Artikel top billede

Europæisk storbørs køber 70 procent af VP Securities

Den største europæiske børs, Euronext, har netop købt 70 procent af aktierne i værdipapircentralen VP Securities.

Den europæiske børs Euronext har købt 70 procent af danske VP Securities.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Købsaftalen om VP Securities, der håndterer alle danske værdipapirer, er blevet indgået med selskabets fem største aktionærer; Nationalbanken, Danske Bank, Nykredit, Nordea og Jyske Bank.

"Det er min forventning, at de fordele, som VP Securities vil opnå som del af Euronext-familien, vil styrke den danske service-infrastruktur," udtaler Peter Lybecker, bestyrelsesformand i VP Securities og administrerende dirketør i Nordea Danmark, i meddelelsen.

Efter købet vil det danske marked være det fjerdestørste i Euronext-familien. Samtidig værdisættes VP Securities til 1,12 milliarder kroner efter salget. De 70 procent af selskabet svarer derved til en pris på 795 millioner kroner.

Læs også: Dansk krypto-firma vil købe sig ind i amerikansk bank: "Vi har allerede udset os en række banker, som det er meget, meget realistisk at købe en væsentlig del af"

Euronext er allerede tilstede på det europæiske marked via ejerskab af Oslo Børs VPS, som selskabet købte sidste år, elbørsen Nord Pool og børsen i Portugal, ved navn Interbolsa.

Købet skal godkendes af Finanstilsynet, før den endelige aftale falder på plads, fremgår det.

De resterende 30 procent ejes af mindretalsaktionærer.

"En unaturlig medejer"

VP Securities blev omdannet til et aktieselskab i 2000, og siden dengang har Nationalbanken været den største aktionær.

Selskabet er reguleret efter EU-regelsæt på linje med andre finansielle virksomheder. Derfor overvåger Nationalbanken VP Securities som den relevante myndighed.

"Nationalbanken er ikke en naturlig medejer af et konkurrenceudsat selskab, som banken selv overvåger," skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Læs også: Nationalbanken tvivler på at Facebooks omstridte kryptovaluta får stor udbredelse i Danmark

Hertil skriver Nationalbank-direktør Hugo Frey Jensen, at selskabet har fundet en god, ny ejer.

"Euronext er en stor europæisk spiller inden for sektoren og ud fra et finansielt stabilitetssynspunkt en ejer, der kan udvikle VP Securities og dermed bedst sikre harmoniserede og konkurrencedygtige services for værdipapirhåndtering i Danmark," skriver han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere