Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Advokatbranchen satser på digitale produkter - men kan bevæge sig på kanten af loven

Grænserne mellem advokatydelser og digitale ydelser bliver mere og mere flydende, og det kan bringe de store advokathuse på kant med loven.

De store advokathuse tilbyder i stigende grad digitale løsninger, der eksempelvis kan bestå af udarbejdelser af dataanalyser, løsninger til digitale testamenter eller skabeloner for udbudsmateriale.

Men ifølge erhvervsmediet Finans bevæger advokathusene sig dermed også i stigende grad på kanten af reglerne for, hvordan man må drive advokatvirksomhed i Danmark.

Reglerne skal blandt andet sikre, at kunderne kan gennemskue om de er beskyttet af de særlige regler i advokatbranchen, eller om de handler på almindelige forretningsvilkår, som det er tilfældet, når man handler med en traditionel it-virksomhed.

”Retsplejeloven foreskriver, at advokatselskaber skal drive ”advokatvirksomhed”. Dermed er det forbudt for advokater at drive al mulig anden virksomhed inden for rammerne af et advokatselskab - for eksempel udvikling af it-løsninger med henblik på salg,” siger Mads Bryde Andersen, juraprofessor ved Københavns Universitet til Finans.

Læs også: Danske advokatfirmaer og stort fagforbund har overtrådt GDPR - Datatilsynet udsteder påbud

Advokat-firma stifer it-selskab

Hos advokathuset Bech Bruun har man ifølge Finans derfor valgt en løsning, hvor man har opkøbt it-virksomheden d60 og samtidig valgt at etablere et selvstændigt it-selskab ved navn .legal.

Det skal være med til at synliggøre, at kunderne handler med et it-selskab og ikke et traditionelt advokatfirma.

Bech Bruun har i en pressemeddelelse oplyst, at det nye selskab kommer til at overtage kompetencerne fra d60 og får ansvaret for at udvikle digitale juridiske løsninger baseret på teknologier som machine learning og kunstig intelligens.

”Digitaliseringen giver os en masse nye muligheder for at hjælpe vores kunder, også med deres eget interne juridiske arbejde. Vores fundament som en af landets største advokatvirksomheder er naturligvis fortsat at levere højtspecialiseret juridisk rådgivning, men det nye i vores strategi er at bruge vores ekspertise til at udvikle digitale løsninger af meget høj kvalitet, så vores kunder får fuldt udbytte af mulighederne i teknologier som for eksempel kunstig intelligens og maskinlæring”, forklarede Christian Ejvin Andersen, administrerende direktør i Bech-Bruun, i november i en pressemeddelelse.

Læs også: Kommuner og regioner er i vildrede om public cloud: "Vi mangler klare retningslinjer fra Datatilsynet og Justitsministeriet"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere