Artikel top billede

Skærmen får lov til at gå helt til kanten i Note 10-serien.

Samsungs nye wunder-mobil kommer i to størrelser: Den mindste er den mest lovende

Samsung klemmer maksimalt med features og funktioner ind i deres nye Galaxy Note10-mobil. Og nu bliver den væsentligt mere lommevenlig

Samsungs Note-serie har, siden den blev introduceret i 2011, været defineret af tre egenskaber: Skærmen kunne ikke blive stor nok, den skulle gemme på en digital pen til notestagning, og så skulle den være et udstyrsstykke af funktioner og avancerede komponenter.

Den opskrift piller den sydkoreanske kæmpe ved i år med lanceringen af Galaxy Note 10.

I år bliver skærmen – og mobilen – mindre.

Storskærmsentusiaster bliver dog ikke glemt, for Note 10 ledsages af en plus-model: Note 10+.

Det er givetvis den, der er den åndelige arvtager til den produktkategori, som Samsung skabte med den første Note, de såkaldte phablets – altså krydsninger mellem en tablet og en smartphone.

Se også: Her er Android-verdenens bud på en bedre iPad Air: Samsung Galaxy Tab S6

En kondenseret størrelse

Begge Note 10-modeller arver egenskaber fra forårets S-serie fra Samsung. Begge telefoner er vandtætte og skåret ud i glas og metal, om end det overordnede design er lidt mere kantet og maskulint.

Skærmen på Note 10 er blevet en smule mindre i forhold til forgængeren. 6,3 tommer i stedet for 6,4.

Selve telefonen er derimod kondenseret til en markant mindre størrelse, for det er lykkedes at barbere 11 og fem millimeter i henholdsvis højden og bredden omkring displayet. Note 10 er samtidig 15 procent lettere end sin forgænger.

Samme type slankekur findes i Note 10+, som blot er nogle få millimeter bredere og højere end forgængeren men som til gengæld byder på et 6,8 tommers biograflærred.

Samsungs barberingsøvelse har dog haft et offer: Jackstikket, som nu er borte. Der følger ikke engang nogen USB-C adapter med i salgsæsken, om end Samsung i stedet tilbyder et sæt AKG-hovedtelefoner med i stedet. Lagerudvidelser via et micro-SD kort kan du også glemme alt om, Note 10-modellerne får dog mindst 256 gb at arbejde med som standard.

Begge telefoners skærme er af OLED-typen med en Quad HD+ opløsning. Der sikrer, at alt står pivskarpt og kontrast- og farverigt.

Eneste lille skønhedsplet - som faktisk ligner en skønhedsplet - er kighullet til selfiekameraet øverst på skærmen.

Hvad, man til gengæld ikke kan se, er den usynlige fingeraftrykslæser, som er gemt under skærmen.

Fintunet kamera og alsidig S-pen

På bagsiden dukker en trio af kameraer op, som skulle dække de fleste behov fra ultravidvinkel til lidt telefoto.

Der bydes på henholdsvis 16 (ultravidvinkel), 12 og 12 megapixels ligesom i S10-serien. Telemodulet er dog mere lysstærkt end tidligere med en maksimal blænde på f/2,1.

Den medfølgende software er dog forbedret, med en yderst effektiv stabilisering af videooptagelser samt bedre redigeringsmuligheder med det inkluderer Adobe Premiere Rush. Dertil kommer avancerede 3D-muligheder, hvor kameraet kan bruges som en 3D-scanner og en ny ’Time-of-flight’ teknologi ombord i Note 10+, der gør det muligt effektivt at sløre baggrunden i videooptagelser.

Inde i Note 10 og 10+ gemmer der sig den genre-definerede S Pen, en digitizer til notestagning og meget mere.

Ud over at fungere som digital pen, bliver Samsung ved med at finde på nye måder at udnytte pennen som fjernbetjening eller ved automatisk at transskribere dine kragetæer om til tekst.

Låner mekanik fra S10’erne

Samsung løftede tidligere på ugen sløret for en ny topprocessor, Exynos 9825, men det er altså ikke den, der vil finde vej til Note 10’ernes maskinrum. I stedet låner Note 10-mekanikken fra forårets S10-serie og udstyrer det med enten otte (Note10) eller 12 gb RAM (Note 10+).

Det skulle dog være mere end rigeligt til at drive det ombordværende Android 9.0-software frem.

Batteriet får dog et løft i forhold til S10 og S10+, hvor Note 10 og Note 10+ får henholdsvis 3.500 og 4.300 mAh at rute med.

Læs også: Samsung-topchef om kaotisk lancering af Galaxy Fold: “Det har været pinligt. Jeg pressede det igennem”

Lidt billigere

Samsung Note 10 får dansk salgsdebut 23. august i farverne ’Aura black’ eller ’Aura glow’. Debutprisen lyder på i alt 7.499 kroner for en model med 256 gb lager og otte gb RAM. Til sammenligning debuterede Note 9 i august 2018 til 7.849 kroner.

Galaxy Note 10+ priserne starter ved 8.499 kroner og slutter ved 9.399 kroner for modeller med henholdsvis 256 gb og 512 gb lager.

Læs også: Samsung skruer endelig op for ambitionerne med Galaxy S10+: Det er der kommet en ualmindelig helstøbt toptelefon ud af