Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Professor: Danmark er i en uholdbar situation i strid mellem ATP og KMD

De danske politikere har bragt sig i en uheldig position i striden mellem ATP og KMD, mener professor.

Det er en uholdbar situation, at de danske pensionsudbetalinger skal være afhængig af et privat selskab som KMD, lyder det fra tidligere professor ved Aalborg Universitet, Pernille Kræmmergaard, til Finans.

Det sker som reaktion på den langvarige ballade mellem ATP og KMD, som i foråret fik ATP til at stoppe med at betale de løbende regninger til KMD for håndteringen af pensionerne.

Computerworld kunne i foråret afsløre, at bestyrelsen for Udbetaling Danmark - der hører under ATP - havde meddelt KMD, at ATP ville stoppe med at betale regningerne for pensions-håndteringen fra marts.

Det kan du læse mere om her: Slagsmål mellem ATP og KMD om stort offentligt it-system eskalerer: Nu truer KMD med at lukke for kommuners adgang til Social Pension.

Det skete som led i den langvarige strid mellem KMD og ATP om levering af et nyt pensionssystem, der skal afløse det nuværende.

KMD vandt også denne kontrakt, men blev fyret af ATP i foråret 2017.

ATP beskyldte dengang blandt andet KMD for at spekulere i forsinkelsen, i det KMD tjener betydeligt flere penge på at levere det gamle system end det nye.

ATP har siden præsenteret KMD for erstatningskrav på næsten 1,2 milliarder kroner, mens KMD blankt har afvist ATP’s ret til at ophæve kontrakten og efterfølgende har rettet modkrav mod ATP.

Pernille Kræmmergaard siger til avisen, at der er tale om så kritiske systemer, at det er uheldigt at overlade dem til private leverandører.

“Jeg synes, at ministeren [beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), red] og det politiske niveau har et problem. De har ikke kontrol over denne sag. Ministeren kan jo ikke bestemme, hvordan en privat virksomhed skal agere i denne sag. Og han kan jo heller ikke rigtig gå ind og blande sig i ATP’s håndtering af sagen. Det skulle have haft politisk bevågenhed på et meget tidligere tidspunkt, så man slet ikke var havnet i denne tilspidsede situation,« siger hun.

Peter Hummelgaard har fornylig sendt brev til både ATP og KMD om krisen omkring systemet.

Det kan du læse mere om her: Minister skrider ind i strid mellem ATP og KMD: Frygter at KMD vil stoppe udbetaling af pensioner på grund af manglende betalinger fra ATP

KMD har forsikret, at selskabet vil fortsætte med at drive systemet.

"For KMD er der ingen tvivl om, at virksomheder har et særligt ansvar, når de driver eller ejer kritiske systemer, der understøtter velfærdsstaten. Som ansvarlig leverandør af kritisk infrastruktur har vi naturligvis ingen intentioner om at standse leveringen af det eksisterende pensionssystem, selvom der ikke betales for driften af det," meddelte KMD i sidste uge til Computerworld.

Læs også: Derfor er ATP stoppet med at betale regningerne til KMD
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere