Artikel top billede

Bog: Småkynisk og tv-serieglad dræbermaskine med samvittighed

I en meget rost serie af sci-fi historier tager en småkynisk og tv-serieglad sikkerhedsrobot livtag med tilværelsen. Resultatet er The Murderbot Diaries der har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Hovedpersonen i All Systems Red af Martha Wells er en sikkerhedsandroide, der arbejder for en fuldkommen skruppelløs intergalaktisk megakoncern.

For år tilbage kom den, måske, for skade at myrde nogle af de ansatte, som den skulle beskytte. Det var, måtte den efterfølgende erkende, knap så heldigt. Derfor har den nu hacket sit eget styresystem, så tåbelige menneskeskabte systemfejl ikke får den til at gentage episoden.

Robotter kan trods alt også have følelser og samvittighed. For som den konstaterer: "As a heartless killing machine, I was a complete failure."

Men arbejdet gør trods alt ikke sig selv, så Murderbot – som hovedpersonen småsarkastisk er begyndt at kalde sig selv – kværner videre i dagens dont og bruger sin fritid på at se tv-serier og tænke over meningen med det hele. Generelt gør den sig også anstrengelser for at være i fred og især for at bruge mindst mulig tid i selskab med mennesker, som den finder fjollede, ustabile og smådumme.

Helt så nemt går det naturligvis ikke for Murderbot. Tværtimod rodes den hurtig ind i en ret speget sag, og skal både beskytte sig selv og en flok videnskabsfolk mod modstandere med særdeles skumle hensigter.

Rost serie bryder med skabelonen All Systems Red er første ud af foreløbig fem novellaer i serien The Murderbot Diaries. Serien har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Seriens eneste virkelige svaghed er, at hver enkelt af historierne er relativt korte, men til gengæld koster næsten det samme som en traditionel roman til Amazon Kindle. Men forfattere (og forlag) skal trods alt også leve, og når man er godt underholdt undervejs, så går det nok alt sammen.

Den stadig mere menneskelige og tænksomme Murderbot repræsenterer i øvrigt en kærkommen afveksling fra science-fictionverdenens vanlige portræt af robotter som enten ensporede dræbermaskiner eller smådumme, servile tjenere.

Faktisk vil det ikke være helt skævt at betegne Murderbot som en noget mere initiativrig arvtager til robotten Marvin fra Hitchhikers’s Guide to the Galaxy. Marvins skabere forsøgte som bekendt at indbygge menneskelighed i hans kredsløb, men endte desværre med at gøre ham deprimeret og ulideligt propfyldt med selvmedlidenhed.

Til gengæld inspirerede stakkels Marvin rockbandet Radiohead til en sang, nemlig Paranoid Android, hvilket de færreste fiktive robotter trods alt kan prale af, deprimerede eller ej.

Bog: All Systems Red (første bog i The Murderbot Diaries). Forfatter: Martha Wells.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere