Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Manglen på kompetencer er det største problem af alle for den danske it-industri: Næsten halvdelen af virksomhederne må opgive at besætte ledige stillinger

Manglen på kompetencer er den største hæmsko for de danske it-virksomheders væksteventyr, viser nye tal. Se de største barrierer her.

Manglen på it-kompetencer i dansk erhvervsliv er så alvorlig, at det skader væksten.

Sådan lyder det i en ny analyse fra IT-Branchen, som er på trappern med IT Barometer 2019.

Her er det især manglen på it-kompetencer, der står i vejen for det, som IT-Branchen kalder for ‘de danske it-virksomheders vækst-eventyr.’

Næsten to tredjedele af de adspurgte danske virksomheder peger i undersøgelsen på, at den største barriere for vækst er manglen på de rette it-kompetencer.

“Efterspørgslen efter gode it-kompetencer er så stor, at markedet simpelthen er støvsuget," siger Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen.

"Det er et kæmpe-problem for samfundet, at der ikke er nok mennesker til at løse de opgaver, som både det offentlige og erhvervslivet står med i forhold til den digitale transformation, vi oplever globalt lige nu," siger hun.

Ifølge undersøgelsen har næsten halvdelen af virksomhederne - 45,2 procent - inden for det seneste år været nødt til at opgive at få besat ledige it-stillinger.

Det er gået ud over innovation og udvikling.

Og næsten hver tredje virksomheder har i det seneste år været nødt til at sige nej til ordre og opgaver på grund af mandskabsmangel.

IT-Branchen peger på, at kompetencemanglen er blevet ‘et alvorligt problem for væksten,’ når først virksomheder er tvunget til at sige nej til ordrer og nye kunder.

”Vi bliver nødt til at prioritere denne her udfordring både politisk, i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Ellers ender det med at blive en stopklods for den digitale udvikling, der skal være med til at løfte Danmark ind i fremtiden,” siger Birgitte Hass.

Ifølge brancheorganisationen kan en løsning på kort sigt være at give virksomhederne bedre mulighed for at hyre udenlandske medarbejdere.

Dernæst handler det om at skrue op for uddannelsespladserne, mener organisationen.

“Og endelig skal vi naturligvis investere i at opkvalificere den eksisterende arbejdsstyrke, så vi får flere digitale kompetencer i spil,” mener Birgitte Hass.

Blandt de øvrige vækstbarrierer i IT-Branchens analyse finder vi emner som bureaukrati og samarbejdsbøvl med det offentlige, manglende efterspørgsel efter innovative løsninger, for lidt innovation samt for lige internationalisering.

Læs også:

Indsigt: Tre vigtige pointer om it-branchens store rekrutteringsproblem - derfor er det så svært at skaffe it-sikkerhedsfolk

Særlig kompetence gør it-folk ekstra attraktive: Det skal dine folk kunne, hvis I skal være parat til næste generation af infrastruktur

Her har du tre gode råd til at få fat på de bedste nyuddannede

Kompetencetørke i Danmark presser Columbus til at ansætte op mod 150 medarbejdere i Indien
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.