Artikel top billede

Morgen-briefing: Corona-virussen kan ramme iPhone-produktionen / WhatsApp vil snart stoppe med at virke på millioner af telefoner / Jeff Bezos ekskone sælger Amazon-aktier for 2,7 milliarder kroner

Corona-virussen kan ramme iPhone-produktionen. WhatsApp vil snart stoppe med at virke på millioner af telefoner. Jeff Bezos ekskone sælger Amazon-aktier for 2,7 milliarder kroner. Dankort-svindel rammer rekordlavt niveau. Amerikansk stat vil indføre lov mod ransomeware.

Godmorgen og velkommen til denne onsdags udgave af Computerworlds morgen-briefing.

Senere denne morgen lander der årsregnskab fra NNIT. Konsulenthuset offentliggjorde dog en række nøgletal sidste uge - ved en fejl. Det kan du læse om her, indtil vi bringer en regnskabsartikel og et interview med topchef Per Kogut senere på dagen.

I dagens it-nyhedsoverblik skal vi blandt andet se på, hvordan corona-virussen kan blive et benspænd for Apples iPhone-produktion i Kina.

Vi skal også se på, hvordan en opdatering fra WhatsApp kan blive enden for beskedtjenesten på millioner af telefoner, der kører på ældre oprativsystemer.

Rigtig god læselyst.

Corona-virussen kan ramme iPhone-produktionen

Den frygtede corona-virus, der er i stærkt udbrud i Kina, kan ende med at skabe problemer for produktionen af iPhones.

Det har været Apples plan at øge produktionen med 10 procent over de næste seks måneder. Men det kan ende med at blive en reel udfordring, da flere af selskabets leverandører befinder sig i Kina tæt på områder, hvor virussen hærger i øjeblikket.

Det skriver CNBC, som henviser til det japanske medie Nikkei Asian Review.

Apple har ifølge mediet planlagt at producerer 80 millioner iPhones i første halvår af 2020.

Corona-virussen har indtil videre taget livet af 100 kinesere og smittet 4.500.

WhatsApp vil snart stoppe med at virke på millioner af telefoner

Om få dage vil Facebooks beskedtjeneste WhatsApp stoppe med at virke på millioner af smartphones.

Det skriver det britiske medie The Independent.

Det drejer sig om en opdatering, der kommer 1. februar, hvor smartphones og tablets, der kører på ældre udgaver af Googles Android-styresystem og Apples IOS, vil miste adgangen til WhatsApp.

Fra WhatsApps side lyder det, at den nye opdatering er nødvendig for, at sikkerheden er i orden.

Samtidig har selskabet besluttet sig for ikke at lave særændringer til de gamle versioner længere.

Hvis du skulle selv skulle benytte et ældre operativsystem, så kan du klikke på linket ovenfor for at se, om du er i farezonen for at miste tjenesten.

Jeff Bezos ekskone sælger Amazon-aktier for 2,7 milliarder kroner

MacKenzie Bezos, der tidligere var gift med Jeff Bezos, har netop solgt en god portion af sine Amazon-aktier til en samlet værdi af 2,7 milliarder kroner.

Det skriver CNBC.

Da det tidligere ægtepar blev skilt i april 2019, blev MacKenzie Bezos et af verdens rigeste mennesker. Hun fik 25 procent af Jeff Bezos aktier i Amazon, hvilket har en værdi på 245 milliarder kroner.

Som en del af skilsmisseaftalen bibeholdt Jeff Bezos dog stemmerettighederne over de aktier, som blev overdraget til ekskonen.

Selvom MacKenzie Bezos har solgt aktier for 400 millioner dollar, er det kun en lille bid af hendes samlede aktiebeholdning. Hun har stadig 19,5 millioner aktier, hvilket er 200.000 mindre end det oprindelige beløb, hun fik tildelt efter skilsmissen.

Dankort-svindel rammer rekordlavt niveau

I løbet af 2019 er svindel med Dankort næsten halveret.

Det skriver Nets i en pressemeddelelse.

De kriminelle svindlere fik et samlet udbytte på 31 millioner kroner sidste år, men det er altså 46 procent lavere end året forinden. Det er laveste niveau i alle de 27 år, hvor Nets har samlet statistik på området.

Ifølge Nets har det kontaktløse Dankort og den bedre sikkerhed gjort livet svært for korttyvene.

I 2017 lancerede betalingsgiganten en løsning til webbutikker med navnet Dankort Secured by Nets. Som noget nyt skulle kortholderen bekræfte sit køb med en sms-kode, når beløbet oversteg 450 kr.

”Vi har set flere sager, hvor kortoplysninger er blevet lækket i forbindelse med et hack af en webshop. Det har gjort, at kriminelle har kunnet foretage køb på nettet med andres betalingskort, men i dag stiller mange webbutikker krav om sms-kode, før betalingen bliver accepteret, og det stopper en stor del af svindelforsøgene,” forklarer Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets.

Amerikansk stat vil indføre lov mod ransomeware

Den amerikanske delstat Maryland vil ulovliggøre ransomware.

Sådan lyder det i et nyt lovforslag, hvor besiddelsen eller intentionen om at benytte ransomware med ondsindede bagtanker, skal kunne straffes hårdt.

Som lovforslaget ser ud nu, vil en overtrædelse kunne medføre op til 10 års fængsel og kunne udløse en bøde på op til 68.000 kroner.

I delstaten har man tidligere oplevet flere omfattende ransomware-angreb, lyder det.
Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.