Største opgradering af Wi-Fi i 20 år: USA sætter turbo på Wi-Fi med åbning af 6GHz-frekvensbånd - Europa ventes at følge trop

Den amerikanske tele-styrelse FCC åbner for nye frekvensbånd til Wi-Fi-brug. Det kommer til at femdoble det tilgængelige frekvensbånd til Wi-Fi.

Den amerikanske telestyrelse FCC tildeler et helt nyt frekvensbånd til Wi-Fi-brug i det, der kaldes for den måske største opgradering af Wi-Fi i de seneste 20 år.

Beslutningen betyder, at FCC vil åbne for 6GHz-båndet til ulicensieret Wi-Fi-brug - altså fri brug for alle.

Beslutningen betyder, at der i USA vil blive frigivet mere end 1.200MHz båndbredde til de enheder, der anvender den kommende generation af Wi-Fi, Wi-Fi 6E (Enhanced), og som har antenner og chip forberedt til dette frekvensbånd.

Resultatet vil være, at Wi-Fi med Wi-Fi 6E-enhederne i USA vil blive langt hurtigere og langt mere stabilt end i dag.

Hastighedsmæssigt betyder beslutningen, at Wi-Fi i USA kan få samme niveau som 5G, når det gælder transmissionshastighed og latency.

Det vil åbne for helt nye muligheder inden for realtids-applikationer, virtual reality og mange andre ting.

Det ventes, at de første enheder, der understøtter 6GHz Wi-Fi vil se dagens lys mod årets slutning. Herfra kommer det til at gå stærkt.

Analysehuset IDC forventer således, at der alene i 2021 vil blive solgt 316 millioner enheder, der understøtter Wi-Fi 6E. I de kommende år vil vi også begynde at se tablet og fjernsyn, der understøtter Wi-Fi 6E.

Bliver femdoblet
Dee ekstra 1.200MHz betyder konkret, at frekvens-båndet i USA - altså den tilgængelige plads til datatransmission via Wi-Fi - vil blive femdoblet for routerne i de amerikanske hjem og virksomheder.

Der er tale om den største tilføjelse af frekvensbånd i USA, siden FCC i 1989 banede vejen for Wi-Fi i det hele taget i USA.

“Fra Wi-Fi routere til enheder i hjemmet: Amerikanernes daglige brug af enheder, der er forbundet til internettet, er eksploderet,” lyder det fra FCC i denne meddelelse.

“For at understøtte stigningen i Wi-Fi-efterspørgslen sigter FCC efter at øge Wi-Fi-spektrummet med vores hidtil dristigste initiativ: At gøre hele 6GHz frekvensbåndet tilgængeligt,” lyder det fra FCC.

Med beslutningen åbner FCC konkret for 1.200MHz spektrummet på 6GHz-frekvensbåndet på det amerikanske marked.

I de seneste 20 år har Wi-Fi kørt på 2,4GHz og 5GHz frekvensbåndet med omkring 400MHz spektrum, hvilket har betydet, at det ofte har været nødvendigt at dele signalerne op.

Det har skabt stigende problemer i takt med, at mange af vores enheder kobles på Wi-Fi, hvor de kan forstyrre hinanden.

Det er eksempelvis grunden til, at din forbindelse kan blive sløv, hvis der er mange Wi-Fi-signaler i luften. Her vil de mange signaler ‘støje’ overfor din computer eller telefon, der forsøge at få forbindelse til en router via Wi-Fi.

Her vil 6GHz Wi-Fi kunne gøre en stor forskel.

Mere end dobbelt så meget plads
6GHz frekvensbåndet har mere end dobbelt så meget plads som 5GHz-båndet.

Og det betyder, at der er mere plads til de forskellige signaler, som derfor ikke skal kæmpe så meget om pladsen som det er tilfældet på de nuværende Wi-Fi-kanaler, ligesom latency - altså signal-forsinkelserne - vil blive markant lavere.

Ifølge The Verge er der på det nye frekvensbånd plads til syv samtidige Wi-Fi-streams på maksimal kapacitet uden at de vil kunne påvirke hinanden.

Reaktionerne på beslutningen fra tech-samfundet er ret enslydende.

Intel kalder beslutningen for 'det vigtigste bidrag til Wi-Fi i næsten 20 år,' mens Apple meddeler, at beslutningen sætter kursen for den næste generation af Wi-Fi-netværk.

Det ventes, at EU inden længe vil følge trop med en lignende beslutning og åbne for 6GHz-frekvensbånder i Europa.

Ifølge flere medier har de første test med Wi-Fi 6E vist, at det er muligt at opnå hastigheder på 2Gbps.

Direktør i Wireless Broadband Alliance (WBA), Tiago Rodrigues siger ifølge Daily Mail, at 6GHz-frekvensbånder leverer mere kapacitet end alle de andre frekvensbånd tilsammen.

"Desuden vil Wi-Fi 6-teknologien på det udvidede bånd kunne levere hastigheder, der er sammenlignelige med 5G-netværk," siger han.

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.