Intel: Er giganten syg eller trives den?

Er Intel i topform eller gør det ondt i gigantens muskler og led? Tvivlen har bredt sig efter flere forsinkede produktlanceringer og en markant nedjustering i sidste uge. Selskabets næstkommanderende Paul Otellini tager nu handsken op, mens kunderne venter spændt på hans bud på, hvordan Intel får rettet skuden op igen.

I dag skal Intels næstkommanderende Paul Otellini overbevise 5.000 kunder, forretningspartnere og ikke mindst analytikere, om, at verdens største halvlederproducent Intel er i topform.

Tilhørerne skal ifølge Financial Times overbevises om, at Intel fortsat er både kæk og kåd og iført den teknologiske gule førertrøje efter en række forsinkede produktlanceringer og uvarslede ændringer i fremtidsplanerne.

Dertil kommer, at Intel for bare en uge siden chokerede investorer ved at sænke sine mål for omsætning og indtjening i indeværende kvartal.

Markedet kvitterede ved straks at barbere syv procent af Intels aktiekurs svarende til en reduktion af markedsværdien på 62 milliarder kroner.

Vil beroliges

Det er på denne baggrund, at Paul Otellini, der er Intels kronprins, bliver nødt til at komme med en beroligende og sikker forklaring på, alt er vel hos Intel.

Sidste uges nedjustering var underlig og uventet set i lyset af, at salget af pc'er tilsyneladende er stærkt og konsistent.

Netop design og produktion af chips til pc-markedet er Intels kerneforretning, og virksomheden sidder på 80 procent af det marked.

? Efterspørgslen efter computerchips er ret solid. Hvis du ser på elektronikbranchen, lader det til, at 2004 bliver et knaldgodt år, siger Joe D'Elia, pc-markedsanalytiker hos Isupply til Financial Times.

Brancheanalytikere mener, at pc-markedet alene i august voksede med 10 procent, og at markedet i juli, august og september på verdensplan vokser med 13 til 15 procent.

Spørgsmålet er, hvorfor Intel så har problemer.

? Vi tror, at Intels problemer skyldes interne kvaler som for eksempel de forsinkede produktlanceringer, tilbagekald af fejlramte produkter og andre uheld, der har ramt Intel i år, siger Tai Nguyen, halvleder-analytiker, Susquehanna Financial Group.

Nguyen nævner som eksempel den forsinkede lancering af det nye pc-chipsær med kodenavnet Grantsdale. Grantsdale har en indbygget god fortjeneste, og forsinkelsen kostede og koster Intel dyrt.

Og så er der irriterende AMD

Konkurrenten AMD er altid klar til at gøre en slem situation for Intel værre, og det lykkes i høj grad for AMD i denne tid.

AMD har altid levet i skyggen af den langt større konkurrent Intel, men i år træder AMD ud i lyset. Med sin Opteron-processor stjæler AMD markedsandele fra Intels Xeon- og Itanium-processorer.

Succesen for Opteron har fået Intel at tage et næsten uhørt skridt - at efterligne nogle af AMD's designdetaljer.

I sidste uge stjal AMD på ny al opmærksomheden ved at demonstrere verdens første pc-processor, som har to kerner. Det vil reelt sige, at man får to processorer på den samme chip.

AMD kunne ved offentliggørelsen af den nye processor fremvise en HP Proliant DL585-server med fire af disse dual-core processorer.

Intel planlægger ifølge Financial Times at lancere et lignende produkt engang i 2005 og det faktum, at AMD pludselig bestemmer udviklingshastigheden er dårligt nyt for storebror Intel.

På udviklerkonferencen er et af de ventede højdepunkter netop en offentliggørelse af køreplanen for Intels egen dobbeltkerne-strategi.

Alle teknikerne venter spændt på at høre, hvornår Intel kommer med dobbeltkerneversioner af sine Pentium, Xeon og Itanium-processorer.

Investorerne vil også gerne have den nyhed. Men de vil også have mere. De vil se beviser for, at en af high tech-branchens giganter stadig har en ledelse, der matcher dens størrelse og indflydelse. Så nu er det op til hr. Otellini at levere varen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere