Brætspil: Make Mars Great Again - eller kig på fugle

Der er sket en imponerende udvikling indenfor brætspil de seneste år, og her ser vi på to virkelig gode titler indenfor den såkaldte engine building genre.

Foråret 2020 føles let som et meget langt ophold i et feriehus. Beklageligvis uden is, badeture og kølige øl med vennerne.

Heldigvis er mulighederne for analog underholdning udvidet betydeligt siden de slidte Ludospil og fugtskadede Se & Hør, der på mystisk vis groede frem af væggene i barndommens sommerhuse.

Det er brætspil et godt eksempel på. De seneste 5-10 år er udvalget eksploderet, og branchen tiltrækker i dag ambitiøse, innovative udviklere med styr på spilmekanik, tematik og gameplay.

Nogle titler stiller betydelige krav til overblik og koncentrationsevne for overhovedet at forstå reglerne. Andre er umiddelbart enkle at lære, men svære at mestre og tilbyder uendelig variation.

For den teknisk indstillede er moderne brætspil således et underholdende og intellektuelt udfordrende alternativ, hvis man er ved at blive godt træt af alt det, der findes bag en skærm.

Én populær kategori er de såkaldt engine building games, hvor man gennem runderne opbygger et stadig mere effektivt system til akkumulering af f.eks. sejrpoint, penge eller ressourcer. Der er mange titler indenfor genren, og to virkeligt gode eksempler er:

Terraforming Mars
Her skal man gøre vores naboplanet beboelig ved at skrue op for varmen, øge iltindholdet i atmosfæren og sørge for flydende vand.

Man kan forfølge forskellige strategier – f.eks. at introducere først primitivt og senere højtstående biologisk liv eller at vælge mere tekniske løsninger som at satse hårdt på kernekraft. Variationen er uendelig, og ikke to spil vil forløbe ens.

Terraforming Mars er udviklet af svenske Jacob Fryxelius, der har trukket på sin Ph.D. i kemi og mange års interesse for astrofysik. Spillet er enormt fascinerende og er blevet rost til skyerne i mange sammenhænge.

Det er i lange stræk egentlig ikke specielt konkurrencepræget, da spillerne bruger meget tid på at optimere hver sit setup.

Man kan dog genere hinanden undervejs. Hvis man eksempelvis ser sit snit til at smide en velvoksen meteor ned på overfladen for at øge temperaturen, kan den jo beklageligvis komme til at snitte modspillerens byer eller drivhuse.

Her findes flere udvidelser, og grundspillet er oversat til dansk.

Wingspan
Her har man rollen som inkarnerede kratluskere, der forsøger at tiltrække fugle til hver sit reservat.

Man får point ved at samle æg, forfølge både fælles og hemmelige mål undervejs – og ved at tiltrække de mest sjældne eller smukkeste af sine bevingede venner.

Wingspan blev hurtigt et af de mest populære og efterspurgte brætspil i 2019, hvilket ikke er så sært endda. Det er let at lære, velegnet til både voksne og til familien med lidt større børn, men samtidig med meget stor variation. Samtidig er det virkelig smukt illustreret.

Grundspillet findes på engelsk – det er dog ved at blive oversat til dansk – og kan i perioder være lidt svært at skaffe. Men det er absolut umagen værd at gå på jagt og se, om man kan finde det hos en af de efterhånden talrige onlinebutikker, der sælger brætspil herhjemme.

Der findes mange gode sites, hvor man kan læse mere om brætspil. Langt det meste kendte på internationalt niveau er Boardgamegeek.com, men det lokale papskubber.dk er også et kig værd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.