Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

OPDATERET: Sundhedspersonale over hele landet bliver taget i at snage i elektroniske patientjournaler. Det reelle omfang er dog fortsat ukendt, og kontrollen med adgangen til de følsomme oplysninger er mangelfuld, siger ekspert.

OPDATERET: Siden 2016 har de danske regioner registreret ikke færre end 1.490 mistænkelige eller deciderede uberettigede opslag i danskeres elektroniske patientjournaler. Det viser en aktindsigt foretaget af Politiken.

Politiken skriver, at der blandt de mange opslag kan findes såkaldte falske positive som eksempelvis fejlopslag.

Men det reelle omfang af snageriet er faktisk ukendt, for dels er statistikkerne i høj grad baseret på stikprøver, dels vil Region Sjælland ikke bidrage med oplysninger.

En indikation af omfanget kan man dog få fra Regions Midtjylland, som siden marts 2019 har optalt 148 deciderede uberettigede opslag.

“Det overordnede billede, der står tilbage, er, at man som patient ikke kan have tillid til, at kontrollen i regionerne er effektiv”, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret, Syddansk Universitet til Politiken.

I følge it-direktør i Region Nordjylland Klaus Larsen forventer regionen i 2020 at indføre et nyt kontrolsystem, som er mere fintmasket og ikke udelukkende er baseret på stikprøver.

OPDATERING:
Det fremgik tidligere af artiklen med Politiken som kilde, at Region Syddanmark slet ikke holder øje med uberettigede opslag i Sundhed.dk.

Nicolai Arvedsen, Afdelingschef for IT-Styring og Informationssikkerhed i Region Syddanmark, skriver i dag cirka kl. 15 i en mail til Computerworld:
"Det er i sagens natur ikke korrekt. Region Syddanmark laver løbende opfølgning og stikprøvekontrol med opslag i journaler via Sundhed.dk. Langt hovedparten af alle opslag på Sundhed.dk sker i øvrigt via EPJ, hvorfor der er yderligere logning."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgne rundt om bygningen for at nå målsætningerne"
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgen rundt om bygningen for at nå målsætningerne."
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.