En ud af tre virksomheder har stadig Windows XP-systemer i spil: "Antallet af sårbare maskiner er alarmerende"

En undersøgelse fra it-virksomheden Spiceworks viser, at det ældgamle styresystem fra Microsoft stadig bliver bredt anvendt. Et alarmerende tal, mener selskabet.

Næsten en tredjedel af virksomhederne i Europa og Nordamerika har stadigvæk Windows XP maskiner sluttet til netværket, viser ny undersøgelse fra it-selskabet Spiceworks.

Det er til trods for, at systemsoftwaren stammer helt tilbage til 2002, og at Microsoft officielt trak stikket til styresystemet i 2014.

I undersøgelsens rapport noterer Spiceworks, at antallet af virksomheder med forældede og derfor sårbare enheder er ’alarmerende’.

Windows XP benyttes stadigvæk i såkaldte embedded-systemer eller til at afvikle legacy-software, som ikke kan køre på nyere systemer. Igennem de sidste to år er antallet af virksomheder med aktive Windows XP-systemer dog dalet fra 42 til 32 procent.

Se også: Om få dage er det slut med en række versioner af Windows 10: Sendes på pension af Microsoft

Windows 7 fører - selvom løbet snart er kørt
Af rapporten fremgår det, at det ikke er Microsofts nyeste version af Windows, der er mest udbredt.

Blandt de 500 adspurgte virksomheder benytter 79 procent stadigvæk Windows 7, mens mindst en Windows 10 enhed er at finde i 78 procent af selskaberne.

Microsofts officielle understøttelse af Windows 7-styresystemet står til at udløbe 14. januar 2020, hvorfor Spiceworks frygter, at der efter den dato vil være langt flere sårbare systemer at bekymre sig for.

Blandt de adspurgte virksomheder der benytter Windows 7-systemer, at 67 procent vil afvikle de outdatede maskiner inden deadlinen i januar 2020. 25 procent forudser dog, at deres Windows 7-systemer først vil blive opdateret på et senere tidspunkt.

Selvom Windows XP ikke længere blev serviceret udgav Microsoft tidligere på året en hasteopdatering til systemsoftwaren for at adressere en kritisk sårbarhed, der kan udnyttes til angreb som minder om ’WannaCry’-ransomware angrebene fra 2017.

Læs mere her: Microsoft slår alarm: Disse Windows-versioner skal opdateres nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


ESDH/ECM: Effektiv data- og dokumenthåndtering i din organisation

Den rigtige dokumenthåndtering er i den grad med til at sikre effektiviteten i din virksomhed. Det hjælper både din virksomhed og dine medarbejder til at spare tid, mindske risikoen for fejl og leve op til gældende regler. Få svar på hvilke arbejdsprocesser, der med fordel kan digitaliseres først.

20. oktober 2020 | Læs mere


Computerworld
Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"
Alle sendte mails fra Statens Seruminstitut og Sundhedsdatastyrelsen er blevet slettet, hvis de er sendt før 22. juli, oplyser de to myndigheder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.