Artikel top billede

Chefer i sundhedsvæsenet taget i snageri i ansattes EPJ-data

Uberettigede opslag i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet i ret stort omfang. Nogle gange er det tilmed chefer i sundhedsvæsenet, som snager i ansattes sundhedsdata.

Snageri i danskernes sundhedsdata foregår i stort omfang over hele landet.

Det kan du læse mere om her: Udbredt snageri i elektroniske patientjournaler foregår over hele landet

Nu viser det sig, at nogle af sagerne handler om, at selv chefer i sundhedsvæsenet ikke kan holde fingrene fra de dybt fortrolige oplysninger, selv om de ikke har nogen som helst saglig behandlermæssig grund til det.

Politiken kan fortælle, at fagforbundet HK lige nu arbejder med tre sager om snageri i legesekretæres og klinikassistenters EPJ-data. Samtidig har forbundet netop indgået forlig i en tilsvarende sag.

Ifølge HK er det helt tilfældigt, at der lige nu er tre sager på området, og forbundet ser det som tegn på, at det foregår hele tiden og over hele landet.

Flere andre fagforbund har været involveret i tilsvarende sager.

Typisk har den skyldige i snageriet et personaleansvar i forhold til den, chefen snager efter oplysninger om i EPJ.

En af de aktuelle sager handler om en speciallæge, som uden grund kiggede i sundhedsdata om en kvinde, han netop havde ansat.

I en anden sag blev en apoteker taget i at snage i sundehedsoplysninger om en ansat, som havde sygemeldt sig.

Politiken skriver, at der også er eksempler på sager, hvor det er ansatte i sundhedsvæsenet, der snager i EPJ-data om deres chefer.

HK ønsker, at den maksimale erstatning, som i disse sager er på 25.000 kroner, bør være højere. I en af de aktuelle sager går forbundet efter en erstatning på 100.000 kroner med henvisning til GDPR. Sagen skal behandles ved landsretten, men HK håber, den ender ved EU-Domstolen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere