Artikel top billede

Advokatbranchen satser på digitale produkter - men kan bevæge sig på kanten af loven

Grænserne mellem advokatydelser og digitale ydelser bliver mere og mere flydende, og det kan bringe de store advokathuse på kant med loven.

De store advokathuse tilbyder i stigende grad digitale løsninger, der eksempelvis kan bestå af udarbejdelser af dataanalyser, løsninger til digitale testamenter eller skabeloner for udbudsmateriale.

Men ifølge erhvervsmediet Finans bevæger advokathusene sig dermed også i stigende grad på kanten af reglerne for, hvordan man må drive advokatvirksomhed i Danmark.

Reglerne skal blandt andet sikre, at kunderne kan gennemskue om de er beskyttet af de særlige regler i advokatbranchen, eller om de handler på almindelige forretningsvilkår, som det er tilfældet, når man handler med en traditionel it-virksomhed.

”Retsplejeloven foreskriver, at advokatselskaber skal drive ”advokatvirksomhed”. Dermed er det forbudt for advokater at drive al mulig anden virksomhed inden for rammerne af et advokatselskab - for eksempel udvikling af it-løsninger med henblik på salg,” siger Mads Bryde Andersen, juraprofessor ved Københavns Universitet til Finans.

Læs også: Danske advokatfirmaer og stort fagforbund har overtrådt GDPR - Datatilsynet udsteder påbud

Advokat-firma stifer it-selskab

Hos advokathuset Bech Bruun har man ifølge Finans derfor valgt en løsning, hvor man har opkøbt it-virksomheden d60 og samtidig valgt at etablere et selvstændigt it-selskab ved navn .legal.

Det skal være med til at synliggøre, at kunderne handler med et it-selskab og ikke et traditionelt advokatfirma.

Bech Bruun har i en pressemeddelelse oplyst, at det nye selskab kommer til at overtage kompetencerne fra d60 og får ansvaret for at udvikle digitale juridiske løsninger baseret på teknologier som machine learning og kunstig intelligens.

”Digitaliseringen giver os en masse nye muligheder for at hjælpe vores kunder, også med deres eget interne juridiske arbejde. Vores fundament som en af landets største advokatvirksomheder er naturligvis fortsat at levere højtspecialiseret juridisk rådgivning, men det nye i vores strategi er at bruge vores ekspertise til at udvikle digitale løsninger af meget høj kvalitet, så vores kunder får fuldt udbytte af mulighederne i teknologier som for eksempel kunstig intelligens og maskinlæring”, forklarede Christian Ejvin Andersen, administrerende direktør i Bech-Bruun, i november i en pressemeddelelse.

Læs også: Kommuner og regioner er i vildrede om public cloud: "Vi mangler klare retningslinjer fra Datatilsynet og Justitsministeriet"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere