Artikel top billede

Folketinget dropper evaluering af skandaleramt it-system

Folketinget dropper en planlagt evaluering af det digitale vælgererklæringssystem, som partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen udnyttede en svaghed i før folketingsvalget. Det møder kritik fra to it-eksperter.

De to partier Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen udnyttede et smuthul i Folketingets digtale vælgererklæringssystem, da de indsamlede de fornødne vælgererklæringer og blev opstillingsberettigede til det seneste folketingsvalg.

Men nu har Folketinget opgivet at udarbejde en planlagt evaluering af vælgererklærings-systemet, og det møder kritik fra flere it-eksperter.

Det skriver Berlingske.

Sagen om smuthullet er tidligere blevet betegnet som både absurd og en skandale, men Social- og Indenrigsministeriet forklarer til Berlingske, at evalueringen er blevet droppet, fordi systemet efter planen skal erstattes af et nyt såkaldt portalsystem, der bygger på en ny procedure for indsamlingen af vælgererklæringer.

Eksperter: Fornuftigt med evaluering
Men ifølge Erik Frøkjær, der er digitaliseringsekspert og lektor i datalogi ved Københavns Universitet, vil det alligevel være meningsfuldt at foretage en evaluering.

“Det er yderst fornuftigt at lave en evaluering efter tre år, for det var jo en radikal ændring i forhold til, hvordan man tidligere indsamlede vælgererklæringer. Det handler ikke kun om, hvorvidt det tekniske system har fungeret eller ej, men om at evaluere proceduren i sin helhed. Hvordan både vælgerne, partierne på vej, de eksisterende partier og administrationen har oplevet den nye, internetbaserede ordning,” siger han til Berlingske.

Et synspunkt der ifølge Berlingske møder opbakning fra Carsten Schürmann, der er lektor ved IT-Universitetet i København. Han mener ligeledes, at det er vigtigt, at man ikke alene får undersøgt de tekniske aspekter, men også får afdækket partiernes oplevelse af at indsamle digitale vælgererklæringer.

Tidligere skulle vælgererklæringer indsamles med pen og papir. Men de nye regler for digital indsamling af vælgererklæring betyder, at man i dag blot skal indtaste sin mail-adresse på et af partiets hjemmesider, og herefter modtager man efter syv dage en mail med et link, der skal bekræftes via NemID.

Men partiet Klaus Riskjær Pedersen opdagede et smuthul i reglerne, der betød, at man kunne omgå kravet om syv dages betænningstid ved i stedet at lede vælgerne direkte ind til NemID-bekræftelsen. Et smuthul, der også blev udnyttet af partiet Stram Kurs.

Læs også: Riskær og Paludan har disruptet den politiske maskine: Digitaliseringen har gjort afstanden til Folketinget kortere end nogensinde før
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.