Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kontrol med TDC's telenetværk flytter til Rumænien: "Det er i allerhøjeste grad et problem"

Ekspert er rystet over, at Center for Cybersikkerhed ikke kan føre tilsyn med TDC's telenetværk, når Ericsson flytter til driften til Rumænien.

31. august flyttes opgaven med at overvåge TDC's telenetværk til Rumænien.

Det sker som led i at spare omkostninger, når Ericsson overtager driften af TDC's telenetværk.

Men udflytningen medfører, at Center for Cybersikkerhed ikke længere kan føre tilsyn eller stille krav om at sikkerhedsgodkende ansatte, der håndterer de følsomme dele af netværket, der omfatter tre millioner danskere, heriblandt alle statens mobiltelefoner.

Det skriver Politiken.

Flere eksperter, som Politiken har været i kontakt med, kritiserer det faktum.

"Det er i allerhøjeste grad et problem, at den myndighed, som skal føre tilsyn med teleoperatørerne, mister muligheden for at føre tilsyn, fordi TDC outsourcer til Rumænien. Det er udflytningen af det allerhelligste maskinrum, hvor millioner af danskeres data samles. Jeg er lidt rystet over, at man tør overlade noget så vigtigt til et tredjepartsland uden at kunne føre tilsyn," lyder det blandt andet fra John Foley, it-sikkerhedsekspert og tidligere analytiker i Center for Cybersikkerhed.

Læs også: Så meget kommer mistet TDC-aftale til at koste Huawei: Nu sætter selskabet beløb på

Det er det såkaldte network operations center (NOC), der bliver flyttet fra Frederiksberg i København til et center med 1.900 ansatte i Rumæniens hovedstad Bukarest.

TDC oplyser til Politiken, at sikkerhed er en topprioritet, og at man ligeledes er i dialog med de danske myndigheder.

Før valget af Ericsson havde kinesiske Huawei siden 2014 stået for driften af NOC-centeret på Frederiksberg.

Læs også: TDC dropper Huawei og vælger Ericsson til at drive 5G-netværk: 100 folk flyttes, pilottest parat til sommer og 4G opgraderes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere