Artikel top billede

Waoo har masser af vækst - men dundrende underskud og en usikker fremtid

Fiberselskabet Waoo har på et år fået 45.000 flere kunder, og omsætningen er vokset til næsten en halv milliard kroner. Men en fusion og stor usikkerhed i markedet og har tvunget selskabet til meget store afskrivninger, så egenkapitalen er væk og skal reetableres, og underskuddet lander på minus 57,5 millioner kroner.

Fiberselskabet Waoo har meget at glæde sig over i selskabets seneste årsregnskab.

Der er kommet 45.000 flere kunder i butikken i forhold til året før, og omsætningen er vokset med 11 procent til næsten en halv milliard kroner.

Bruttoresultatet er også vokset fra 54,8 millioner i 2017 til 70,4 millioner, og det skyldes ifølge ledelsesberetningen i regnskabet dels øget omsætning, dels effektiviseringer.

Så langt, så godt.

Negativ drift

Resultatet af primær drift er til gengæld ikke noget at glæde sig over. Det lander på minus 40 millioner kroner. Året før var det minus 11,7 millioner kroner.

Negative driftsresultater er ikke uvant for selskabet. Bortset fra 2015, hvor der var 11,7 millioner kroner i overskud, har der i hvert fald de seneste fem år været underskud på driften i Waoo.

Store udfordringer

Men selskabet står over for andre store udfordringer, som har fået selskabets ledelse til at nedskrive værdien af Waoos skatteaktiv fra 107,6 millioner kroner til et rundt nul.

“Der forventes begrænsede resultater de kommende år, hvilket er hovedårsagen til nedskrivningen”, fremgår det af ledelsesberetningen.

Udfordringerne for Waoo er dels, at der både politisk og i landets energiselskaber er et udbredt ønske om at åbne det danske fibernet for mere konkurrence, fremgår det af ledelsesberetningen.

En ny konkurrencesituation for Waoo, som kan presse selskabets resultater.

Dels har en af Waoos ejere, energiselskabet Eniig, besluttet sig for at fusionere med energiselskabet SE. Den fusion betyder muligvis, at Eniig beslutter sig for at udtræde af ejerkredsen og tage sine kunder med sig.

“Der er usikkerhed knyttet til indtjeningen, da det afhænger af udviklingen i markedspriser grundet åbning af nettene, samt den offentliggjorte fusion mellem Eniig og SE”, fremgår det af ledelsesberetningen i regnskabet.

Anlægsaktiver nedskrevet

Waoo har også besluttet at nedskrive værdien af selskabets anlægsaktiver med 46 millioner kroner set i lyset af usikkerhederne.

“Konsekvensen for selskabet er usikker, idet tidspunktet for Eniig’s eventuelle udtræden som partner i selskabet er uvist ligesom betingelserne, herunder eventuel kompensationsbetaling, udviklingen i antallet af kunder mv. som følge heraf, er estimeret efter bedste skøn”, skriver ledelsen i beretningen.

Underskud og negativ egenkapital

Alt i alt betyder nedskrivningerne, at Waoo kommer ud af 2018 med et underskud på 57,5 millioner kroner. Et resultat, som er temmelig langt fra selskabets egne forventninger om et overskud på mellem nul og fem millioner kroner.

Egenkapitalen er minus 45,1 millioner kroner, som ledelsen forventer bliver reetableret via et kapitalindskud fra ejerne, som lige nu ifølge cvr udgøres af Fibia P/S, Eniig Fiber A/S, Nord Energi Fibernet A/S og Aura Fiber A/S.

Ifølge ledelsesberetningen forventer Waoo. at resultatet for 2019 vil lande på mellem nul og fem millioner kroner i overskud.

Læs også: Waoo blæser til kamp om kunderne: Går efter at snuppe 50.000 kunder fra konkurrenterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef
Mandag rykkede Pär Fors ind på hjørnekontoret hos NNIT. Efter 14 år med Per Kogut ved roret har den 55-årige svensker nu taget over. Med en masse international erfaring i rygsækken skal han nu tage konsulenthuset til næste niveau. "Når man er ny som mig, så kan man stille dumme spørgsmål. Det er en god mulighed, der ikke bør gå til spilde," siger han til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.