Salget af pc'er stiger for første gang i syv år: Her er årsagen

For første gang i syv år oplever det globale pc-marked en lille vækst. Ifølge analytikerne er det navnlig opgraderingen til Windows 10, der er skyld i fremgangen.

Det globale pc-marked har vendt skuden efter flere års stagnation og nedtur.

Med et godt fjerde kvartal ender det globale pc-marked for hele 2019 med en lille pil opad.

Det viser seneste opgørelse fra analyseinstitutterne Gartner og IDC.

Hos Gartner rapporterer analytikerne, at der i fjerde kvartal af 2019 blev sendt 70,6 millioner pc'er ud til butikkerne. Det markerer en fremgang på 2,3 procent for kvartalet.

For hele året blev der ifølge Gartner sendt 261 millioner pc-enheder afsted svarende til en vækst på 0,6 procet i forhold til 2018.

Hos rivalerne fra IDC er analytikerne i store træk enige i tallene, men her er man lidt mere optimistiske og estimerer, at hele pc-markedet steg med 2,7 procent i 2019.

Dermed slutter syv års nedtur i pc-markedet, der sidst oplevede en vækst i 2011 på 1,7 procent.

"Det seneste år har været vildt i pc-verdenen, hvilket resulterede i en imponerende markedsvækst, der ultimativt endte syv år i træk med markedskontraktion," lyder det fra en Gartner-analytiker.

De to analysehuse definerer pc-markedet lidt forskelligt, men er altså enige om, at der har været en stigning.

Derfor er der vækst pc-salget
Den primære årsag til væksten i markedet er ifølge de to analysehuse, at pensioneringen af Windows 7 har medført, at virksomheder over hele verden har investeret i ny hardware, som er blevet opgraderet med Windows 10.

Væksten i pc-markedet er især kommer fra regionerne USA, EMEA og Japan, vurderer Gartner.

Og havde det ikke været for mangel på Intel CPU'er, var tallene blevet endnu bedre, fremhæver Gartner.

Væksten kan meget vel fortsætte i det nye år, vurderer Gartner.

"Vi forventer, at denne vækst vil fortsætte gennem dette år selv efter, at Windows support slutter i denne måned, eftersom at mange virksomheder i fremspirende regioner som Kina, Eurasien og Asien/Stillehavsområdet endnu ikke har opgraderet."

Læs også: Slut med 14 vigtige Microsoft-løsninger i dag: Modtager den sidste nadver

Zdnet har estimeret, er der er tæt på 200 millioner pc'er verden over, der stadig kører med Windows 7.

Lenovo er størst
De tre største pc-leverandører - Lenovo, HP og Dell - brugte ifølge IDC 2019 på at konsolidere deres markedsdominans. Tilsammen sidder de tre producenter på 65 procent af det globale pc-marked, estimerer IDC.

Med knap 25 procent af markedet ifølge IDC er det Lenovo, der er den største pc-producent. Herefter følger HP med knap 24 procent og Dell med 17,4 procent.

De tre producenter havde ifølge IDC alle flotte vækstrater - Dell blandt andet med næsten 11 procent i antallet af pc-enheder sendt til butikkerne.

Læs også: Forårets store Windows 10-opdatering er klar: Her er de nye features og opdateringer

mest debatterede artikler

Premium
Michael Zink har væltet sig i jobtilbud efter Salesforce-afsked: "Jeg blev selv overrasket over mængden af tilbud, jeg fik"
Interview: Efter Michael Zink forlod Salesforce, er han blevet bestormet med jobtilbud. Tilbudsregnen - som inkluderer tilbud verdens største it-virksomheder - har været så voldsom, at Michael Zink, nu udskyder sit kommende bogprojekt i fem år. I stedet dedikerer han de næste fem år til en fremadstormende tysk software-virksomhed. Læs her hvorfor.
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.