Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Professor: Danmark er i en uholdbar situation i strid mellem ATP og KMD

De danske politikere har bragt sig i en uheldig position i striden mellem ATP og KMD, mener professor.

Det er en uholdbar situation, at de danske pensionsudbetalinger skal være afhængig af et privat selskab som KMD, lyder det fra tidligere professor ved Aalborg Universitet, Pernille Kræmmergaard, til Finans.

Det sker som reaktion på den langvarige ballade mellem ATP og KMD, som i foråret fik ATP til at stoppe med at betale de løbende regninger til KMD for håndteringen af pensionerne.

Computerworld kunne i foråret afsløre, at bestyrelsen for Udbetaling Danmark - der hører under ATP - havde meddelt KMD, at ATP ville stoppe med at betale regningerne for pensions-håndteringen fra marts.

Det kan du læse mere om her: Slagsmål mellem ATP og KMD om stort offentligt it-system eskalerer: Nu truer KMD med at lukke for kommuners adgang til Social Pension.

Det skete som led i den langvarige strid mellem KMD og ATP om levering af et nyt pensionssystem, der skal afløse det nuværende.

KMD vandt også denne kontrakt, men blev fyret af ATP i foråret 2017.

ATP beskyldte dengang blandt andet KMD for at spekulere i forsinkelsen, i det KMD tjener betydeligt flere penge på at levere det gamle system end det nye.

ATP har siden præsenteret KMD for erstatningskrav på næsten 1,2 milliarder kroner, mens KMD blankt har afvist ATP’s ret til at ophæve kontrakten og efterfølgende har rettet modkrav mod ATP.

Pernille Kræmmergaard siger til avisen, at der er tale om så kritiske systemer, at det er uheldigt at overlade dem til private leverandører.

“Jeg synes, at ministeren [beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), red] og det politiske niveau har et problem. De har ikke kontrol over denne sag. Ministeren kan jo ikke bestemme, hvordan en privat virksomhed skal agere i denne sag. Og han kan jo heller ikke rigtig gå ind og blande sig i ATP’s håndtering af sagen. Det skulle have haft politisk bevågenhed på et meget tidligere tidspunkt, så man slet ikke var havnet i denne tilspidsede situation,« siger hun.

Peter Hummelgaard har fornylig sendt brev til både ATP og KMD om krisen omkring systemet.

Det kan du læse mere om her: Minister skrider ind i strid mellem ATP og KMD: Frygter at KMD vil stoppe udbetaling af pensioner på grund af manglende betalinger fra ATP

KMD har forsikret, at selskabet vil fortsætte med at drive systemet.

"For KMD er der ingen tvivl om, at virksomheder har et særligt ansvar, når de driver eller ejer kritiske systemer, der understøtter velfærdsstaten. Som ansvarlig leverandør af kritisk infrastruktur har vi naturligvis ingen intentioner om at standse leveringen af det eksisterende pensionssystem, selvom der ikke betales for driften af det," meddelte KMD i sidste uge til Computerworld.

Læs også: Derfor er ATP stoppet med at betale regningerne til KMD
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere