Artikel top billede

Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

OPDATERET: Sundhedspersonale over hele landet bliver taget i at snage i elektroniske patientjournaler. Det reelle omfang er dog fortsat ukendt, og kontrollen med adgangen til de følsomme oplysninger er mangelfuld, siger ekspert.

OPDATERET: Siden 2016 har de danske regioner registreret ikke færre end 1.490 mistænkelige eller deciderede uberettigede opslag i danskeres elektroniske patientjournaler. Det viser en aktindsigt foretaget af Politiken.

Politiken skriver, at der blandt de mange opslag kan findes såkaldte falske positive som eksempelvis fejlopslag.

Men det reelle omfang af snageriet er faktisk ukendt, for dels er statistikkerne i høj grad baseret på stikprøver, dels vil Region Sjælland ikke bidrage med oplysninger.

En indikation af omfanget kan man dog få fra Regions Midtjylland, som siden marts 2019 har optalt 148 deciderede uberettigede opslag.

“Det overordnede billede, der står tilbage, er, at man som patient ikke kan have tillid til, at kontrollen i regionerne er effektiv”, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret, Syddansk Universitet til Politiken.

I følge it-direktør i Region Nordjylland Klaus Larsen forventer regionen i 2020 at indføre et nyt kontrolsystem, som er mere fintmasket og ikke udelukkende er baseret på stikprøver.

OPDATERING:
Det fremgik tidligere af artiklen med Politiken som kilde, at Region Syddanmark slet ikke holder øje med uberettigede opslag i Sundhed.dk.

Nicolai Arvedsen, Afdelingschef for IT-Styring og Informationssikkerhed i Region Syddanmark, skriver i dag cirka kl. 15 i en mail til Computerworld:
"Det er i sagens natur ikke korrekt. Region Syddanmark laver løbende opfølgning og stikprøvekontrol med opslag i journaler via Sundhed.dk. Langt hovedparten af alle opslag på Sundhed.dk sker i øvrigt via EPJ, hvorfor der er yderligere logning."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere