Artikel top billede

Bog: Kulsort fantasy er fyldt med fleksibel moral

The Blade Itself er første bog i en underholdende fantasytrilogy præget af sort humor og komplekse personer med fleksibel moral.

Mange bøger i fantasygenren lider under, at hovedpersonerne er virkeligt gode eller virkeligt slemme.

De færreste kan trods alt forestille sig en Frodo Sækker, der på den ene side uselvisk redder verden og kaster Ringen i den evige ild – men samtidig snyder Sam for det sidste stykke brød i madposen eller letter elverdronningen for et par guldmønter, når han ser sit snit til det.

Den slags kedsommelige kvababbelser lider personerne i forfatteren Joe Abercrombies univers sjældent under.

Tværtimod er de stort set alle sammen udstyret med en ganske fleksibel moral, hvilket er med til at gøre bøgerne i The First Law-trilogien til et underholdende bekendtskab.

Trappehadende torturbøddel

Den første bog i serien hedder The Blade Itself. Her optræder den indebrændte inkvisitor og torturbøddel Glokta, der har en lang liste med ting, han ikke bryder sig særligt meget om.

Øverst på hans hadeliste står trapper. Primært fordi Glokta har fået brækket stort set alle knogler i kroppen og kun bevæger sig med besvær og under store smerter.

Men selv om han er i permanent skidt humør og for øvrigt lever af at gøre folk rigtig kede af det, er han i bund og grund også et moralsk og begavet menneske.

Man møder også den luddovne hærkaptajn Jezal dan Luthar, der konstant drikker sig i hegnet og snyder sine kammerater i kortspil – samt barbaren Logen Ninefingers, der render fra den ene katastrofe til den næste.

Dertil en perlerække af småtbegavede adelige, som knap er i stand til at stave deres eget navn.

Ingen magiske krykker til handlingen

Det righoldige persongalleri og en rimeligt sammenhængende intrige er med til at gøre Abercrombies bøger til et virkelig underholdende bekendtskab.

Her er også kulsort humor i lange baner, mens magi til gengæld er fraværende det meste af tiden.

Dermed har Abercrombies univers flere ligheder med bøgerne bag A Game of Thrones, hvor trylleformularer og overmenneskelige kræfter heller ikke får lov at redde hovedpersonerne ud af knibe i tide og utide. Hvilket ellers er en hyppigt anvendt krykke i moderne fantasy, når forfatteren har skrevet sig selv op i et hjørne og ikke helt ved, hvordan man skal komme videre.

First Law Trilogy består desuden af Before They Are Hanged og Last Argument of Kings. Alle tre er oversat til dansk.

Bog: The Blade Itself (første bog i First Law Trilogy). Forfatter: Joe Abercrombie.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere