Artikel top billede

Stort revisionshus udvalgt efter haste-proces: Skal stå i spidsen for undersøgelse af dansk politi

Det internationale revisionshus Deloitte er blevet valgt til at udføre undersøgelsen af politiets brug af teledata. Valget af konsulenthuset er sket uden et udbud grundet et "tungtvejende hensyn til borgernes retssikkerhed," fremgår det af et svar.

Det store revisionshus Deloitte er i en haste-proces blevet udvalgt til opgaven om at undersøge politiets brug af teledata.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet.

For at besvare spørgsmålet, som Folketingets Retsudvalg har stillet justitsminister Nick Hækkerup (S), har ministeriet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der lyder således:

"Rigspolitiet kan oplyse, at det er revisions- og konsulenthuset Deloitte med underleverandører, der er indgået aftale med om den eksterne undersøgelse af politiets brug og behandling af teledata," fremgår det af svaret.

Spørgsmålet går på, om ministeren kan konkretisere, hvilke eksterne konsulenter der står for at udarbejde undersøgelsen af politiets brug og behandling af teledata, som der forventes færdiggjort inden udgangen af året.

Læs også: Ekstern undersøgelse skal afklare politiets brug af teledata

Af justitsministeriets svar fremgår det desuden, at der ikke er gennemgørt noget udbud forud for indgåelsen af kontrakten med Deloitte.

Dette skyldes "at tungtvejende hensyn til borgernes retssikkerhed tilsagde, at den eksterne undersøgelse blev iværksat så hurtigt som muligt."

Undersøgelsen blev iværksat umiddelbart efter, at Rigsadvokaten satte en midlertidig stopper for politiets brug af teledata, fremgår det.

"Det bemærkes endvidere, at undersøgelsen er iværksat for hurtigst muligt at skabe tilstrækkelig klarhed over de fejl, fejlkilder og usikkerhedsmomenter, som er forbundet med brug af teledata, så teledata igen kan anvendes af anklagemyndigheden som bevis i straffesager og som grundlag for varetægtsfængsling og opretholdt anholdelse,” fremgår det af Justitsministeriets svar.

Teledata-skandalen begyndte at rulle tilbage i juni 2019, hvor det kom frem, at en it-fejl i forbindelse med politiets behandling af de data, som politiet har fået ind fra teleselskaberne, kan have betydet, at der har manglet data i danske retssager.

Det har senere hen ført til en midlertidig suspendering af brugen af teledata i forbindelse med retssager og løsladelse af flere varetægtsfængslede er blevet løsladt, og flere retssager skal gå om.

Læs også: Offentlige anklagere stopper omgående med at anvende teledata i retssager efter nye ‘alvorlige oplysninger'

Spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg går også på, hvordan de eksterne konsulenter er blevet udvalgt.

Her lyder svaret fra Rigspolitiet:

"Rigspolitiet har i forbindelse med udvælgelsen lagt vægt på, at Deloitte er et velrenommeret revisions- og konsulenthus, og at Deloitte hurtigt har kunnet stille den fornødne kapacitet og de fornødne kompetencer til rådighed, som løsning af opgaven inden for en meget stram tidsramme forudsætter, herunder særligt revisionsmæssige og tekniske kompetencer, solid indsigt i telebranchen og teledata, i straffesagsbehandlingen og i udenlandske erfaringer med anvendelse af teledata i straffesager."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.