Artikel top billede

Ekstern undersøgelse skal afklare politiets brug af teledata

Rigspolitiet har sat gang i en ekstern undersøgelse, der skal afklare politiets brug og behandling af teledata i straffesager.

18. august indførte Rigsadvokaten et to måneders forbud mod brugen af teledata i straffesager.

Rigsadvokaten, der står i spidsen for den danske anklagemyndighed, har taget beslutningen, efter at det er kommet frem, at flere danskere end først antaget er blevet ramt af den fejl hos politiet, der har gjort, at de anvendte teledata har været forkerte.

Kvaliteten af teledata og politiets brug af dem skal nu kulegraves af eksterne konsulenter, før de igen skal kunne anvendes.

Det meddeler Rigsadvokaten og Rigspolitiet i en skriftlig orientering til Justitsministeriet.

"Med henblik på hurtigst muligt at afklare den usikkerhed, der er opstået om anvendelse af teledata i straffesager, har Rigspolitiet igangsat en ekstern undersøgelse af politiets brug og behandling af teledata. Undersøgelsen forventes gennemført inden udløbet af september 2019."

Den eksterne undersøgelse skal give en uafhængig validering af Rigspolitiets "modtagelse, behandling og konvertering af teledata," lyder det i orienteringen til Justitsministeriet.

Læs også: PET har hentet teledata på danskerne uden nødvendig dommerkendelse

Deloitte skal stå for undersøgelsen

Rigspolitiet oplyser til Version2, at det bliver konsulenthuset Deloitte, der skal stå for den eksterne undersøgelse.

Målet med undersøgelsen er hurtigst muligt at skabe klarhed over fejl og usikkerhed ved politiets brug af teledata, således at anklagemyndigheden igen kan gøre brug af dem som beviser.

"Formålet er blandt andet at afdække alle uoverensstemmelser, herunder om alle aktiviteter og lokaliseringsoplysninger i rådata er medtaget korrekt i de konverterede data," lyder det videre i orienteringen til Justitsministeriet.

Den eksterne undersøgelse forventes at være klar i udgangen af september og falder samtidig i god jord hos Justitsminister Nick Hækkerup (S).

”Jeg har modtaget en orientering fra rigsadvokaten og rigspolitichefen om de seneste tiltag i teledata-sagen. Det er afgørende for mig, at alle fejl og usikkerheder om teledata kommer frem i lyset hurtigst muligt og bliver håndteret åbent, grundigt og ordentligt. Jeg tilslutter mig derfor rigsadvokaten og rigspolitichefens nye tiltag," lyder det fra Nick Hækkerup via Justitsministeriets hjemmeside.

Nick Hækkerup nedsatte i begyndelsen af juli også en arbejdsgruppe, der skal undersøge forløbet.

Den pågældende arbejdsgruppe skal også inden udgangen af september klarlægge, hvordan man skal håndtere de sager, hvor telebeviserne er blevet slettet.

Den kan du læse mere om her: Her er arbejdsgruppen: Disse personer skal undersøge politiets teledata-skandale.

Politiet kan bruge teledata i efterforskning

Rigsadvokaten meddelte i juni, at teledatafejlene berørte retssager over en syvårig periode, nemlig fra 2012 til 2019.

29 personer er indtil videre blevet løsladt som en direkte følge af det danske politis problemer med at levere korrekte teledata, mens 24 retssager indtil videre er blevet udsat.

Ifølge Rigspolitiet vil man stadig benytte sig af teledata i efterforskningsøjemed, men man gør samtidig opmærksom på, at der skal udvises øget forsigtighed.

Det betyder blandt andet, at politiet skal søge at få bekræftet oplysninger fra teledata via andre efterforskningsmetoder.

Læs også: Offentlige anklagere stopper omgående med at anvende teledata i retssager efter nye ‘alvorlige oplysninger'