Salget af pc'er stiger for første gang i syv år: Her er årsagen

For første gang i syv år oplever det globale pc-marked en lille vækst. Ifølge analytikerne er det navnlig opgraderingen til Windows 10, der er skyld i fremgangen.

Det globale pc-marked har vendt skuden efter flere års stagnation og nedtur.

Med et godt fjerde kvartal ender det globale pc-marked for hele 2019 med en lille pil opad.

Det viser seneste opgørelse fra analyseinstitutterne Gartner og IDC.

Hos Gartner rapporterer analytikerne, at der i fjerde kvartal af 2019 blev sendt 70,6 millioner pc'er ud til butikkerne. Det markerer en fremgang på 2,3 procent for kvartalet.

For hele året blev der ifølge Gartner sendt 261 millioner pc-enheder afsted svarende til en vækst på 0,6 procet i forhold til 2018.

Hos rivalerne fra IDC er analytikerne i store træk enige i tallene, men her er man lidt mere optimistiske og estimerer, at hele pc-markedet steg med 2,7 procent i 2019.

Dermed slutter syv års nedtur i pc-markedet, der sidst oplevede en vækst i 2011 på 1,7 procent.

"Det seneste år har været vildt i pc-verdenen, hvilket resulterede i en imponerende markedsvækst, der ultimativt endte syv år i træk med markedskontraktion," lyder det fra en Gartner-analytiker.

De to analysehuse definerer pc-markedet lidt forskelligt, men er altså enige om, at der har været en stigning.

Derfor er der vækst pc-salget
Den primære årsag til væksten i markedet er ifølge de to analysehuse, at pensioneringen af Windows 7 har medført, at virksomheder over hele verden har investeret i ny hardware, som er blevet opgraderet med Windows 10.

Væksten i pc-markedet er især kommer fra regionerne USA, EMEA og Japan, vurderer Gartner.

Og havde det ikke været for mangel på Intel CPU'er, var tallene blevet endnu bedre, fremhæver Gartner.

Væksten kan meget vel fortsætte i det nye år, vurderer Gartner.

"Vi forventer, at denne vækst vil fortsætte gennem dette år selv efter, at Windows support slutter i denne måned, eftersom at mange virksomheder i fremspirende regioner som Kina, Eurasien og Asien/Stillehavsområdet endnu ikke har opgraderet."

Læs også: Slut med 14 vigtige Microsoft-løsninger i dag: Modtager den sidste nadver

Zdnet har estimeret, er der er tæt på 200 millioner pc'er verden over, der stadig kører med Windows 7.

Lenovo er størst
De tre største pc-leverandører - Lenovo, HP og Dell - brugte ifølge IDC 2019 på at konsolidere deres markedsdominans. Tilsammen sidder de tre producenter på 65 procent af det globale pc-marked, estimerer IDC.

Med knap 25 procent af markedet ifølge IDC er det Lenovo, der er den største pc-producent. Herefter følger HP med knap 24 procent og Dell med 17,4 procent.

De tre producenter havde ifølge IDC alle flotte vækstrater - Dell blandt andet med næsten 11 procent i antallet af pc-enheder sendt til butikkerne.

Læs også: Forårets store Windows 10-opdatering er klar: Her er de nye features og opdateringer


Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.