Artikel top billede

Kendt Apple-analytiker: Banebrydende Mac udkommer inden udgangen af 2021

Apple nærmer sig det forjættede mål om at skabe computere, der kører på egen hardware.

Den kendte og velorienterede Apple-analytiker Ming-Chi Kuo har i sit seneste notat til investorer detaljeret, hvad der kan blive en banebrydende udvikling for selskabets Mac-computere.

I notatet beskriver han, at Apple er i færd med at foretage det længe ventede skifte til en egenudviklet CPU, baseret på ARM-teknologi. Det skriver 9to5Mac.

Skiftet forventes at foregå indenfor de næste 12 til 18 måneder, hvilket vil stemme overens med selskabets hardware-events, der typisk afholdes i løbet af foråret eller efteråret.

Med det skifte vil det betyde starten på et enden på et 15 år langt partnerskab med processor-producenten Intel.

Læs også: Et indbrud satte en stopper for 15 år med en Mac: Her er hvad jeg lærte af en uge i Windows-helvede

En ny æra for Mac’en

Ifølge Ming-Chi Kuo satser Apple mere aggressivt på forskning og udvikling af den næste generations af processorer baseret på 5 nanometers fremstillingsteknologi, særligt i lyset af de forsyningsvanskeligheder, der er opstået i kølvandet på Covid-19 udbruddet.

De første processorer baseret på 5nm teknologi forventes at være klar i midten af 2021, om end de første CPU’er vil være at finde ombord på selskabets top-iPhones i 2020 samt en forventet iPad med mini-LED skærm.

Med sin nye ARM-baserede Mac-processor vil Apple få et sæt udfordringer med at tilpasse MacOS styresystemet til den nye processor.

Lykkedes der, hvor pc-verdenen fejlede

Ifølge udvikleren Steve Troughton-Smith vil det gøre årets WWDC udviklermesse i foråret til en oplagt scene, for præsentationen af en ’Developper Transition Kit’, for at lette overgangen til det fundamentalt forskellige hardware.

Sidst Apple foretog et sådan skifte var i 2006, hvor Apple gik fra at benytte PowerPC processorer til Intels x86-baserede CPU’er.

Dengang gav Apple udviklerne seks måneder til at tilpasse deres software til det nye hardware.

Skiftet fra processor med forskellige arkitekturer, her fra x86 til ARM, har udfordret blandt andet Microsoft, som har forsøgt sig med både software- og hardware-løsninger for at få en velfungerende Windows-oplevelse på ARM-baserede CPU’er.

Microsoft døjer dog fortsat med sine løsninger, senest i den ellers nydelige Surface Pro X, som mediet The Verge sammenligner med en ekstravagant ’Chromebook’.

Se også: Mængden af Mac-trusler eksploderer: Apples computere er nu langt mere udsatte end pc’er