Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

5G-plan: TDC og DR skal eksperimentere med ‘network slicing’ - der skal findes en løsning på netneutralitets-principperne

TDC og DR skal som led i regeringens 5G-handlingsplan forsøge sig med 5G i en tv-produktion. Centralt står en udfordring med netneutralitet, som måske kan løses med ‘network slicing.’

TDC og DR skal sammen med Energistyrelsen i et forsøgsprojekt finde ud af, om 5G kan anvendes i forbindelse med en tv-produktion - og om det kan lade sig gøre at sikre netneutralitet.

Sådan lyder det i regeringens handlingsplan for 5G, der netop er blevet præsenteret, og som du kan læse mere om her: Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Se den her

“Formålet med forsøget er at afdække, om 5G kan levere den høje tekniske kvalitet, der er nødvendig for hjemtagelse af medieindhold og dermed supplere eller erstatte andre teknologier i kontributionslinjen mellem produktionssted og DR Byen,” lyder det i handlingsplanen.

Netneutralitet

Et væsentligt element i forsøget vil være at finde ud af, om det kan lade sig gøre at sikre netneutralitets-principperne på et 5G-netværk.

Netneutralitets-principperne tilsiger, at al data fra alle leverandører skal behandles ligeværdigt og ens i infrastrukturen, hvor visse data altså ikke må have fortrinsret.

Netneutraliteten sikres i Europa af EU, der kræver adgang til det åbne internet.

Netneutralitet stiller store krav til båndbredden - ikke mindst når datatunge enheder med tårnhøje forbindelseskrav som eksempelvis selvkørende biler melder sig på banen.

Her mener Energistyrelsen, at man kan anvende 5G-nettens muligheder for såkaldt network slicing, hvor mobilnettet opdeles i flere virtuelle net, som opererer helt uafhængigt af hinanden.

“Brug af network slicing i 5G giver mobiloperatørerne en række nye muligheder i forhold til styring, prioritering og tildeling af kapacitet i mobilnettene. Det gælder særligt den funktionalitet, der giver mulighed for at gøre 5G-nettene ekstremt pålidelige i forhold til de nuværende mobilnet,” lyder det fra Energistyrelsen.

Forsøget skal nu afklare, om reglerne for netneutralitet overhovedet kan overholdes, hvis 5G-nettets mulighed for network slicing tages i brug.

Læs også:

Nu begynder en tid med internet i flere hastigheder: Netneutraliteten slutter 11. juni i USA

Slut med netneutralitet i USA: ‘Det frie internet’ afskaffes - men gør det noget?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere