Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Vi skal være rigtigt bange, siger DI efter hackerangreb / Sundhedspersonale skal sikres bedre adgang til data / Om få timer kåres Danmarks bedste it-firma

Vi skal være rigtigt bange, siger DI efter hackerangreb. Sundhedspersonale skal sikres bedre adgang til data. Om få timer kårer vi Danmarks bedste it-firma. Aller satser stort på digitale platforme. 3: Danskerne ringer mest og bruger mest data mandag formiddag. Fængselsansatte bekymrede over persondata-sjusk. Fintech-firmaer i tæt parløb. New York sagsøger Dunkin’ Donuts for cyberangreb.

Godmorgen fra Computerworld. Her har du ugens sidste morgen-briefing, der denne fredag morgen er komponeret af din morgenfriske morgen-briefing-dirigent på morgen-kvisten, Dan Jensen.

Vi skal være rigtigt bange, siger DI efter hackerangreb

“Vi skal være rigtigt bange. Det her er en af de alvorligste trusler, som vi har mod vores virksomheder og offentlige infrastruktur,” siger direktør i DI Digital, Lars Frelle-Petersen, til Børsen.

Det gør han i kølvandet på de store hackerangreb på først A.P. Møller-Mærsk og senest Demant, der torsdag meddelte, at hackerangrebet vil koste selskabet op mod 650 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Hacker-angreb kommer til at koste Demant op mod 650 millioner kroner: "Vi arbejder døgnet rundt for at komme tilbage"

Til Børsen siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, at cybertruslen er ‘meget høj.’

Sundhedspersonale skal sikres bedre adgang til data

Sundhedspersonale på danske sygehuse skal kunne anvende danskernes sundhedsdata uden at skulle bekymre sig om privacy og sikkerhed, lyder målet i et nyt projekt, som aarhusianske Alexandra Instituttet nu kaster sig ud i.

Det sker med fem millioner kroner i hånden, som organisationen har fået af Industriens Fond.

Projektet ‘skal udvikle de teknologier, der kan gøre det muligt for sundhedsfagligt personale og virksomheder at kombinere og analysere sundhedsdata,’ hedder det.

Projektet kaldes for ‘Blockdap’. Med er også Secata, DataFair og Data for Good Foundation.

“For kræftpatienter vil det være et stort fremskridt, hvis de på sikker vis kan give mulighed for at kombinere data fra sundhedssystemet med egne målinger og dermed få et samlet overblik over medicinforbrug, bivirkninger, fysisk aktivitet, søvnmønster og psykisk velbefindende,” hedder det som eksempel.

Om få timer kårer vi Danmarks bedste it-firma

Computerworld offentliggør om nogle få timer Danmarks bedste it-firma, når du på cw.dk kan læse om det selskab, der vinder årets udgave af Computerworlds Top 100/2019.

Her kigger vi med baggrund i en række vækst-baserede nøgletal på selskabernes robusthed og vækst over det seneste år.

Vi har over de seneste uger løbende offentliggjort artikler om vinderne af en række underkategorier, herunder konsulent-branchen, sikkerheds-branchen og ERP-selskaberne.

Følg med på cw.dk senere på dagen, hvor du også vil kunne læse store brancheanalyser og hele det store Top 100-magasin.

Du kan få oversigten over listerne og artiklerne og se tidligere udgaver af Top 100-magasinet her: Computerworld.dk/top100

Aller satser stort på digitale platforme

Mediekoncernen Aller satser stort på en digital plan, der skal bringe selskabets omsætning op forbi en milliard kroner, fortæller direktør Lars Sander Matjeka til Børsen.

Selskabet satser blandt andet på podcast via opkøb af 80 procent af Heartbeats, en ny digital abonnements-platform samt forskellige andre ting. Aller nedlægger i den forbindelse også 65 stillinger.

3: Danskerne ringer mest og bruger mest data mandag formiddag

Vi taler mindre i telefon, men bruger mere data. Og det sker især i arbejdstiden, lyder det fra teleselskabet 3.

Især er der gang i telefonerne mandag formiddag, viser tal, som selskabet har trukket ud fra egne systemer.

“Efter en sløv weekend med få opkald stiger kurven stejlt om mandagen. Fra tirsdag falder kurven en smule og ligger relativt stabilt, inden den igen er i bund lørdag og søndag. Og kigger man nærmere på, hvornår på dagen, opkaldene bliver foretaget, ligger knap 70 procent af dem mellem klokken 8 og 17. Særligt mandage og tidsrummet fra kl. 10-11 ligger i top,” lyder det fra 3.

Fængselsansatte bekymrede over persondata-sjusk

Fagforbundet Kriminalforsorgsforeningen er ifølge Ritzau bekymret over de ansattes sikkerhed, efter det er kommet frem, at der sjuskes med både de indsattes og medarbejdernes persondata i flere fængsler - herunder data om medicin og lignende.

“Vi kan ikke have, at ansattes data enten flyder på nettet eller kan komme i de forkerte hænder - og da slet ikke i Kriminalforsorgen hvor sikkerhed er et kernespørgsmål, siger formand John Hatting.

Tidligere på måneden fik eksempelvis Jyderup Fængsel påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed for dårlig medicinopbevaring, mangelfulde instrukser, dårlig journalføring og en række andre forhold.

Det kan du læse mere om her.

Fintech-firmaer i tæt parløb

De to fremadstormende fintech-selskaber Pleo og Nordic API Gateway indleder tæt samarbejde, der sigter mod at udnytte hinandens fordele.

Pleo har i dag mere end 5.000 nordiske kunder, som anvender selskabets løsning til at håndtere pengeoverførsler til medarbejdernes betalingskort.

Med aftalen med Nordic API Gateway vil disse overførsler nu blive gennemført på ganske få minutter. Tidligere kunne de tage flere dage.

Pleo-direktør Jeppe Rindom siger ifølge EU-startups.com, at aftalen giver Pleo ‘fuld adgang til alle forretnings-konti i Norden.

New York sagsøger Dunkin’ Donuts for cyberangreb

Statsanklageren i New York, Letitia James, sagsøger selskabet bag den udbredte fastfoodkæde Dunkin’ Donuts, Dunkin’ Brands Group, med anklage om mangelfuld beskyttelse af flere hundrede tusinder kunde-konti.

Ifølge anklagen gjorde kæden intet, selvom det var klar over, at de mange konti var under målrettet angreb for nogle år siden.

Statsanklageren påpeger blandt andet, at Dunkin’ Donuts ikke sendte besked til de ramte, ikke bad dem om at resette adgangskoder og heller ikke midlertidigt begrænsede adgangen til kunde-konti, der typisk tilgåes via app eller website.

Desuden indførte selskabet ikke selv de mest elementære sikkerheds-foranstaltninger for at begrænse følgerne af kommende angreb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere