Artikel top billede

Chefer i sundhedsvæsenet taget i snageri i ansattes EPJ-data

Uberettigede opslag i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet i ret stort omfang. Nogle gange er det tilmed chefer i sundhedsvæsenet, som snager i ansattes sundhedsdata.

Snageri i danskernes sundhedsdata foregår i stort omfang over hele landet.

Det kan du læse mere om her: Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

Nu viser det sig, at nogle af sagerne handler om, at selv chefer i sundhedsvæsenet ikke kan holde fingrene fra de dybt fortrolige oplysninger, selv om de ikke har nogen som helst saglig behandlermæssig grund til det.

Politiken kan fortælle, at fagforbundet HK lige nu arbejder med tre sager om snageri i legesekretæres og klinikassistenters EPJ-data. Samtidig har forbundet netop indgået forlig i en tilsvarende sag.

Ifølge HK er det helt tilfældigt, at der lige nu er tre sager på området, og forbundet ser det som tegn på, at det foregår hele tiden og over hele landet.

Flere andre fagforbund har været involveret i tilsvarende sager.

Typisk har den skyldige i snageriet et personaleansvar i forhold til den, chefen snager efter oplysninger om i EPJ.

En af de aktuelle sager handler om en speciallæge, som uden grund kiggede i sundhedsdata om en kvinde, han netop havde ansat.

I en anden sag blev en apoteker taget i at snage i sundehedsoplysninger om en ansat, som havde sygemeldt sig.

Politiken skriver, at der også er eksempler på sager, hvor det er ansatte i sundhedsvæsenet, der snager i EPJ-data om deres chefer.

HK ønsker, at den maksimale erstatning, som i disse sager er på 25.000 kroner, bør være højere. I en af de aktuelle sager går forbundet efter en erstatning på 100.000 kroner med henvisning til GDPR. Sagen skal behandles ved landsretten, men HK håber, den ender ved EU-Domstolen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere