Bog: Køb ikke ind hos frygtens købmænd

I ”Farligt - Hvordan de fodrer din frygt, og hvorfor du æder det” går forfatterne i kødet på medier, politikere og skøre kugler, der udnytter vores frygt til at fremme et budskab eller sælge en vare.

I 2018 druknede 66 mennesker i Danmark. Alligevel hopper de fleste af os gerne i havet, når det altså ikke lige er for koldt.

Men hvis et par hvidhajer observeres i Nordsøen, skaber det overskrifter og får bekymrede børnefamilier til at droppe sommerhuset på den jyske vestkyst og drage til Lalandia i stedet – selv om risikoen for at ende som hajføde i Jylland er så minimal, at det er meningsløst at sætte tal på.

I hele Vesteuropa omkom cirka 1.000 mennesker i terrorangreb i perioden 2000-2017.

Det er vitterlig mange. Men dog stadig kun en femtedel af antallet af trafikdræbte alene i Danmark i samme periode.

Alligevel er mange i almindelighed mere bekymrede for at hoppe af på Nørreport end ved at trykke speederen i bund på landevejen.

Begge eksempler viser en udpræget diskrepans mellem frygt og reel risiko; ofte frygter vi ganske enkelt de forkerte ting.

Men samtidig er vi mennesker meget nemme at manipulere gennem frygt.

Hvilket sensationslystne medier, virksomheder, meningsdannere, politikere, interesseorganisationer, nutcases med fikse idéer og – ja – terrorister udnytter i stor stil.

Det er blandt pointerne i bogen Farligt – Hvordan de fodrer din frygt og hvorfor du æder det.

Nyttigt værktøj for medier, sælgere og skøre kugler
Bogens forfattere er Steffen Andersen, professor på Copenhagen Business School og forsker i blandt andet adfærdsøkonomi, samt formidler Hans Jørgen Nielsen, tidligere journalist og rådgiver.

I bogen analyserer de, hvordan frygt anvendes til at sælge alt fra aviser og varer til politiske budskaber.

De kommer også ind på, hvordan logiske fejlslutninger, konspirationsteorier og irrationelle forestillinger fodrer vores angst.

Hvilket debatterne om alt fra højspændingsledninger, 5G, vaccinationer og kemi i maden er eksempler på.

Forfatternes ærinde er ikke, at vi skal holde op med at være bange, for nogle ting er der vitterlig grund til at være på vagt overfor.

Men at vi skal huske den kritiske sans og være opmærksom på afsenderen af frygtorienterede budskaber.

Samt at det er godt at kende de vigtigste tegn på, at nogen forsøger at bruge vores frygt som et redskab til at binde os en historie, en holdning eller et produkt på ærmet.

Farligt har knap to år på bagen, men er stadig er særdeles relevant.

Især nu, hvor det globale samfund er lukket ned i rædsel for en sygdom, vi ikke kender særlig godt, og hvor løse påstande og vilde historier flyver frit omkring i lav højde.

Bogen er særdeles læsværdig.

Et par af kapitlerne om metodik forekommer ganske vist en kende langhårede og spekulative, men det trækker ikke helhedsindtrykket ned. Har du ikke allerede læst den, så find bogen online på f.eks. bibliotekernes eReolen eller på Mofibo.

Du kan selvfølgelig også bestille den fysiske bog på nettet eller måske låne den af din nabo (men husk i så fald at vaske hænder og måske at spritte coveret af. Hvilket forfatterne sikkert også vil mene er en god idé).

Bog: Farligt – Hvordan de fodrer din frygt, og hvorfor du æder det. Forfattere: Hans Jørgen Nielsen & Steffen Andersen. Forlag: Gyldendal.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Sjællandsk online-veteran leverer rekordregnskab: Hæver omsætning med 25 procent
Online-forhandleren Computersalg.dk fortsætter væksten i det nye årsregnskab, hvor omsætningen overstiger 700 millioner kroner.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.