Artikel top billede

Bog: Småkynisk og tv-serieglad dræbermaskine med samvittighed

I en meget rost serie af sci-fi historier tager en småkynisk og tv-serieglad sikkerhedsrobot livtag med tilværelsen. Resultatet er The Murderbot Diaries der har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Hovedpersonen i All Systems Red af Martha Wells er en sikkerhedsandroide, der arbejder for en fuldkommen skruppelløs intergalaktisk megakoncern.

For år tilbage kom den, måske, for skade at myrde nogle af de ansatte, som den skulle beskytte. Det var, måtte den efterfølgende erkende, knap så heldigt. Derfor har den nu hacket sit eget styresystem, så tåbelige menneskeskabte systemfejl ikke får den til at gentage episoden.

Robotter kan trods alt også have følelser og samvittighed. For som den konstaterer: "As a heartless killing machine, I was a complete failure."

Men arbejdet gør trods alt ikke sig selv, så Murderbot – som hovedpersonen småsarkastisk er begyndt at kalde sig selv – kværner videre i dagens dont og bruger sin fritid på at se tv-serier og tænke over meningen med det hele. Generelt gør den sig også anstrengelser for at være i fred og især for at bruge mindst mulig tid i selskab med mennesker, som den finder fjollede, ustabile og smådumme.

Helt så nemt går det naturligvis ikke for Murderbot. Tværtimod rodes den hurtig ind i en ret speget sag, og skal både beskytte sig selv og en flok videnskabsfolk mod modstandere med særdeles skumle hensigter.

Rost serie bryder med skabelonen All Systems Red er første ud af foreløbig fem novellaer i serien The Murderbot Diaries. Serien har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Seriens eneste virkelige svaghed er, at hver enkelt af historierne er relativt korte, men til gengæld koster næsten det samme som en traditionel roman til Amazon Kindle. Men forfattere (og forlag) skal trods alt også leve, og når man er godt underholdt undervejs, så går det nok alt sammen.

Den stadig mere menneskelige og tænksomme Murderbot repræsenterer i øvrigt en kærkommen afveksling fra science-fictionverdenens vanlige portræt af robotter som enten ensporede dræbermaskiner eller smådumme, servile tjenere.

Faktisk vil det ikke være helt skævt at betegne Murderbot som en noget mere initiativrig arvtager til robotten Marvin fra Hitchhikers’s Guide to the Galaxy. Marvins skabere forsøgte som bekendt at indbygge menneskelighed i hans kredsløb, men endte desværre med at gøre ham deprimeret og ulideligt propfyldt med selvmedlidenhed.

Til gengæld inspirerede stakkels Marvin rockbandet Radiohead til en sang, nemlig Paranoid Android, hvilket de færreste fiktive robotter trods alt kan prale af, deprimerede eller ej.

Bog: All Systems Red (første bog i The Murderbot Diaries). Forfatter: Martha Wells.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.