Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

Folketinget dropper evaluering af skandaleramt it-system

Folketinget dropper en planlagt evaluering af det digitale vælgererklæringssystem, som partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen udnyttede en svaghed i før folketingsvalget. Det møder kritik fra to it-eksperter.

De to partier Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen udnyttede et smuthul i Folketingets digtale vælgererklæringssystem, da de indsamlede de fornødne vælgererklæringer og blev opstillingsberettigede til det seneste folketingsvalg.

Men nu har Folketinget opgivet at udarbejde en planlagt evaluering af vælgererklærings-systemet, og det møder kritik fra flere it-eksperter.

Det skriver Berlingske.

Sagen om smuthullet er tidligere blevet betegnet som både absurd og en skandale, men Social- og Indenrigsministeriet forklarer til Berlingske, at evalueringen er blevet droppet, fordi systemet efter planen skal erstattes af et nyt såkaldt portalsystem, der bygger på en ny procedure for indsamlingen af vælgererklæringer.

Eksperter: Fornuftigt med evaluering
Men ifølge Erik Frøkjær, der er digitaliseringsekspert og lektor i datalogi ved Københavns Universitet, vil det alligevel være meningsfuldt at foretage en evaluering.

“Det er yderst fornuftigt at lave en evaluering efter tre år, for det var jo en radikal ændring i forhold til, hvordan man tidligere indsamlede vælgererklæringer. Det handler ikke kun om, hvorvidt det tekniske system har fungeret eller ej, men om at evaluere proceduren i sin helhed. Hvordan både vælgerne, partierne på vej, de eksisterende partier og administrationen har oplevet den nye, internetbaserede ordning,” siger han til Berlingske.

Et synspunkt der ifølge Berlingske møder opbakning fra Carsten Schürmann, der er lektor ved IT-Universitetet i København. Han mener ligeledes, at det er vigtigt, at man ikke alene får undersøgt de tekniske aspekter, men også får afdækket partiernes oplevelse af at indsamle digitale vælgererklæringer.

Tidligere skulle vælgererklæringer indsamles med pen og papir. Men de nye regler for digital indsamling af vælgererklæring betyder, at man i dag blot skal indtaste sin mail-adresse på et af partiets hjemmesider, og herefter modtager man efter syv dage en mail med et link, der skal bekræftes via NemID.

Men partiet Klaus Riskjær Pedersen opdagede et smuthul i reglerne, der betød, at man kunne omgå kravet om syv dages betænningstid ved i stedet at lede vælgerne direkte ind til NemID-bekræftelsen. Et smuthul, der også blev udnyttet af partiet Stram Kurs.

Læs også: Riskær og Paludan har disruptet den politiske maskine: Digitaliseringen har gjort afstanden til Folketinget kortere end nogensinde før




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere