Salget af pc'er stiger for første gang i syv år: Her er årsagen

For første gang i syv år oplever det globale pc-marked en lille vækst. Ifølge analytikerne er det navnlig opgraderingen til Windows 10, der er skyld i fremgangen.

Det globale pc-marked har vendt skuden efter flere års stagnation og nedtur.

Med et godt fjerde kvartal ender det globale pc-marked for hele 2019 med en lille pil opad.

Det viser seneste opgørelse fra analyseinstitutterne Gartner og IDC.

Hos Gartner rapporterer analytikerne, at der i fjerde kvartal af 2019 blev sendt 70,6 millioner pc'er ud til butikkerne. Det markerer en fremgang på 2,3 procent for kvartalet.

For hele året blev der ifølge Gartner sendt 261 millioner pc-enheder afsted svarende til en vækst på 0,6 procet i forhold til 2018.

Hos rivalerne fra IDC er analytikerne i store træk enige i tallene, men her er man lidt mere optimistiske og estimerer, at hele pc-markedet steg med 2,7 procent i 2019.

Dermed slutter syv års nedtur i pc-markedet, der sidst oplevede en vækst i 2011 på 1,7 procent.

"Det seneste år har været vildt i pc-verdenen, hvilket resulterede i en imponerende markedsvækst, der ultimativt endte syv år i træk med markedskontraktion," lyder det fra en Gartner-analytiker.

De to analysehuse definerer pc-markedet lidt forskelligt, men er altså enige om, at der har været en stigning.

Derfor er der vækst pc-salget
Den primære årsag til væksten i markedet er ifølge de to analysehuse, at pensioneringen af Windows 7 har medført, at virksomheder over hele verden har investeret i ny hardware, som er blevet opgraderet med Windows 10.

Væksten i pc-markedet er især kommer fra regionerne USA, EMEA og Japan, vurderer Gartner.

Og havde det ikke været for mangel på Intel CPU'er, var tallene blevet endnu bedre, fremhæver Gartner.

Væksten kan meget vel fortsætte i det nye år, vurderer Gartner.

"Vi forventer, at denne vækst vil fortsætte gennem dette år selv efter, at Windows support slutter i denne måned, eftersom at mange virksomheder i fremspirende regioner som Kina, Eurasien og Asien/Stillehavsområdet endnu ikke har opgraderet."

Læs også: Slut med 14 vigtige Microsoft-løsninger i dag: Modtager den sidste nadver

Zdnet har estimeret, er der er tæt på 200 millioner pc'er verden over, der stadig kører med Windows 7.

Lenovo er størst
De tre største pc-leverandører - Lenovo, HP og Dell - brugte ifølge IDC 2019 på at konsolidere deres markedsdominans. Tilsammen sidder de tre producenter på 65 procent af det globale pc-marked, estimerer IDC.

Med knap 25 procent af markedet ifølge IDC er det Lenovo, der er den største pc-producent. Herefter følger HP med knap 24 procent og Dell med 17,4 procent.

De tre producenter havde ifølge IDC alle flotte vækstrater - Dell blandt andet med næsten 11 procent i antallet af pc-enheder sendt til butikkerne.

Læs også: Forårets store Windows 10-opdatering er klar: Her er de nye features og opdateringer


Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.