Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

Apple klar med stribevis af software-nyheder: Giver iTunes dødsstødet og lancerer et helt nyt styresystem

Mandag aften lagde Apple iTunes i graven, og løftede samtidig sløret for et helt nyt styresystem til iPad.

Apple siger farvel til iTunes, og goddag til et helt nyt styresystem til iPaden, iPadOS.

Det var de to helt store nyheder, da Apple mandag aften dansk tid skød sin årlige udviklerkonference, WWDC, i gang i San José i Californien.

Ved åbnings-keynoten lancerede Apple en hel stribe software-nyheder.

Det var især iPhonen og iPaden, der var i centrum. En af de mest markante nyheder var Apples farvel til iTunes. Et program, der har spillet en hel central rolle i Apples nyere historie, og som på mange måder har været synonym med Apple store comeback for næsten 20 år siden.

Dengang blev iTunes lanceret som led i en ny såkaldt "digital hub strategi", hvor Mac’en og iTunes skulle være centrum i folks digitale liv.

Itunes skulle bruges til at administrere folks musik-kartotek, og programmet dannede det softwaremæssige grundlag for Apples dengang helt nye blockbuster-produkt, iPoden.

I dag er Apple dog et andet sted, og nu er det salg af services som Apple Music, der skal være i centrum

Itunes er for længst forsvundet fra iPhonen og iPaden, og nu forsvinder iTunes også fra programmets hidtil sidste bastion, Mac’en.

For i den helt nye udgave af styresystemet til Mac, MacOS Catalina, er iTunes blevet sendt ud på de evige jagtmarker og i stedet erstattet med tre forskellige apps: En Apple Music-app, en podcast-app og en helt ny tv-app.

Helt nye styresystem

Samtidig overraskede Apple også alle ved at skille iOS til iPaden ud i et selvstændigt og helt ny styresystem, der får navnet iPadOS.

Dermed ser det ud til, at Apple på den ene side forsøger at ensrette udbuddet af apps på selskabets platforme, men samtidig forsøger at tilpasse brugerfladerne til hver enkelt enhed.

Det ses blandt andet ved, at der med iPadOS har været fokus på at udstyre iPaden med en række nye funktioner, der er særligt tilpasset iPadens større skærm.

Mulighed for eksterne drev

Apple demonstrerede blandt andet muligheden for at fastgøre et widget til hjemskærmen, men iPadOS vil også have et forbedret filsystem med mulighed for at tilføje eksterne drev.

Derudover får iPadOS også forbedrede splitscreen-muligheder, flere funktioner til Apple Pencil og samtidig bliver Safari-browseren på iPad nu mere kraftfuld.

Ifølge Apple vil Safari på iPaden nu tilbyde en browser-oplevelser, der har mere tilfælles med en pc-browser end en mobil-browser.

Mac-brugere kan samtidig glæde sig over, at den seneste udgave MacOS giver mulighed for, at du kan bruge din iPad som en ekstra skærm på din Mac.

iOS: Nu kun til iPhone
Lanceringen af iPadOS betyder samtidig, at iOS nu udelukkende bliver et iPhone-styresystem. Og i udviklingen af den seneste udgave af iOS har Apple især haft fokus på performance.

Eksempelvis er iOS 13 udstyret med en mere effektiv komprimering af apps.

Det betyder, at apps kommer til at fylde 50 procent mindre apps og kommer til at åbne dobbelt så hurtigt.

Derudover bliver iOS 13 udstyret med en såkaldt "dark mode", der giver telefonen en mere mørk brugerflade.

Ny kort-app og ny login-funktion

En række af Apples egne apps får samtidig en større opdatering med lanceringen af iOS 13. Den måske største opdatering har Apples kort-app fået.

Her blev det fra scenen mandag aften forklaret, at Apple gennem de seneste år har haft biler og fly på vejene rundt omkring i verden, hvor de har indhentet helt nye kortdata.

Det betyder ikke alene, at Apples Kort-app nu bliver mere detaljeret. Det betyder også, at Kort-appen nu får sin egen pendant til Googles Street View.

En funktion som Apple kalder Lookaround. I første omgang kommer kort-opdateringen til amerikanske brugere, men i løbet af de næste år vil opdateringen også blive udrullet til Apple-brugere andre steder i verden.

Ny login-funktion

Samtidig lancerer Apple sin egen pendant til Facebooks og Googles login-funktioner, der gør det lettere at logge ind på tredjearts hjemmesider rundt omkring på nettet.

Apple kalder sin login-funktion for "Signin with Apple'", og den adskiller sig ifølge Apple fra konkurrenterne ved at være sat i verden for skabe højere privacy - og ikke for at indsamle data.

Nyheder til Apple Watch

Aftenens keynote bød dog også på en række nyheder til Apple Watch og AppleTV.

Det nye styresystem til Apple Watch, WatchOS 6, bliver udstyret med en række nye udskriver samt en række nye apps. Her i blandt en memo-app som gør det muligt at optage samtaler på uret, en lommeregner og en ny lydbogs-app.

Apps fra tredjepartsudviklere har aldrig for alvor fået et gennembrud på Apple Watch. Men det ser ud til, at Apple med den nye udgave af WatchOS kaster sig ud i endnu et forsøg på at gøre Apple Watch til en mere populær platform for app-udviklere.

For nu lancerer Apple en ny selvstændig App Store til Apple Watch, der gør, at du kan hente nye apps direkte ned på uret uden at skulle bruge en iPhone.

Herudover byder det nye WatchOS også på en række nye sundhedsfunktioner. Her i blandt en ny funktion, der giver kvinder mulighed for at tracke deres menstruationscyklusser.

Uret bliver også udstyret med app, der kan overvåge lydniveauet der hvor du befinder dig. Stiger lydniveauet til over 90 decibel får du en advarsel.

AppleTV får desuden en hjemmeskærm med et helt nyt design, muligheder for at flere brugere kan bruge enheden samt mulighed for at tilslutte controllere fra Sony PlayStation og Microsofts Xbox.

Læs også: Her er Apples helt nye superkraftfulde computer: Mød den bomstærke Mac Pro