Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Professor: Danmark er i en uholdbar situation i strid mellem ATP og KMD

De danske politikere har bragt sig i en uheldig position i striden mellem ATP og KMD, mener professor.

Det er en uholdbar situation, at de danske pensionsudbetalinger skal være afhængig af et privat selskab som KMD, lyder det fra tidligere professor ved Aalborg Universitet, Pernille Kræmmergaard, til Finans.

Det sker som reaktion på den langvarige ballade mellem ATP og KMD, som i foråret fik ATP til at stoppe med at betale de løbende regninger til KMD for håndteringen af pensionerne.

Computerworld kunne i foråret afsløre, at bestyrelsen for Udbetaling Danmark - der hører under ATP - havde meddelt KMD, at ATP ville stoppe med at betale regningerne for pensions-håndteringen fra marts.

Det kan du læse mere om her: Slagsmål mellem ATP og KMD om stort offentligt it-system eskalerer: Nu truer KMD med at lukke for kommuners adgang til Social Pension.

Det skete som led i den langvarige strid mellem KMD og ATP om levering af et nyt pensionssystem, der skal afløse det nuværende.

KMD vandt også denne kontrakt, men blev fyret af ATP i foråret 2017.

ATP beskyldte dengang blandt andet KMD for at spekulere i forsinkelsen, i det KMD tjener betydeligt flere penge på at levere det gamle system end det nye.

ATP har siden præsenteret KMD for erstatningskrav på næsten 1,2 milliarder kroner, mens KMD blankt har afvist ATP’s ret til at ophæve kontrakten og efterfølgende har rettet modkrav mod ATP.

Pernille Kræmmergaard siger til avisen, at der er tale om så kritiske systemer, at det er uheldigt at overlade dem til private leverandører.

“Jeg synes, at ministeren [beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), red] og det politiske niveau har et problem. De har ikke kontrol over denne sag. Ministeren kan jo ikke bestemme, hvordan en privat virksomhed skal agere i denne sag. Og han kan jo heller ikke rigtig gå ind og blande sig i ATP’s håndtering af sagen. Det skulle have haft politisk bevågenhed på et meget tidligere tidspunkt, så man slet ikke var havnet i denne tilspidsede situation,« siger hun.

Peter Hummelgaard har fornylig sendt brev til både ATP og KMD om krisen omkring systemet.

Det kan du læse mere om her: Minister skrider ind i strid mellem ATP og KMD: Frygter at KMD vil stoppe udbetaling af pensioner på grund af manglende betalinger fra ATP

KMD har forsikret, at selskabet vil fortsætte med at drive systemet.

"For KMD er der ingen tvivl om, at virksomheder har et særligt ansvar, når de driver eller ejer kritiske systemer, der understøtter velfærdsstaten. Som ansvarlig leverandør af kritisk infrastruktur har vi naturligvis ingen intentioner om at standse leveringen af det eksisterende pensionssystem, selvom der ikke betales for driften af det," meddelte KMD i sidste uge til Computerworld.

Læs også: Derfor er ATP stoppet med at betale regningerne til KMD
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
NNIT åbner igen kontorerne for sine medarbejdere - snart vil alle være tilbage: Her er hele genåbningsplanen
De tomme mødelokaler og stille kontorer er ved at blive udskiftet med en summen af stemmer hos NNIT. Konsulenthuset er i gang med at eksekvere på en genåbningsplan, der skal munde ud i en fuld genåbning af kontorerne.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.