Justitsministeren vil stoppe udenlandske opkøb af bestemt kritisk infrastruktur: Uklart om Huaweis rolle hos TDC vil være omfattet

Inden nytår vil justitsministeren have en lov klar, der kan forhindre bestemte virksomheder i at byde på ordrer om kritisk infrastruktur i Danmark.

Forsvarsministeren gjorde det ellers klart på et samråd i januar måned: Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Men nu kan det måske alligevel blive tilfældet.

Justitsminisiter Søren Pape Poulsen (K) garanterer nu, at der inden nytår vil være en lov, der kan forhindre udenlandske virksomheders opkøb af kritisk infrastruktur i Danmark, skriver Berlingske.

Læs også: Ny britisk rapport afslører: Storbritannien kan relativt nemt fjerne spionage-risiko i 5G-udstyr fra Huawei

Lovforslaget vil betyde, at politikere og myndigheder får mulighed for gribe ind, hvis en virksomhed med tætte bånd til en fremmed stat vil købe dansk kritisk infrastruktur som for eksempel det danske telenet.

“Det er særdeles væsentligt, og jeg forventer, at vi kan fremsætte forslag til lovgivning i løbet af 2019, men vi er ikke i mål endnu. Vi skulle meget gerne ende i en situation, hvor Folketinget bredt bliver enigt, for det er helt afgørende vigtigt, hvem der skal eje kritisk infrastruktur i Danmark," sagde Søren Pape Poulsen på samrådet ifølge avisen.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det er dog uklart, om lovforslaget også ville kunne forhindre virksomheder som Huawei i at levere udstyr til det danske 5G-netværk.

Ministeren nævnte ikke konkret diskussionen om Huaweis rolle i det danske 5G-netværk.

Men han understregede, at loven ikke kun skulle gælde konkrete opkøb, men at der var andre måder at få kontrol med kritisk infrastrutur end gennem direkte investeringer.

Ikke muligt i dag
Tidligere har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gjort det helt klart, at Danmark ikke inden for den nuværende lovgivning kan udelukke enkelte virksomheder på baggrund af mistanke om spionage.

“NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver, red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på et samråd tidligere på året.

Men allerede under smarådet i januar åbnede forsvarsministeren op for, at regerigen var klar til at se på lovgivningen på området.

Læs mere her: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Dansk milliardvirksomhed bliver i Danmark efter ændringer af ny overvågningslov: “Tvangselementet eksisterer stadigvæk, men det er fint nok i forhold til rigets sikkerhed”
Den danske milliardvirksomhed Tradeshift åndede lettet op i sidste uge, da man kunne konstatere, at regeringen havde indgået en politisk aftale om en ny lov for Center for Cybersikkerhed. For Tradeshift har tidligere truet med at forlade landet på grund af loven.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Her er alt hvad du skal være opmærksom på ved den Microsoft cloud-baserede suite
Microsoft Office 365 fortsætter med at blive bedre og bedre og Office 365's kommercielle indtjening alene er steget med 38% i Q4 i 2018. Dette er måske ikke så overraskende, med styrken og fleksibiliteten in mente, men mange organisationer er stadig uvidende om begrænsningerne af Office 365, specielt når det gælder backup. I dette whitepaper kigger vi nærmere på, hvorfor Litigation Hold er en rigtig dårlig idé at bruge som backup.