplanen ‘skal sørge for, at teleselskaberne har så gode forhold som muligt til at udrulle 5G, og erhvervslivet kan udvikle nyskabende 5G-løsninger,” lyder det fra regeringen.

“Danmark skal være med helt fremme, så vi fastholder vækst og arbejdsplader inden for teknologiområdet,” lyder det fra energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V).

'Ambitiøs målsætning'

I handlingsplanen skriver han desuden, at 'målsætningen er ambitiøs. Danmark skal have en smidig og effektiv udrulning af 5G-net, og vi skal være blandt de bedste i verden til at anvende teknologien.'

Energiministeriet peger på, at handlingsplanen blandt andet skal sikre, at de nødvendige 5G-frekvenser bliver stille til rådighed for teleselskaberne i så god tid, at de får tid til både at rulle teknologierne ud og gennemføre test og forsøg.

5G anvender de samme frekvensbånd, som i dag anvendes til både 2G, 3G og 4G. Her kan mobilselskaberne frit skifte over til 5G uden først at erhverve sig nye tilladelser eller lignende.

Regeringen planlægger dog at lancere 5G i også nye frekvensbånd, da det forventes, at mobilselskaberne i de kommende år fortsat vil anvende både 2G, 3G og 4G.

"Desuden er der heller ikke tilstrækkeligt store båndbredder til rådighed i de nuværende frekvensbånd," lyder det i handlingsplanen.

Det er blot et par uger siden, at Energistyrelsen genoptog sin store auktion over en række nye frekvensbånd.

Det kan du læse mere om her: Stor dansk mobilauktion genoptages efter pludselig aflysning for fem måneder siden: Vinderne offentliggøres om halvanden måned

Regeringen vil også ‘se på,’ om teleselskaberne kan dele 5G-infrastruktur, så omkostningerne ved at rulle 5G ud bliver lavere, end hvis hvert selskab selv skal investere i infrastruktur.

"Da de økonomiske omkostninger ved at etablere og drive flere parallelle 5G-net kan blive en udfordring, skal det undersøges, hvilke muligheder og udfordringer der kan være i forbindelse med netdeling mellem mobilselskaberne. Dette vil ske i samarbejde med telebranchen og Konkurrence- og
Forbrugerstyrelsen;" hedder det.

Energistyrelsen vil desuden udarbejde en ny vejledning om masteleje

”Med handlingsplanen får vi sat markant skub i den næste teknologiske tidsalder. Vi har stolte traditioner for innovation og teknologisk udvikling i Danmark, og med 5G-nettenes snarlige ankomst er det vitalt, at vi ikke halter efter. Vi skal være med helt fremme i førerfeltet”, meddeler teleminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Du finder hele 5G-handlingsplanen her: 5G-handlingsplan for Danmark.

Planens hovedpunkter:

• Energistyrelsen gennemfører auktion over 700 MHz-, 900 MHz- og 2300 MHz-frekvensbåndet.

• Der er truffet beslutning om, at arbejdet med at holde auktion over 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene med henblik på, at frekvenserne er til rådighed senest ved udgangen af 2020. I den forbindelse skal der også træffes beslutning om mulighederne for at etablere lokale dedikerede 5G-net.

• Energistyrelsen vurderer på basis af andre landes erfaringer mulighederne for at stille frekvenser til rådighed, når der på CEPT-niveau foreligger enighed om de tekniske vilkår for frekvensanvendelse, men inden disse er endeligt vedtaget af EU-Kommissionen.

• Energistyrelsen reviderer frekvensstrategien som følge af WRC-19.

• Energistyrelsen udsteder tidsbegrænsede frekvenstilladelser til forsøg med 5G.

• Energistyrelsen vil i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og telebranchen undersøge muligheder og udfordringer med hensyn til netdeling.

• Energistyrelsen vil inddrage branchen i forbindelse med fastsættelse af definitionen af small cells i EU.

• Energistyrelsen vil i samarbejde med landets kommuner, KL og telebranchen udarbejde en vejledning.om standardiseret sagsbehandling til offentlige myndigheder. Vejledningen vil blandt andet indeholde.en samling af best practice eksempler inden for sagsbehandling af maste- og i antenne ansøgninger.

• Energistyrelsen vil udarbejde en ny vejledning om masteleje.

• Der opsamles erfaringer fra samarbejde med DR og TDC.

• Scenarier i forhold til netneutralitetsprincipperne i en 5G-sammenhæng undersøges.

• Energistyrelsen opsamler og formidler i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og andre myndigheder erfaringer fra forsøg og samarbejder om brugsscenarier med henblik på at løse udfordringer samt nedbryde eventuelle barrierer i forbindelse med udrulning og anvendelse af 5G.

• Energistyrelsen samler og formidler muligheder for at søge støtte til 5G-projekter.

• Energistyrelsen afholder i samarbejde med Erhvervsstyrelsen en workshop for virksomheder og telebranchen om 5G.

• Energistyrelsen afholder en workshop for offentlige interessenter om det offentlige som efterspørger af løsninger, hvor 5G kan være svaret.

• Med hjælp fra et af de danske innovationscentre vil der i 2019 blive arrangeret en studietur til fx Asienmed mulighed for deltagelse af relevante interessenter.

• Energi-, Forsynings- og Klimaministeren uddeler en 5G-pris.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Nyt kæmpesystem til politiet fra Netcompany bliver næsten 20 procent dyrere end planlagt: Forsinkes med mere end et år
Halvandet år efter kontrakt-underskrivelsen med Netcompany er omkostningerne til levering af politiets kommende planlægnings-system allerede steget med næsten 20 procent, mens hele projektet skal replanlægges. Det bliver nu mere end et år forsinket. Se her, hvornår det for politiet vitale system ventes klart.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.