Artikel top billede

Waoo har masser af vækst - men dundrende underskud og en usikker fremtid

Fiberselskabet Waoo har på et år fået 45.000 flere kunder, og omsætningen er vokset til næsten en halv milliard kroner. Men en fusion og stor usikkerhed i markedet og har tvunget selskabet til meget store afskrivninger, så egenkapitalen er væk og skal reetableres, og underskuddet lander på minus 57,5 millioner kroner.

Fiberselskabet Waoo har meget at glæde sig over i selskabets seneste årsregnskab.

Der er kommet 45.000 flere kunder i butikken i forhold til året før, og omsætningen er vokset med 11 procent til næsten en halv milliard kroner.

Bruttoresultatet er også vokset fra 54,8 millioner i 2017 til 70,4 millioner, og det skyldes ifølge ledelsesberetningen i regnskabet dels øget omsætning, dels effektiviseringer.

Så langt, så godt.

Negativ drift

Resultatet af primær drift er til gengæld ikke noget at glæde sig over. Det lander på minus 40 millioner kroner. Året før var det minus 11,7 millioner kroner.

Negative driftsresultater er ikke uvant for selskabet. Bortset fra 2015, hvor der var 11,7 millioner kroner i overskud, har der i hvert fald de seneste fem år været underskud på driften i Waoo.

Store udfordringer

Men selskabet står over for andre store udfordringer, som har fået selskabets ledelse til at nedskrive værdien af Waoos skatteaktiv fra 107,6 millioner kroner til et rundt nul.

“Der forventes begrænsede resultater de kommende år, hvilket er hovedårsagen til nedskrivningen”, fremgår det af ledelsesberetningen.

Udfordringerne for Waoo er dels, at der både politisk og i landets energiselskaber er et udbredt ønske om at åbne det danske fibernet for mere konkurrence, fremgår det af ledelsesberetningen.

En ny konkurrencesituation for Waoo, som kan presse selskabets resultater.

Dels har en af Waoos ejere, energiselskabet Eniig, besluttet sig for at fusionere med energiselskabet SE. Den fusion betyder muligvis, at Eniig beslutter sig for at udtræde af ejerkredsen og tage sine kunder med sig.

“Der er usikkerhed knyttet til indtjeningen, da det afhænger af udviklingen i markedspriser grundet åbning af nettene, samt den offentliggjorte fusion mellem Eniig og SE”, fremgår det af ledelsesberetningen i regnskabet.

Anlægsaktiver nedskrevet

Waoo har også besluttet at nedskrive værdien af selskabets anlægsaktiver med 46 millioner kroner set i lyset af usikkerhederne.

“Konsekvensen for selskabet er usikker, idet tidspunktet for Eniig’s eventuelle udtræden som partner i selskabet er uvist ligesom betingelserne, herunder eventuel kompensationsbetaling, udviklingen i antallet af kunder mv. som følge heraf, er estimeret efter bedste skøn”, skriver ledelsen i beretningen.

Underskud og negativ egenkapital

Alt i alt betyder nedskrivningerne, at Waoo kommer ud af 2018 med et underskud på 57,5 millioner kroner. Et resultat, som er temmelig langt fra selskabets egne forventninger om et overskud på mellem nul og fem millioner kroner.

Egenkapitalen er minus 45,1 millioner kroner, som ledelsen forventer bliver reetableret via et kapitalindskud fra ejerne, som lige nu ifølge cvr udgøres af Fibia P/S, Eniig Fiber A/S, Nord Energi Fibernet A/S og Aura Fiber A/S.

Ifølge ledelsesberetningen forventer Waoo. at resultatet for 2019 vil lande på mellem nul og fem millioner kroner i overskud.

Læs også: Waoo blæser til kamp om kunderne: Går efter at snuppe 50.000 kunder fra konkurrenterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere