Artikel top billede

Denne ukendte Kina-processor bør du holde øje med

Der er gode grunde til at holde øje med selskabet Zhaoxin og dets kryptiske Kaixian KX-U6780A-processor.

Chip-producenten Zhaoxin er langt, langt fra at være lige så kendt en processor-producent som chipkæmpen Intel og ærkerivalen AMD.

Alligevel er det en af det nye årtis største nyheder fra chip-branchen, som selskabet leverer, for med sin nye ’Kaixian KX-U6780A’-processor, er det første gang siden 1990’erne, at en ny producent giver sig i kast med at fremstille komponenter, der er kompatible med det såkaldte ’x86’-instruktionssæt.

Det betyder, at disse processorer indeholder den kritisk understøttelse af instruktioner, der blandt andet gør den kompatible med Windows-styresystem.

Og nu kan den nye kinesiske processor altså erhverves sammen med et matchende motherboard til i alt 4.300 kinesiske yuan, svarende til 4.140 kroner.

Se også: Disse nye CPU’er gør, at 2020 bliver et ualmindeligt interessant år at købe en bærbar

Sløv sag

Den nye kinesiske processor er ikke første gang, at duopolet bestående af AMD og hovedsageligt Intel forsøges at brydes.

På papiret er processoren ikke uinteressant. Her snurrer otte kerner med op til 2,7 GHz, strømforbruget er holdt under 70 watt og der understøttes udbredte standarder som DX11, PCI-e 3.0, DDR4 ram samt M.2, SATA og USB 3.0.

De første tal som mediet Tomshardware har kompileret, synes dog at indikere, at Intel og AMD ikke har det store at frygte endnu.

I en discipliner som testprogrammerne Cinbencg, CPU-Z og ’Fritz Chess’ scorer den firekernede Core i5 -7600K processor fra 2017 mellem 32 og 180 procent højere.

I andre tests viser kinas nye pc-processor sig at blive distanceret af en Core i5-3550U processor fra 2012, skriver mediet.

Læs også: Når det ikke kan blive kraftigt nok: Her er klodens mest brutale CPU

Kinesisk potentiale

Mens Kinas første x86-processor synes at halse efter de etablerede konkurrenter, skal det noteres, at de første tests er udført på såkaldte ’engineering samples’, altså ufærdige produkter.

Processoren er samtidig printet med den aldrende 16nm litografi, en fremstillingproces der forventes at blive opdateret til den væsentligt mere avancerede 7nm-teknik en gang i 2021.

Men med sine kinesiske rødder har landet sin første reelle udfordrer til desktop-markedet, hvilket kan være grund nok til at holde øje med processoren.

Kinesisk vilje kan være en naturkraft i sig selv. Det er nærliggende at drage paralleler til Kinas færd i mobilverdenen.

Her tog det Huaweis datterselskab, HiSilicon, omtrent seks år fra det fremstillede sin første smartphone-processor (K3V2) til at fremstille mobil-CPU’er, der bider skeer med det bedste fra Samsung og Apple (Kirin 990). Sidstnævnte integrerer endda en 5G-modem, noget som konkurrenterne har til gode.

Se også: Intel finder sig 5G-partner: Banen er kridtet op for 5G-laptops i 2021