Artikel top billede

Nye danskkrav får ansøgertallet til at falde på IT-Universitetet

Et nyt sprogkrav, der skal begrænse antallet af internationale studerende, har betydet, at 16 procent færre har søgt om at blive optaget på en bacheloruddannelse på IT-Universitetet i København.

654 personer har som førsteprioritet søgt om at blive optaget på en bacheloruddannelse på IT-Universitetet i år.

Det er en nedgang på 16 procent i forhold til 2018, hvor ansøgertallet lød på 785.

Det oplyser det københavnske universitet efter, at der fredag klokken 12 var frist for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1.

Nedgangen skyldes ifølge ITU-Universitetet, at den tidligere regering ønskede at undgå en vækst i antallet af udenlandske studerende, og derfor er der blevet indført et nyt krav om dansk på a-niveau på to af universitetets uddannelser.

”Vi har fået en bunden opgave fra ministeriet om ikke at øge optaget af internationale studerende. Derfor har vi indført et krav om dansk på A-niveau på de to engelsksprogede bacheloruddannelser, Data Science og Global Business Informatics. Det har naturligt nok givet udslag i færre ansøgere. Hvis vi udelukkende kigger på ansøgere med en dansk adgangsgivende eksamen, ligger vi faktisk på samme høje niveau som sidste år,” siger Martin Zachariasen, rektor på ITU, til universitetets hjemmeside.

Kritik fra interesseorganisation

De nye krav har også haft konsekvenser på andre universiteter. Computerworld har eksempelvis tidligere fortalt, at man på Aalborg Universitet på grund af kravet har valgt at lukke syv uddannelser, hvor af den ene er it-uddannelsen IT, kommunikations- og medieteknologi.

De nye krav fra regeringen blev i efteråret kritiseret af interesseorganisationen IT-Branchen.

“Vi synes i høj grad, det er et tilbageskridt. Vi mangler kompetencerne, og vi ansætter i it-branchen også en del af de udenlandske studerende bagefter,” sagde administrerende direktør for IT-Branchen, Birgitte Hass, til Computerworld.

Læs også: Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”

Software-udvikling er mest populært

Den mest populære uddannelse hos IT-Universitet er softwareudvikling, der i alt har 552 ansøgere, hvor at de 302 havde uddannelsen som deres førsteprioritet.

Men ifølge ITU skal de mange studerende slås om blot 152 studiepladser, og Martin Zachariasen ærgrer sig derfor over udsigten til at skulle afvise så mange ansøgere på en uddannelse, hvor der er så stor efterspørgsel efter kandidaterne.

”De danske virksomheder har svært ved at dækket behovet for softwareudviklere. Det betyder, at der er opgaver, de ikke kan løse, og i sidste ende, at Danmark går glip af vækst. På trods af det kommer vi desværre igen i år til at stå i en situation, hvor vi må afvise mange velkvalificerede ansøgere til netop denne uddannelse, fordi de økonomiske rammer ikke tillader os at oprette flere studiepladser,” siger han til IT-Universitetets hjemmeside.

Samlet set har 88.754 søgt ind på en videregående uddannelse i år. Det er et svagt fald i forhold til 2018, hvor tallet lød på 89.700.

Læs også: Mød fem danske it-talenter: Dette forventer vi af vores kommende arbejdsgivere


Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 ledige front-end job, som du kan søge netop nu

Virksomheder som Netcompany, Pharma Nord og Unik System er netop nu på jagt efter frontend-udviklere. Søg dit nye drømmejob her.

Her er 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu, hvis du er en haj til PHP-udvikling
1 Danske virksomheder jagter app-udviklere: Her er 10 stillinger, som du kan søge lige nu
Er du en haj til Java? Så har vi fundet 10 spændende stillinger til dig
Her er 10 support-stillinger, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu


Premium
Nyt kæmpesystem til politiet fra Netcompany bliver næsten 20 procent dyrere end planlagt: Forsinkes med mere end et år
Halvandet år efter kontrakt-underskrivelsen med Netcompany er omkostningerne til levering af politiets kommende planlægnings-system allerede steget med næsten 20 procent, mens hele projektet skal replanlægges. Det bliver nu mere end et år forsinket. Se her, hvornår det for politiet vitale system ventes klart.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.