Skaberen af den første verdensomspændende virus Love Bug er opsporet: Driver mobilværksted på Filippinerne

Manden bag den første globale virus, der på 24 timer inficerede 45 millioner maskiner og ramte både det britiske parlament og Pentagon, står nu frem.

I dag er omfattende, globale hacker-angreb en risiko, som alle verdens selskaber konstant forholder sig til.

Det kan danske selskaber som A.P. Møller-Mærsk, ISS og Demant skrive under på.

Men sådan var det ikke i år 2000.

4. maj 2020 slap Love Bug-virussen løs, og inden for 24 timer havde Love Bug-pandemien inficeret 45 millioner computere verden over.

Den aggressive virus fik Love Bug-navnet, da virussen spredte sig ved, at ofrene modtog en email med en vedhæftet fil ved navn 'LOVE-LETTER-FOR-YOU.'

Filen indeholdt en kode, der overskrev filer, stjal passwords, ligesom filen automatisk blev videresendt til alle offerets Microsoft Outlook-kontakter.

Virussen overrumplede simpelthen it-organstioner verden over og både det britiske parlament samt Pentagon var ramt.

Kaos var løs.

Læs også: Mærsk overvejede at betale løsepenge til hackere efter kæmpe-angreb - CEO Søren Skou talte i telefon med Satya Nadella fem gange

Her er skaberen af Love Bug-virussen
20 år senere er det lykkes BBC at opspore manden, der stod bag den første globale computervirus.

Navnet er Filipino Onel de Guzman.

Han er i dag 44 år og driver et mobilværksted i den filippinske hovedstad, Manila.

Han forklarer, at han kun sendte koden til filippinske ofre, da planen var at stjæle passwords i det lokale område, men senere tweakede han koden, så filen blev videresendt til offerets Microsoft Outlook-kontakter.

Han havde aldrig forestillet sig, at virussen ville udvikle sig verdens første cyber-pandemi.

Strategien var ligetil, fortæller han.

"Jeg regnede ud, at de fleste ønsker en kæreste, de vil finde kærligheden, så derfor kaldte jeg filen det (LOVE-LETTER-FOR-YOU, red.)," siger Filipino Onel de Guzman til BBC.

Filipino Onel de Guzman blev aldrig retsforfulgt.

Til BBC meddeler han, at han fortryder at have skabt virussen, ligesom han ikke ønsker at være berømt.

Læs også: Her er it-sikkerhedsplanen, der skal sikre FLSmidth mod at ende som Mærsk og Demant
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
"Udover alle de sensorer, der er bygget ind i vores nye fabrikker, er vi begyndt at putte sensorer på vores net og trawlere"
"Ud over alle de sensorer, der er bygget ind i vores nye fabrikker, så har vi nu også indgået et samarbejde med Aarhus Universitet, der gør, at vi putter sensorer på vores net og trawlere"
Computerworld
IBM fyrer tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde
Med IBM’s nytiltrådte topchef ved roret fyrer selskabet nu tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde, der sigter blandt andet efter at gøre selskabet mere agilt.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.