Største opgradering af Wi-Fi i 20 år: USA sætter turbo på Wi-Fi med åbning af 6GHz-frekvensbånd - Europa ventes at følge trop

Den amerikanske tele-styrelse FCC åbner for nye frekvensbånd til Wi-Fi-brug. Det kommer til at femdoble det tilgængelige frekvensbånd til Wi-Fi.

Den amerikanske telestyrelse FCC tildeler et helt nyt frekvensbånd til Wi-Fi-brug i det, der kaldes for den måske største opgradering af Wi-Fi i de seneste 20 år.

Beslutningen betyder, at FCC vil åbne for 6GHz-båndet til ulicensieret Wi-Fi-brug - altså fri brug for alle.

Beslutningen betyder, at der i USA vil blive frigivet mere end 1.200MHz båndbredde til de enheder, der anvender den kommende generation af Wi-Fi, Wi-Fi 6E (Enhanced), og som har antenner og chip forberedt til dette frekvensbånd.

Resultatet vil være, at Wi-Fi med Wi-Fi 6E-enhederne i USA vil blive langt hurtigere og langt mere stabilt end i dag.

Hastighedsmæssigt betyder beslutningen, at Wi-Fi i USA kan få samme niveau som 5G, når det gælder transmissionshastighed og latency.

Det vil åbne for helt nye muligheder inden for realtids-applikationer, virtual reality og mange andre ting.

Det ventes, at de første enheder, der understøtter 6GHz Wi-Fi vil se dagens lys mod årets slutning. Herfra kommer det til at gå stærkt.

Analysehuset IDC forventer således, at der alene i 2021 vil blive solgt 316 millioner enheder, der understøtter Wi-Fi 6E. I de kommende år vil vi også begynde at se tablet og fjernsyn, der understøtter Wi-Fi 6E.

Bliver femdoblet
Dee ekstra 1.200MHz betyder konkret, at frekvens-båndet i USA - altså den tilgængelige plads til datatransmission via Wi-Fi - vil blive femdoblet for routerne i de amerikanske hjem og virksomheder.

Der er tale om den største tilføjelse af frekvensbånd i USA, siden FCC i 1989 banede vejen for Wi-Fi i det hele taget i USA.

“Fra Wi-Fi routere til enheder i hjemmet: Amerikanernes daglige brug af enheder, der er forbundet til internettet, er eksploderet,” lyder det fra FCC i denne meddelelse.

“For at understøtte stigningen i Wi-Fi-efterspørgslen sigter FCC efter at øge Wi-Fi-spektrummet med vores hidtil dristigste initiativ: At gøre hele 6GHz frekvensbåndet tilgængeligt,” lyder det fra FCC.

Med beslutningen åbner FCC konkret for 1.200MHz spektrummet på 6GHz-frekvensbåndet på det amerikanske marked.

I de seneste 20 år har Wi-Fi kørt på 2,4GHz og 5GHz frekvensbåndet med omkring 400MHz spektrum, hvilket har betydet, at det ofte har været nødvendigt at dele signalerne op.

Det har skabt stigende problemer i takt med, at mange af vores enheder kobles på Wi-Fi, hvor de kan forstyrre hinanden.

Det er eksempelvis grunden til, at din forbindelse kan blive sløv, hvis der er mange Wi-Fi-signaler i luften. Her vil de mange signaler ‘støje’ overfor din computer eller telefon, der forsøge at få forbindelse til en router via Wi-Fi.

Her vil 6GHz Wi-Fi kunne gøre en stor forskel.

Mere end dobbelt så meget plads
6GHz frekvensbåndet har mere end dobbelt så meget plads som 5GHz-båndet.

Og det betyder, at der er mere plads til de forskellige signaler, som derfor ikke skal kæmpe så meget om pladsen som det er tilfældet på de nuværende Wi-Fi-kanaler, ligesom latency - altså signal-forsinkelserne - vil blive markant lavere.

Ifølge The Verge er der på det nye frekvensbånd plads til syv samtidige Wi-Fi-streams på maksimal kapacitet uden at de vil kunne påvirke hinanden.

Reaktionerne på beslutningen fra tech-samfundet er ret enslydende.

Intel kalder beslutningen for 'det vigtigste bidrag til Wi-Fi i næsten 20 år,' mens Apple meddeler, at beslutningen sætter kursen for den næste generation af Wi-Fi-netværk.

Det ventes, at EU inden længe vil følge trop med en lignende beslutning og åbne for 6GHz-frekvensbånder i Europa.

Ifølge flere medier har de første test med Wi-Fi 6E vist, at det er muligt at opnå hastigheder på 2Gbps.

Direktør i Wireless Broadband Alliance (WBA), Tiago Rodrigues siger ifølge Daily Mail, at 6GHz-frekvensbånder leverer mere kapacitet end alle de andre frekvensbånd tilsammen.

"Desuden vil Wi-Fi 6-teknologien på det udvidede bånd kunne levere hastigheder, der er sammenlignelige med 5G-netværk," siger han.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Sådan arbejder du sikkert hjemmefra og holder driften i gang
Nogle gange skal arbejdsopgaver bare løses hjemmefra, hvis driften fortsat skal holdes i gang. Her er det afgørende at have en plan for både drift, arbejdsindsats og den nødvendige it-sikkerhed. Også selvom 5, 10 eller 100 gange så mange brugere som normalt med kort varsel skal arbejde hjemme. I dette whitepaper kan du læse mere om de typiske roller, som hjemmearbejdet indebærer og hvilke løsninger Fortinet tilbyder for at sikre den stabile drift.