Brætspil: Make Mars Great Again - eller kig på fugle

Der er sket en imponerende udvikling indenfor brætspil de seneste år, og her ser vi på to virkelig gode titler indenfor den såkaldte engine building genre.

Foråret 2020 føles let som et meget langt ophold i et feriehus. Beklageligvis uden is, badeture og kølige øl med vennerne.

Heldigvis er mulighederne for analog underholdning udvidet betydeligt siden de slidte Ludospil og fugtskadede Se & Hør, der på mystisk vis groede frem af væggene i barndommens sommerhuse.

Det er brætspil et godt eksempel på. De seneste 5-10 år er udvalget eksploderet, og branchen tiltrækker i dag ambitiøse, innovative udviklere med styr på spilmekanik, tematik og gameplay.

Nogle titler stiller betydelige krav til overblik og koncentrationsevne for overhovedet at forstå reglerne. Andre er umiddelbart enkle at lære, men svære at mestre og tilbyder uendelig variation.

For den teknisk indstillede er moderne brætspil således et underholdende og intellektuelt udfordrende alternativ, hvis man er ved at blive godt træt af alt det, der findes bag en skærm.

Én populær kategori er de såkaldt engine building games, hvor man gennem runderne opbygger et stadig mere effektivt system til akkumulering af f.eks. sejrpoint, penge eller ressourcer. Der er mange titler indenfor genren, og to virkeligt gode eksempler er:

Terraforming Mars
Her skal man gøre vores naboplanet beboelig ved at skrue op for varmen, øge iltindholdet i atmosfæren og sørge for flydende vand.

Man kan forfølge forskellige strategier – f.eks. at introducere først primitivt og senere højtstående biologisk liv eller at vælge mere tekniske løsninger som at satse hårdt på kernekraft. Variationen er uendelig, og ikke to spil vil forløbe ens.

Terraforming Mars er udviklet af svenske Jacob Fryxelius, der har trukket på sin Ph.D. i kemi og mange års interesse for astrofysik. Spillet er enormt fascinerende og er blevet rost til skyerne i mange sammenhænge.

Det er i lange stræk egentlig ikke specielt konkurrencepræget, da spillerne bruger meget tid på at optimere hver sit setup.

Man kan dog genere hinanden undervejs. Hvis man eksempelvis ser sit snit til at smide en velvoksen meteor ned på overfladen for at øge temperaturen, kan den jo beklageligvis komme til at snitte modspillerens byer eller drivhuse.

Her findes flere udvidelser, og grundspillet er oversat til dansk.

Wingspan
Her har man rollen som inkarnerede kratluskere, der forsøger at tiltrække fugle til hver sit reservat.

Man får point ved at samle æg, forfølge både fælles og hemmelige mål undervejs – og ved at tiltrække de mest sjældne eller smukkeste af sine bevingede venner.

Wingspan blev hurtigt et af de mest populære og efterspurgte brætspil i 2019, hvilket ikke er så sært endda. Det er let at lære, velegnet til både voksne og til familien med lidt større børn, men samtidig med meget stor variation. Samtidig er det virkelig smukt illustreret.

Grundspillet findes på engelsk – det er dog ved at blive oversat til dansk – og kan i perioder være lidt svært at skaffe. Men det er absolut umagen værd at gå på jagt og se, om man kan finde det hos en af de efterhånden talrige onlinebutikker, der sælger brætspil herhjemme.

Der findes mange gode sites, hvor man kan læse mere om brætspil. Langt det meste kendte på internationalt niveau er Boardgamegeek.com, men det lokale papskubber.dk er også et kig værd.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere


Premium
TDC tilbyder alligevel fibernet til hundredevis af kunder i Slagelse Kommune
Hundredevis af husstande i Slagelse Kommune kan alligevel få fibernet fra TDC, selv om selskabet har afblæst fiberudrulningen i kommunen.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
Analyseinstituttet Vanson Bourne foretog i august 2018 en markedsanalyse på vegne af TrueCommerce. Her blev 300 europæiske detail- og produktionsvirksomheder spurgt til deres nuværende samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis bruges fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.