Artikel top billede

En ud af tre virksomheder har stadig Windows XP-systemer i spil: "Antallet af sårbare maskiner er alarmerende"

En undersøgelse fra it-virksomheden Spiceworks viser, at det ældgamle styresystem fra Microsoft stadig bliver bredt anvendt. Et alarmerende tal, mener selskabet.

Næsten en tredjedel af virksomhederne i Europa og Nordamerika har stadigvæk Windows XP maskiner sluttet til netværket, viser ny undersøgelse fra it-selskabet Spiceworks.

Det er til trods for, at systemsoftwaren stammer helt tilbage til 2002, og at Microsoft officielt trak stikket til styresystemet i 2014.

I undersøgelsens rapport noterer Spiceworks, at antallet af virksomheder med forældede og derfor sårbare enheder er ’alarmerende’.

Windows XP benyttes stadigvæk i såkaldte embedded-systemer eller til at afvikle legacy-software, som ikke kan køre på nyere systemer. Igennem de sidste to år er antallet af virksomheder med aktive Windows XP-systemer dog dalet fra 42 til 32 procent.

Se også: Om få dage er det slut med en række versioner af Windows 10: Sendes på pension af Microsoft

Windows 7 fører - selvom løbet snart er kørt

Af rapporten fremgår det, at det ikke er Microsofts nyeste version af Windows, der er mest udbredt.

Blandt de 500 adspurgte virksomheder benytter 79 procent stadigvæk Windows 7, mens mindst en Windows 10 enhed er at finde i 78 procent af selskaberne.

Microsofts officielle understøttelse af Windows 7-styresystemet står til at udløbe 14. januar 2020, hvorfor Spiceworks frygter, at der efter den dato vil være langt flere sårbare systemer at bekymre sig for.

Blandt de adspurgte virksomheder der benytter Windows 7-systemer, at 67 procent vil afvikle de outdatede maskiner inden deadlinen i januar 2020. 25 procent forudser dog, at deres Windows 7-systemer først vil blive opdateret på et senere tidspunkt.

Selvom Windows XP ikke længere blev serviceret udgav Microsoft tidligere på året en hasteopdatering til systemsoftwaren for at adressere en kritisk sårbarhed, der kan udnyttes til angreb som minder om ’WannaCry’-ransomware angrebene fra 2017.

Læs mere her: Microsoft slår alarm: Disse Windows-versioner skal opdateres nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere