Artikel top billede

Verdensberømt tele-direktør død efter 13 år i fængsel: Blev dømt i en af telehistoriens største korruptionssager

Den tidligere topchef for telegiganten WorldCom, Bernard Ebbers, er død blot en måned efter, at han blev benådet efter at have afsonet 13 år af sin korruptions-dom på 25 år.

Den tidligere topchef for den amerikanske telekæmpe WorldCom, Bernard ‘Bernie’ Ebbers, er død, 78 år gammel.

Bernard Ebbers - der også blev kaldt for 'Telecom Cowboy' - blev verdensberømt i begyndelsen af 2000’erne, da både han og WorldCom gik ned med et kæmpebrag i det, der er blevet kaldt for den største korruptionsskandale i nyere amerikansk historie.

Bernard Ebbers blev idømt 25 år i fængsel for korruption, men blev løsladt for 19. december i fjor på grund af svigtende helbred efter at have afsonet 13 år af fængselsdommen.

WorldCom - der undervejs skiftede navn til MCI - gik endeligt konkurs i 2002 i kølvandet på dotcom-boblen efter det var blevet afsløret, at omsætningen gennem flere år var blevet pumpet kunstigt op - blandt andet med henblik på at holde den pressede aktiekurs kunstigt i vejret.

WorldCom var under Bernard Ebbers særdeles opkøbsivrigt og nåede at købe mere end 60 teleselskaber i USA, inden det gik ned.

Undervejs var det meget tæt på at opkøbe telekæmpen Sprint i en kæmpehandel til 115 milliarder dollar. Denne handel blev dog ikke til noget, da de amerikanske konkurrencemyndigheder blokerede for den.

Selskabet var en overgang således USA's næststørste teleselskab efter AT&T med mere end 30.000 ansatte.

Bernard Ebbers blev dømt for korruption og for at have optaget lån i WorldCom for op mod en halv milliard dollar for at undgå at blive tvunget til at sælge sine aktier, der for en stor dels vedkommende var købt for lånte penge.

Bernie Ebbers vedkendte sig aldrig skylden, men fastholdte, at svindlen var blevet drevet af forskellige ansatte i selskabet.

Han blev dømt 13. juli 2005 og indledte afsoningen 26. september 2006.

Da han var på toppen var han en af de rigeste mennesker i USA. Forbes opgav således hans formue til 1,4 milliarder dollar i 1999. Her ejede han flere store ranches og plantager, ni hoteller, en yacht og et ishockey-hold.

'Fortsætter med at bede'

Han døde søndag omgivet af sin familie efter en måned i frihed.

Hans familie har i forbindelse med dødsfaldet udsendt en statement, hvor den takker den amerikanske dommer, der benådede Bernard Ebbers fra fængslet.

"Vi ved, at mange ofre var imod løsladelsen af far. Mange aktionærer og ansatte mistede deres investeringer på WorldComs fald. Det gjorde også mange af vores venner og familiemedlemmer," lyder det fra Bernard Sanders datter, Valerie Caproni, i meddelelsen.

Her skriver hun desuden, at Bernard Sanders helbred var under hastig tilbagegang, og at hun er glad for, at den pågældende dommer vurderede, at hans 'uforklarlige og udiagnosticerede forfald' ikke ville bringe nogens investeringer tilbage igen.

"Min familie og jeg fortsætter med at bede for alle, der blev ramt af WorldComs fald," skriver hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere