Artikel top billede

Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

OPDATERET: Sundhedspersonale over hele landet bliver taget i at snage i elektroniske patientjournaler. Det reelle omfang er dog fortsat ukendt, og kontrollen med adgangen til de følsomme oplysninger er mangelfuld, siger ekspert.

OPDATERET: Siden 2016 har de danske regioner registreret ikke færre end 1.490 mistænkelige eller deciderede uberettigede opslag i danskeres elektroniske patientjournaler. Det viser en aktindsigt foretaget af Politiken.

Politiken skriver, at der blandt de mange opslag kan findes såkaldte falske positive som eksempelvis fejlopslag.

Men det reelle omfang af snageriet er faktisk ukendt, for dels er statistikkerne i høj grad baseret på stikprøver, dels vil Region Sjælland ikke bidrage med oplysninger.

En indikation af omfanget kan man dog få fra Regions Midtjylland, som siden marts 2019 har optalt 148 deciderede uberettigede opslag.

“Det overordnede billede, der står tilbage, er, at man som patient ikke kan have tillid til, at kontrollen i regionerne er effektiv”, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret, Syddansk Universitet til Politiken.

I følge it-direktør i Region Nordjylland Klaus Larsen forventer regionen i 2020 at indføre et nyt kontrolsystem, som er mere fintmasket og ikke udelukkende er baseret på stikprøver.

OPDATERING:
Det fremgik tidligere af artiklen med Politiken som kilde, at Region Syddanmark slet ikke holder øje med uberettigede opslag i Sundhed.dk.

Nicolai Arvedsen, Afdelingschef for IT-Styring og Informationssikkerhed i Region Syddanmark, skriver i dag cirka kl. 15 i en mail til Computerworld:
"Det er i sagens natur ikke korrekt. Region Syddanmark laver løbende opfølgning og stikprøvekontrol med opslag i journaler via Sundhed.dk. Langt hovedparten af alle opslag på Sundhed.dk sker i øvrigt via EPJ, hvorfor der er yderligere logning."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere