Justitsministeren vil stoppe udenlandske opkøb af bestemt kritisk infrastruktur: Uklart om Huaweis rolle hos TDC vil være omfattet

Inden nytår vil justitsministeren have en lov klar, der kan forhindre bestemte virksomheder i at byde på ordrer om kritisk infrastruktur i Danmark.

Forsvarsministeren gjorde det ellers klart på et samråd i januar måned: Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Men nu kan det måske alligevel blive tilfældet.

Justitsminisiter Søren Pape Poulsen (K) garanterer nu, at der inden nytår vil være en lov, der kan forhindre udenlandske virksomheders opkøb af kritisk infrastruktur i Danmark, skriver Berlingske.

Læs også: Ny britisk rapport afslører: Storbritannien kan relativt nemt fjerne spionage-risiko i 5G-udstyr fra Huawei

Lovforslaget vil betyde, at politikere og myndigheder får mulighed for gribe ind, hvis en virksomhed med tætte bånd til en fremmed stat vil købe dansk kritisk infrastruktur som for eksempel det danske telenet.

“Det er særdeles væsentligt, og jeg forventer, at vi kan fremsætte forslag til lovgivning i løbet af 2019, men vi er ikke i mål endnu. Vi skulle meget gerne ende i en situation, hvor Folketinget bredt bliver enigt, for det er helt afgørende vigtigt, hvem der skal eje kritisk infrastruktur i Danmark," sagde Søren Pape Poulsen på samrådet ifølge avisen.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det er dog uklart, om lovforslaget også ville kunne forhindre virksomheder som Huawei i at levere udstyr til det danske 5G-netværk.

Ministeren nævnte ikke konkret diskussionen om Huaweis rolle i det danske 5G-netværk.

Men han understregede, at loven ikke kun skulle gælde konkrete opkøb, men at der var andre måder at få kontrol med kritisk infrastrutur end gennem direkte investeringer.

Ikke muligt i dag
Tidligere har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gjort det helt klart, at Danmark ikke inden for den nuværende lovgivning kan udelukke enkelte virksomheder på baggrund af mistanke om spionage.

“NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver, red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på et samråd tidligere på året.

Men allerede under smarådet i januar åbnede forsvarsministeren op for, at regerigen var klar til at se på lovgivningen på området.

Læs mere her: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
FutureLegal

FutureLegal giver dig viden og inspiration til at imødegå fremtiden for juridiske ydelser.

28. maj 2019 | Læs mere


Intelligent proces automatisering – et vigtigt værktøj til digitalisering

Med smart sammenkobling af de ‘dumme’ softwarerobotter, procestyrings-teknologi og avanceret machine learning, har du mulighed for at skabe selvlærende robotter, der er i stand til automatisk at forbedre sig. Teknologien hedder IPA - intelligent process automization. Kom og hør om anvendelsesmulighederne - og de fem teknologier, der ligger bag IPA.

28. maj 2019 | Læs mere


Microsoft Azure: Få det maksimale ud af din cloud-platform

Azure er en af de mest populære cloud-platforme, og Microsofts løsning rummer da også mange spændende muligheder og konkrete værktøjer, der kan hjælpe din virksomhed. Kom godt i gang med at udnytte Azure ved at deltage på dette formiddagsseminar.

06. juni 2019 | Læs mere


Premium
OnePlus 7 Pro til test: Nu er selskabet i stand til at banke mobilverdenens giganter
Det kinesiske selskab OnePlus vil ind i det fine selskab af topproducenter med OnePlus 7 Pro. Missionen er lykkedes.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
CIO Jesper Riis fra DSV: Sådan arbejder jeg med governance så omkostninger og kompleksitet kan begrænses
Der er dømt stram governance hos Jesper Riis, CIO for verdens femtestørste transportvirksomhed. Men det er samtidig en betingelse for innovationen slår han fast. Hør mere om ledelse, performancekultur og vision hos globale DSV med de danske rødder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
It-sikkerheden afhænger af dig!
Du kender det sikkert. En kollega vil dele en fil med navne, mailadresser og andre personlige data fra jeres Salesforce database, med en partner i EU. Vedkommende beslutter at smide en Excel-fil i DropBox og sender et link til partneren til download. En anden kollega skal bruge en kundes bankoplysninger for at kunne lave en overførsel, så kunden sender selvfølgelig en e-mail med alle bankoplysninger. Ovenstående er blot to eksempler på det, der sker flere gange dagligt. Nemlig tilfælde hvor der skal deles følsomme oplysninger, hvor der er meget dårlig datasikkerhed. Det er en konstant stressfaktor for de sikkerhedsansvarlige i it. Derfor er det en absolut nødvendighed, at have de rigtige værktøjer og teknologier, for at gøre samarbejdet med andre virksomheder, så smertefrit som muligt. Det kan du læse mere om, hvordan du opnår i dette white paper.