Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

Stort revisionshus udvalgt efter haste-proces: Skal stå i spidsen for undersøgelse af dansk politi

Det internationale revisionshus Deloitte er blevet valgt til at udføre undersøgelsen af politiets brug af teledata. Valget af konsulenthuset er sket uden et udbud grundet et "tungtvejende hensyn til borgernes retssikkerhed," fremgår det af et svar.

Det store revisionshus Deloitte er i en haste-proces blevet udvalgt til opgaven om at undersøge politiets brug af teledata.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet.

For at besvare spørgsmålet, som Folketingets Retsudvalg har stillet justitsminister Nick Hækkerup (S), har ministeriet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der lyder således:

"Rigspolitiet kan oplyse, at det er revisions- og konsulenthuset Deloitte med underleverandører, der er indgået aftale med om den eksterne undersøgelse af politiets brug og behandling af teledata," fremgår det af svaret.

Spørgsmålet går på, om ministeren kan konkretisere, hvilke eksterne konsulenter der står for at udarbejde undersøgelsen af politiets brug og behandling af teledata, som der forventes færdiggjort inden udgangen af året.

Læs også: Ekstern undersøgelse skal afklare politiets brug af teledata

Af justitsministeriets svar fremgår det desuden, at der ikke er gennemgørt noget udbud forud for indgåelsen af kontrakten med Deloitte.

Dette skyldes "at tungtvejende hensyn til borgernes retssikkerhed tilsagde, at den eksterne undersøgelse blev iværksat så hurtigt som muligt."

Undersøgelsen blev iværksat umiddelbart efter, at Rigsadvokaten satte en midlertidig stopper for politiets brug af teledata, fremgår det.

"Det bemærkes endvidere, at undersøgelsen er iværksat for hurtigst muligt at skabe tilstrækkelig klarhed over de fejl, fejlkilder og usikkerhedsmomenter, som er forbundet med brug af teledata, så teledata igen kan anvendes af anklagemyndigheden som bevis i straffesager og som grundlag for varetægtsfængsling og opretholdt anholdelse,” fremgår det af Justitsministeriets svar.

Teledata-skandalen begyndte at rulle tilbage i juni 2019, hvor det kom frem, at en it-fejl i forbindelse med politiets behandling af de data, som politiet har fået ind fra teleselskaberne, kan have betydet, at der har manglet data i danske retssager.

Det har senere hen ført til en midlertidig suspendering af brugen af teledata i forbindelse med retssager og løsladelse af flere varetægtsfængslede er blevet løsladt, og flere retssager skal gå om.

Læs også: Offentlige anklagere stopper omgående med at anvende teledata i retssager efter nye ‘alvorlige oplysninger'

Spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg går også på, hvordan de eksterne konsulenter er blevet udvalgt.

Her lyder svaret fra Rigspolitiet:

"Rigspolitiet har i forbindelse med udvælgelsen lagt vægt på, at Deloitte er et velrenommeret revisions- og konsulenthus, og at Deloitte hurtigt har kunnet stille den fornødne kapacitet og de fornødne kompetencer til rådighed, som løsning af opgaven inden for en meget stram tidsramme forudsætter, herunder særligt revisionsmæssige og tekniske kompetencer, solid indsigt i telebranchen og teledata, i straffesagsbehandlingen og i udenlandske erfaringer med anvendelse af teledata i straffesager."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere