Topnyhed:David Heinemeier Hansson vinder IT-Prisen 2023

Artikel top billede

(Foto: EAAA - Erhvervsakademi Aarhus)

Manglen på kompetencer er det største problem af alle for den danske it-industri: Næsten halvdelen af virksomhederne må opgive at besætte ledige stillinger

Manglen på kompetencer er den største hæmsko for de danske it-virksomheders væksteventyr, viser nye tal. Se de største barrierer her.

Manglen på it-kompetencer i dansk erhvervsliv er så alvorlig, at det skader væksten.

Sådan lyder det i en ny analyse fra IT-Branchen, som er på trappern med IT Barometer 2019.

Her er det især manglen på it-kompetencer, der står i vejen for det, som IT-Branchen kalder for ‘de danske it-virksomheders vækst-eventyr.’

Næsten to tredjedele af de adspurgte danske virksomheder peger i undersøgelsen på, at den største barriere for vækst er manglen på de rette it-kompetencer.

“Efterspørgslen efter gode it-kompetencer er så stor, at markedet simpelthen er støvsuget," siger Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen.

"Det er et kæmpe-problem for samfundet, at der ikke er nok mennesker til at løse de opgaver, som både det offentlige og erhvervslivet står med i forhold til den digitale transformation, vi oplever globalt lige nu," siger hun.

Ifølge undersøgelsen har næsten halvdelen af virksomhederne - 45,2 procent - inden for det seneste år været nødt til at opgive at få besat ledige it-stillinger.

Det er gået ud over innovation og udvikling.

Og næsten hver tredje virksomheder har i det seneste år været nødt til at sige nej til ordre og opgaver på grund af mandskabsmangel.

IT-Branchen peger på, at kompetencemanglen er blevet ‘et alvorligt problem for væksten,’ når først virksomheder er tvunget til at sige nej til ordrer og nye kunder.

”Vi bliver nødt til at prioritere denne her udfordring både politisk, i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Ellers ender det med at blive en stopklods for den digitale udvikling, der skal være med til at løfte Danmark ind i fremtiden,” siger Birgitte Hass.

Ifølge brancheorganisationen kan en løsning på kort sigt være at give virksomhederne bedre mulighed for at hyre udenlandske medarbejdere.

Dernæst handler det om at skrue op for uddannelsespladserne, mener organisationen.

“Og endelig skal vi naturligvis investere i at opkvalificere den eksisterende arbejdsstyrke, så vi får flere digitale kompetencer i spil,” mener Birgitte Hass.

Blandt de øvrige vækstbarrierer i IT-Branchens analyse finder vi emner som bureaukrati og samarbejdsbøvl med det offentlige, manglende efterspørgsel efter innovative løsninger, for lidt innovation samt for lige internationalisering.

Læs også:

Indsigt: Tre vigtige pointer om it-branchens store rekrutteringsproblem - derfor er det så svært at skaffe it-sikkerhedsfolk

Særlig kompetence gør it-folk ekstra attraktive: Det skal dine folk kunne, hvis I skal være parat til næste generation af infrastruktur

Her har du tre gode råd til at få fat på de bedste nyuddannede

Kompetencetørke i Danmark presser Columbus til at ansætte op mod 150 medarbejdere i Indien
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere