Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Danmark får dumpekarakter i at tiltrække udenlandsk arbejdskraft / Positive effekter af industrirobotter dokumenteret for første gang / Dansk Industri vil have robotter ud i skoler, kontorer og landbruget

Danmark får dumpekarakter i at tiltrække udenlandsk arbejdskraft / Positive effekter af industrirobotter i Danmark dokumenteret for første gang / Dansk Industri vil have robotter ud i skoler, kontorer og landbruget / VW’s elbilsatsning bliver en ordentlig mundfuld for Tesla / Woody Allen og Amazon har indgået forlig efter fyring / Facebook og YouTube giver Trump modstand / I dag er det Mortensdag - og Søren Kirkegaards dødsdag

Godmorgen. Så er Computerworlds fremskudte lyttepost på Amager reaktiveret for en stund, og her er ugens første it-nyhedsoverblik fra morgenstunden.

Danmark får dumpekarakter i at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

It-branchen i Danmark er i særklasse ramt af problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det hører vi om hele tiden.

Problemerne omfatter også rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, og nu kan en ny rapport fra World Economic Forum bekræfte, at lige på det punkt står det virkelig sløjt til i Danmark. Det skriver Børsen.

140 lande er målt på, hvor nemt det er for virksomheder at få udenlandsk arbejdskraft, og her lander Danmark på en kedelig plads som nr. 105.

Til gengæld lander vi på en tiendeplads, når det gælder konkurrenceevnen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er klar til at kigge på "rigide regler", som lægger hindringer i vejen for virksomhederne.

Positive effekter af industrirobotter i Danmark dokumenteret for første gang

Et nyt, opsigtsvækkende studie dokumenterer en række positive konsekvenser ved at indføre industrirobotter i Danmark

"Industrirobotter er en god ting for den enkelte virksomhed. Det øger deres produktivitet, og mit bedste estimat er, at det tillader dem at øge deres omsætning med omkring 20 pct.," siger den danske ph.d.-studerende Anders Humlum fra Princeton University til Børsen.

Omsætningsvæksten har betydet en vækst i antal medarbejdere i virksomhederne med cirka otte procent.

Ifølge Børsen er det første gang, effekterne af industrirobotter er blevet dokumenteret - både i en dansk og en international sammenhæng.

Anders Humlum siger også, at hans forskning tyder meget på, at robotterne har øget samfundskagen og gennemsnitslønnen i Danmark med mellem en halv og en procent.

Og mere om robotter:

Dansk Industri vil have robotter ud i skoler, kontorer og landbruget

Folketinget er lige nu ved at lægge sidste hånd på en national strategi for udvikling af robot- og droneteknologi. Dansk Industri (DI) mener, det er vigtigt at fastholde Danmarks position på robotområdet.

Danmark skal holde et højt niveau på forskning og udvikling af ny robotteknologi. Samtidig skal vi sætte skub i brugen af automation og robotter i endnu flere virksomheder, mener DI.

“Flere mindre og mellemstore virksomheder skal investere i deres første eller næste robot. Robotten skal ud på hospitalerne, på kontorerne, i skolerne og i landbruget. Teknologien skal ud at leve i alle sektorer af vores samfund. Det er her, det næste slag skal stå for at løfte produktiviteten og den offentlige velfærd,” lyder det fra DI i en pressemeddelelse.

VW’s elbilsatsning bliver en ordentlig mundfuld for Tesla

Volkswagen vil producere ikke færre end en million elbiler på verdensplan i 2022. Det viser lækkede dokumenter, som Reuters ifølge Finans har fået fat i.

Kina får en nøglerolle i den satsning, som sætter Teslas produktionsproblemer i relief.

VW’s to kinesiske fabrikker er ved at blive bygget om og skal alene inden for få år producere 600.000 elbiler. Tesla kæmper til gengæld med at producere kun 500.000 på verdensplan, skriver Finans.

Tallene viser, hvilken enorm styrke VW har i sit eksisterende produktionssetup.

Ifølge Reuters vil VW omlægge otte fabrikker til at bygge elbiler. To tyske fabrikker skal fremstille 350.000 elbiler om året allerede fra 2021.

I 2028 vil VW fremstille 22 millioner elbiler - 11,6 millioner af dem skal bygges i Kina.

Woody Allen og Amazon har indgået forlig efter fyring

Filminstruktøren Woody Allen og underholdningsgiganten Amazon har indgået et forlig, som lægger låg på et slagsmål mellem parterne, efter Allen blev fyret før tid af Amazon.

Det skriver Ritzau ifølge Børsen.
Woody Allen havde en kontrakt på fire spillefilm med Amazon, men selskabet opsagde kontrakten efter indspilningen af en enkelt film, fordi Allen angiveligt havde talt nedsættende om Metoo-bevægelsen.

Allen påstod, at Amazon “brugte gamle og "ubegrundede" beskyldninger om, at han havde udnyttet sin adoptivdatter seksuelt, som årsag til opsigelsen”, skriver Ritzau.

Filminstruktøren sagsøgte Amazon for 460 millioner kroner. Sagen er altså nu forligt - beløbet er dog ukendt.

Facebook og YouTube giver Trump modstand

Den amerikanske præsident Trump kæmper en indædt kamp for at få afsløret navnet på den whistleblower, som fik de indledende øvelser til en rigsretssag mod ham til at rulle. Whistlebloweren tager fejl og må stå frem, mener han.

Trump mener som bekendt, det hele er en heksejagt, og at der ikke er noget at komme efter i sagen om mulig afpresning af Ukraines præsident til at finde snavs om Trumps mulige modstander i den kommende præsidentvalgkamp, demokraten Joe Biden.

Nu erklærer både Facebook og YouTube, at selskaberne aktivt vil forhindre, at whistleblowerens identitet bliver afsløret på de sociale platforme. Det skriver Finans.

Twitter - præsidentens foretrukne kommunikationskanal - siger dog til CNN, at “simpel omtale af personens navn ikke ville være imod Twitters regelsæt.”

I dag er det Mortensdag - og Søren Kirkegaards dødsdag

Den verdensberømte danske filosof Søren Kirkegaard døde i dag - Mortensdag - for 164 år siden, kun 42 år gammel.

Han kendes måske især for dette citat: “Livet forstås baglæns, men må leves forlæns.”

Her er et par andre, som måske kan vække til lidt eftertanke en mandag morgen:

“Livet er ikke et problem, der skal løses, men en virkelighed, der skal opleves.”

“At bedrage sig selv for kærlighed er det forfærdeligste, er et evigt tab, for hvilket der ingen erstatning er hverken i tid eller i evighed.”

“Vores liv udtrykker altid resultatet af vores dominerende tanker.”

Mortensdag er også genstand for nogle vejrvarsler om, hvordan vinteren vil arte sig, skriver dagsdato.dk:

“Regn på Mortensdag varsler en mild vinter. Falder der sne på dagen, bliver den liggende hele vinteren. Falder bladene først endeligt af træerne på Mortensdag, bliver det en hård vinter.”