Bog: Småkynisk og tv-serieglad dræbermaskine med samvittighed

I en meget rost serie af sci-fi historier tager en småkynisk og tv-serieglad sikkerhedsrobot livtag med tilværelsen. Resultatet er The Murderbot Diaries der har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Hovedpersonen i All Systems Red af Martha Wells er en sikkerhedsandroide, der arbejder for en fuldkommen skruppelløs intergalaktisk megakoncern.

For år tilbage kom den, måske, for skade at myrde nogle af de ansatte, som den skulle beskytte. Det var, måtte den efterfølgende erkende, knap så heldigt. Derfor har den nu hacket sit eget styresystem, så tåbelige menneskeskabte systemfejl ikke får den til at gentage episoden.

Robotter kan trods alt også have følelser og samvittighed. For som den konstaterer: "As a heartless killing machine, I was a complete failure."

Men arbejdet gør trods alt ikke sig selv, så Murderbot – som hovedpersonen småsarkastisk er begyndt at kalde sig selv – kværner videre i dagens dont og bruger sin fritid på at se tv-serier og tænke over meningen med det hele. Generelt gør den sig også anstrengelser for at være i fred og især for at bruge mindst mulig tid i selskab med mennesker, som den finder fjollede, ustabile og smådumme.

Helt så nemt går det naturligvis ikke for Murderbot. Tværtimod rodes den hurtig ind i en ret speget sag, og skal både beskytte sig selv og en flok videnskabsfolk mod modstandere med særdeles skumle hensigter.

Rost serie bryder med skabelonen All Systems Red er første ud af foreløbig fem novellaer i serien The Murderbot Diaries. Serien har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Seriens eneste virkelige svaghed er, at hver enkelt af historierne er relativt korte, men til gengæld koster næsten det samme som en traditionel roman til Amazon Kindle. Men forfattere (og forlag) skal trods alt også leve, og når man er godt underholdt undervejs, så går det nok alt sammen.

Den stadig mere menneskelige og tænksomme Murderbot repræsenterer i øvrigt en kærkommen afveksling fra science-fictionverdenens vanlige portræt af robotter som enten ensporede dræbermaskiner eller smådumme, servile tjenere.

Faktisk vil det ikke være helt skævt at betegne Murderbot som en noget mere initiativrig arvtager til robotten Marvin fra Hitchhikers’s Guide to the Galaxy. Marvins skabere forsøgte som bekendt at indbygge menneskelighed i hans kredsløb, men endte desværre med at gøre ham deprimeret og ulideligt propfyldt med selvmedlidenhed.

Til gengæld inspirerede stakkels Marvin rockbandet Radiohead til en sang, nemlig Paranoid Android, hvilket de færreste fiktive robotter trods alt kan prale af, deprimerede eller ej.

Bog: All Systems Red (første bog i The Murderbot Diaries). Forfatter: Martha Wells.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Stibo DX hæver omsætningen med 24 procent: Nærmer sig 200 millioner
Danske Stibo DX har øget omsætningen med 24 procent og nærmer sig med hastige skridt en omsætning på 200 millioner kroner. Selskabet planlægger nu nye investeringer og flere medarbejdere.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.