Artikel top billede

Officielle fotos fra Kreml af Putin ved skrivebordet 1. november 2019´(http://en.kremlin.ru/)

Windows XP blev endegyldigt lagt i graven i sommer, men det lever i bedste velgående på Putins skrivebord … og hos nogle få af vores læsere

Vladimir Putin anvender stadig det 18 år gamle styresystem Windows XP. Det viser friske billeder fra præsidentens skrivebord. Men måske er det knap så risikabelt. For han er ikke meget for at surfe på nettet.

Windows XP er for længst sendt på pension. Det 18 år gamle operativsystem er ikke blevet supporteret siden april 2014, og i sommer sluttede Microsoft med at forsyne det med regelmæssige sikkerhedsopdateringer.

Men det blæser man på i den russiske statsadministration.

Windows XP er nemlig det absolut nyeste af de Microsoft-styresystemer, som de russiske myndigheder har godkendt til pc’er, der håndterer statshemmeligheder.

Sådan en pc står selvfølgelig også på Vladimir Putins skrivebord. Det har præsidentens egen pressetjeneste senest dokumenteret med en serie billeder fra 1. november.

Her ses præsidenten i færd med en videokonference, og i venstre side på skrivebordet står en tændt pc-skærm, hvor XP’s lyseblå taskbar lyser nydeligt op under et aftenbillede af Kreml med løgkupler og hele udtrækket.

Den detalje blev først bemærket af The Guardian, som også vil vide, at der kører XP på Putins pc i hans officielle residens uden for Moskva.

Flere medier skriver, at Windows XP altså er det eneste godkendte styresystem til pc’er, der håndterer statshemmeligheder.

Andre pc’er kan snildt bruge Windows 10, lyder det fra Moscow Times.

Russerne arbejder på at stable et russisk-udviklet styresystem på benene, men det er angiveligt løbet ind i problemer, som har udskudt lanceringen.

The Guardian skriver dog, at styret i Moskva gradvist er ved at udfase Windows og brugen af Google til fordel for det russiskudviklede Astra Linux-styresystem og russiske browsere som Yandex.

Putin er i øvrigt ikke nogen ynder af internettet, som han kun bruger sporadisk og ifølge flere medier har kaldt for et CIA-projekt. Så risikoen ved, at Putin bruger Windows XP, er måske begrænset.

Om det også gælder for de 0,2 procent af Computerworlds læsere, som fortsat bruger enten Windows XP eller det stærkt udskældte Windows Vista, skal være usagt.

At de anvender internettet, er dog indiskutabelt … gjorde de ikke det, ville vi jo ikke kende til deres eksistens.

Herunder kan du se den seneste opgørelse af, hvordan vores læsere fordeler sig på de forskellige styresystemer og de forskellige Windows-versioner.