Her er hele listen:Sådan klarer 50 danske it-virksomheder sig i Computerworlds store image-undersøgelse

Artikel top billede

Justitsministeren vil stoppe udenlandske opkøb af bestemt kritisk infrastruktur: Uklart om Huaweis rolle hos TDC vil være omfattet

Inden nytår vil justitsministeren have en lov klar, der kan forhindre bestemte virksomheder i at byde på ordrer om kritisk infrastruktur i Danmark.

Forsvarsministeren gjorde det ellers klart på et samråd i januar måned: Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Men nu kan det måske alligevel blive tilfældet.

Justitsminisiter Søren Pape Poulsen (K) garanterer nu, at der inden nytår vil være en lov, der kan forhindre udenlandske virksomheders opkøb af kritisk infrastruktur i Danmark, skriver Berlingske.

Læs også: Ny britisk rapport afslører: Storbritannien kan relativt nemt fjerne spionage-risiko i 5G-udstyr fra Huawei

Lovforslaget vil betyde, at politikere og myndigheder får mulighed for gribe ind, hvis en virksomhed med tætte bånd til en fremmed stat vil købe dansk kritisk infrastruktur som for eksempel det danske telenet.

“Det er særdeles væsentligt, og jeg forventer, at vi kan fremsætte forslag til lovgivning i løbet af 2019, men vi er ikke i mål endnu. Vi skulle meget gerne ende i en situation, hvor Folketinget bredt bliver enigt, for det er helt afgørende vigtigt, hvem der skal eje kritisk infrastruktur i Danmark," sagde Søren Pape Poulsen på samrådet ifølge avisen.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det er dog uklart, om lovforslaget også ville kunne forhindre virksomheder som Huawei i at levere udstyr til det danske 5G-netværk.

Ministeren nævnte ikke konkret diskussionen om Huaweis rolle i det danske 5G-netværk.

Men han understregede, at loven ikke kun skulle gælde konkrete opkøb, men at der var andre måder at få kontrol med kritisk infrastrutur end gennem direkte investeringer.

Ikke muligt i dag

Tidligere har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gjort det helt klart, at Danmark ikke inden for den nuværende lovgivning kan udelukke enkelte virksomheder på baggrund af mistanke om spionage.

“NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver, red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på et samråd tidligere på året.

Men allerede under smarådet i januar åbnede forsvarsministeren op for, at regerigen var klar til at se på lovgivningen på området.

Læs mere her: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere