Artikel top billede

Verdensberømt tele-direktør død efter 13 år i fængsel: Blev dømt i en af telehistoriens største korruptionssager

Den tidligere topchef for telegiganten WorldCom, Bernard Ebbers, er død blot en måned efter, at han blev benådet efter at have afsonet 13 år af sin korruptions-dom på 25 år.

Den tidligere topchef for den amerikanske telekæmpe WorldCom, Bernard ‘Bernie’ Ebbers, er død, 78 år gammel.

Bernard Ebbers - der også blev kaldt for 'Telecom Cowboy' - blev verdensberømt i begyndelsen af 2000’erne, da både han og WorldCom gik ned med et kæmpebrag i det, der er blevet kaldt for den største korruptionsskandale i nyere amerikansk historie.

Bernard Ebbers blev idømt 25 år i fængsel for korruption, men blev løsladt for 19. december i fjor på grund af svigtende helbred efter at have afsonet 13 år af fængselsdommen.

WorldCom - der undervejs skiftede navn til MCI - gik endeligt konkurs i 2002 i kølvandet på dotcom-boblen efter det var blevet afsløret, at omsætningen gennem flere år var blevet pumpet kunstigt op - blandt andet med henblik på at holde den pressede aktiekurs kunstigt i vejret.

WorldCom var under Bernard Ebbers særdeles opkøbsivrigt og nåede at købe mere end 60 teleselskaber i USA, inden det gik ned.

Undervejs var det meget tæt på at opkøbe telekæmpen Sprint i en kæmpehandel til 115 milliarder dollar. Denne handel blev dog ikke til noget, da de amerikanske konkurrencemyndigheder blokerede for den.

Selskabet var en overgang således USA's næststørste teleselskab efter AT&T med mere end 30.000 ansatte.

Bernard Ebbers blev dømt for korruption og for at have optaget lån i WorldCom for op mod en halv milliard dollar for at undgå at blive tvunget til at sælge sine aktier, der for en stor dels vedkommende var købt for lånte penge.

Bernie Ebbers vedkendte sig aldrig skylden, men fastholdte, at svindlen var blevet drevet af forskellige ansatte i selskabet.

Han blev dømt 13. juli 2005 og indledte afsoningen 26. september 2006.

Da han var på toppen var han en af de rigeste mennesker i USA. Forbes opgav således hans formue til 1,4 milliarder dollar i 1999. Her ejede han flere store ranches og plantager, ni hoteller, en yacht og et ishockey-hold.

'Fortsætter med at bede'

Han døde søndag omgivet af sin familie efter en måned i frihed.

Hans familie har i forbindelse med dødsfaldet udsendt en statement, hvor den takker den amerikanske dommer, der benådede Bernard Ebbers fra fængslet.

"Vi ved, at mange ofre var imod løsladelsen af far. Mange aktionærer og ansatte mistede deres investeringer på WorldComs fald. Det gjorde også mange af vores venner og familiemedlemmer," lyder det fra Bernard Sanders datter, Valerie Caproni, i meddelelsen.

Her skriver hun desuden, at Bernard Sanders helbred var under hastig tilbagegang, og at hun er glad for, at den pågældende dommer vurderede, at hans 'uforklarlige og udiagnosticerede forfald' ikke ville bringe nogens investeringer tilbage igen.

"Min familie og jeg fortsætter med at bede for alle, der blev ramt af WorldComs fald," skriver hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere