Artikel top billede

Chefer i sundhedsvæsenet taget i snageri i ansattes EPJ-data

Uberettigede opslag i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet i ret stort omfang. Nogle gange er det tilmed chefer i sundhedsvæsenet, som snager i ansattes sundhedsdata.

Snageri i danskernes sundhedsdata foregår i stort omfang over hele landet.

Det kan du læse mere om her: Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

Nu viser det sig, at nogle af sagerne handler om, at selv chefer i sundhedsvæsenet ikke kan holde fingrene fra de dybt fortrolige oplysninger, selv om de ikke har nogen som helst saglig behandlermæssig grund til det.

Politiken kan fortælle, at fagforbundet HK lige nu arbejder med tre sager om snageri i legesekretæres og klinikassistenters EPJ-data. Samtidig har forbundet netop indgået forlig i en tilsvarende sag.

Ifølge HK er det helt tilfældigt, at der lige nu er tre sager på området, og forbundet ser det som tegn på, at det foregår hele tiden og over hele landet.

Flere andre fagforbund har været involveret i tilsvarende sager.

Typisk har den skyldige i snageriet et personaleansvar i forhold til den, chefen snager efter oplysninger om i EPJ.

En af de aktuelle sager handler om en speciallæge, som uden grund kiggede i sundhedsdata om en kvinde, han netop havde ansat.

I en anden sag blev en apoteker taget i at snage i sundehedsoplysninger om en ansat, som havde sygemeldt sig.

Politiken skriver, at der også er eksempler på sager, hvor det er ansatte i sundhedsvæsenet, der snager i EPJ-data om deres chefer.

HK ønsker, at den maksimale erstatning, som i disse sager er på 25.000 kroner, bør være højere. I en af de aktuelle sager går forbundet efter en erstatning på 100.000 kroner med henvisning til GDPR. Sagen skal behandles ved landsretten, men HK håber, den ender ved EU-Domstolen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere