Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Advokatbranchen satser på digitale produkter - men kan bevæge sig på kanten af loven

Grænserne mellem advokatydelser og digitale ydelser bliver mere og mere flydende, og det kan bringe de store advokathuse på kant med loven.

De store advokathuse tilbyder i stigende grad digitale løsninger, der eksempelvis kan bestå af udarbejdelser af dataanalyser, løsninger til digitale testamenter eller skabeloner for udbudsmateriale.

Men ifølge erhvervsmediet Finans bevæger advokathusene sig dermed også i stigende grad på kanten af reglerne for, hvordan man må drive advokatvirksomhed i Danmark.

Reglerne skal blandt andet sikre, at kunderne kan gennemskue om de er beskyttet af de særlige regler i advokatbranchen, eller om de handler på almindelige forretningsvilkår, som det er tilfældet, når man handler med en traditionel it-virksomhed.

”Retsplejeloven foreskriver, at advokatselskaber skal drive ”advokatvirksomhed”. Dermed er det forbudt for advokater at drive al mulig anden virksomhed inden for rammerne af et advokatselskab - for eksempel udvikling af it-løsninger med henblik på salg,” siger Mads Bryde Andersen, juraprofessor ved Københavns Universitet til Finans.

Læs også: Danske advokatfirmaer og stort fagforbund har overtrådt GDPR - Datatilsynet udsteder påbud

Advokat-firma stifer it-selskab

Hos advokathuset Bech Bruun har man ifølge Finans derfor valgt en løsning, hvor man har opkøbt it-virksomheden d60 og samtidig valgt at etablere et selvstændigt it-selskab ved navn .legal.

Det skal være med til at synliggøre, at kunderne handler med et it-selskab og ikke et traditionelt advokatfirma.

Bech Bruun har i en pressemeddelelse oplyst, at det nye selskab kommer til at overtage kompetencerne fra d60 og får ansvaret for at udvikle digitale juridiske løsninger baseret på teknologier som machine learning og kunstig intelligens.

”Digitaliseringen giver os en masse nye muligheder for at hjælpe vores kunder, også med deres eget interne juridiske arbejde. Vores fundament som en af landets største advokatvirksomheder er naturligvis fortsat at levere højtspecialiseret juridisk rådgivning, men det nye i vores strategi er at bruge vores ekspertise til at udvikle digitale løsninger af meget høj kvalitet, så vores kunder får fuldt udbytte af mulighederne i teknologier som for eksempel kunstig intelligens og maskinlæring”, forklarede Christian Ejvin Andersen, administrerende direktør i Bech-Bruun, i november i en pressemeddelelse.

Læs også: Kommuner og regioner er i vildrede om public cloud: "Vi mangler klare retningslinjer fra Datatilsynet og Justitsministeriet"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere