Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Justitsministeren vil stoppe udenlandske opkøb af bestemt kritisk infrastruktur: Uklart om Huaweis rolle hos TDC vil være omfattet

Inden nytår vil justitsministeren have en lov klar, der kan forhindre bestemte virksomheder i at byde på ordrer om kritisk infrastruktur i Danmark.

Forsvarsministeren gjorde det ellers klart på et samråd i januar måned: Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Men nu kan det måske alligevel blive tilfældet.

Justitsminisiter Søren Pape Poulsen (K) garanterer nu, at der inden nytår vil være en lov, der kan forhindre udenlandske virksomheders opkøb af kritisk infrastruktur i Danmark, skriver Berlingske.

Læs også: Ny britisk rapport afslører: Storbritannien kan relativt nemt fjerne spionage-risiko i 5G-udstyr fra Huawei

Lovforslaget vil betyde, at politikere og myndigheder får mulighed for gribe ind, hvis en virksomhed med tætte bånd til en fremmed stat vil købe dansk kritisk infrastruktur som for eksempel det danske telenet.

“Det er særdeles væsentligt, og jeg forventer, at vi kan fremsætte forslag til lovgivning i løbet af 2019, men vi er ikke i mål endnu. Vi skulle meget gerne ende i en situation, hvor Folketinget bredt bliver enigt, for det er helt afgørende vigtigt, hvem der skal eje kritisk infrastruktur i Danmark," sagde Søren Pape Poulsen på samrådet ifølge avisen.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det er dog uklart, om lovforslaget også ville kunne forhindre virksomheder som Huawei i at levere udstyr til det danske 5G-netværk.

Ministeren nævnte ikke konkret diskussionen om Huaweis rolle i det danske 5G-netværk.

Men han understregede, at loven ikke kun skulle gælde konkrete opkøb, men at der var andre måder at få kontrol med kritisk infrastrutur end gennem direkte investeringer.

Ikke muligt i dag

Tidligere har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gjort det helt klart, at Danmark ikke inden for den nuværende lovgivning kan udelukke enkelte virksomheder på baggrund af mistanke om spionage.

“NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver, red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på et samråd tidligere på året.

Men allerede under smarådet i januar åbnede forsvarsministeren op for, at regerigen var klar til at se på lovgivningen på området.

Læs mere her: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere