Bog: Kulsort fantasy er fyldt med fleksibel moral

The Blade Itself er første bog i en underholdende fantasytrilogy præget af sort humor og komplekse personer med fleksibel moral.

Mange bøger i fantasygenren lider under, at hovedpersonerne er virkeligt gode eller virkeligt slemme.

De færreste kan trods alt forestille sig en Frodo Sækker, der på den ene side uselvisk redder verden og kaster Ringen i den evige ild – men samtidig snyder Sam for det sidste stykke brød i madposen eller letter elverdronningen for et par guldmønter, når han ser sit snit til det.

Den slags kedsommelige kvababbelser lider personerne i forfatteren Joe Abercrombies univers sjældent under.

Tværtimod er de stort set alle sammen udstyret med en ganske fleksibel moral, hvilket er med til at gøre bøgerne i The First Law-trilogien til et underholdende bekendtskab.

Trappehadende torturbøddel
Den første bog i serien hedder The Blade Itself. Her optræder den indebrændte inkvisitor og torturbøddel Glokta, der har en lang liste med ting, han ikke bryder sig særligt meget om.

Øverst på hans hadeliste står trapper. Primært fordi Glokta har fået brækket stort set alle knogler i kroppen og kun bevæger sig med besvær og under store smerter.

Men selv om han er i permanent skidt humør og for øvrigt lever af at gøre folk rigtig kede af det, er han i bund og grund også et moralsk og begavet menneske.

Man møder også den luddovne hærkaptajn Jezal dan Luthar, der konstant drikker sig i hegnet og snyder sine kammerater i kortspil – samt barbaren Logen Ninefingers, der render fra den ene katastrofe til den næste.

Dertil en perlerække af småtbegavede adelige, som knap er i stand til at stave deres eget navn.

Ingen magiske krykker til handlingen
Det righoldige persongalleri og en rimeligt sammenhængende intrige er med til at gøre Abercrombies bøger til et virkelig underholdende bekendtskab.

Her er også kulsort humor i lange baner, mens magi til gengæld er fraværende det meste af tiden.

Dermed har Abercrombies univers flere ligheder med bøgerne bag A Game of Thrones, hvor trylleformularer og overmenneskelige kræfter heller ikke får lov at redde hovedpersonerne ud af knibe i tide og utide. Hvilket ellers er en hyppigt anvendt krykke i moderne fantasy, når forfatteren har skrevet sig selv op i et hjørne og ikke helt ved, hvordan man skal komme videre.

First Law Trilogy består desuden af Before They Are Hanged og Last Argument of Kings. Alle tre er oversat til dansk.

Bog: The Blade Itself (første bog i First Law Trilogy). Forfatter: Joe Abercrombie.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Customer engagement - sådan skaber succesfulde virksomheder en stærk kundeloyalitet

Der findes ikke mange virksomheder, der med succes er taget på rejsen mod den digitale transformation, der ikke har satset målrettet på at forstå deres kunder og udvikle forholdet til deres kunder med det mål at skabe den allerbedste kundeoplevelse. Med data kan man få en dyb forståelse for sine kunder og få indsigt i, hvordan de agerer, og hvordan de vil agere. Vi sætter fokus på nye forretningsmodeller der skaber loyale kunder.

09. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Awareness og god it-sikkerhedskultur

Sikkerheds-awareness er en af de allervigtigste ting at få styr på for alle it-sikkerhedsansvarlige. For uanset hvor godt vi sikrer vores perimetre med avancerede digitale forsvarsværker, er og bliver medarbejderne et svagt led og et oplagt mål for hackerne.

10. juni 2020 | Læs mere


Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Sådan arbejder du sikkert hjemmefra og holder driften i gang
Nogle gange skal arbejdsopgaver bare løses hjemmefra, hvis driften fortsat skal holdes i gang. Her er det afgørende at have en plan for både drift, arbejdsindsats og den nødvendige it-sikkerhed. Også selvom 5, 10 eller 100 gange så mange brugere som normalt med kort varsel skal arbejde hjemme. I dette whitepaper kan du læse mere om de typiske roller, som hjemmearbejdet indebærer og hvilke løsninger Fortinet tilbyder for at sikre den stabile drift.