Artikel top billede

Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

OPDATERET: Sundhedspersonale over hele landet bliver taget i at snage i elektroniske patientjournaler. Det reelle omfang er dog fortsat ukendt, og kontrollen med adgangen til de følsomme oplysninger er mangelfuld, siger ekspert.

OPDATERET: Siden 2016 har de danske regioner registreret ikke færre end 1.490 mistænkelige eller deciderede uberettigede opslag i danskeres elektroniske patientjournaler. Det viser en aktindsigt foretaget af Politiken.

Politiken skriver, at der blandt de mange opslag kan findes såkaldte falske positive som eksempelvis fejlopslag.

Men det reelle omfang af snageriet er faktisk ukendt, for dels er statistikkerne i høj grad baseret på stikprøver, dels vil Region Sjælland ikke bidrage med oplysninger.

En indikation af omfanget kan man dog få fra Regions Midtjylland, som siden marts 2019 har optalt 148 deciderede uberettigede opslag.

“Det overordnede billede, der står tilbage, er, at man som patient ikke kan have tillid til, at kontrollen i regionerne er effektiv”, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret, Syddansk Universitet til Politiken.

I følge it-direktør i Region Nordjylland Klaus Larsen forventer regionen i 2020 at indføre et nyt kontrolsystem, som er mere fintmasket og ikke udelukkende er baseret på stikprøver.

OPDATERING:
Det fremgik tidligere af artiklen med Politiken som kilde, at Region Syddanmark slet ikke holder øje med uberettigede opslag i Sundhed.dk.

Nicolai Arvedsen, Afdelingschef for IT-Styring og Informationssikkerhed i Region Syddanmark, skriver i dag cirka kl. 15 i en mail til Computerworld:
"Det er i sagens natur ikke korrekt. Region Syddanmark laver løbende opfølgning og stikprøvekontrol med opslag i journaler via Sundhed.dk. Langt hovedparten af alle opslag på Sundhed.dk sker i øvrigt via EPJ, hvorfor der er yderligere logning."
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere