Artikel top billede

Bog: Kulsort fantasy er fyldt med fleksibel moral

The Blade Itself er første bog i en underholdende fantasytrilogy præget af sort humor og komplekse personer med fleksibel moral.

Mange bøger i fantasygenren lider under, at hovedpersonerne er virkeligt gode eller virkeligt slemme.

De færreste kan trods alt forestille sig en Frodo Sækker, der på den ene side uselvisk redder verden og kaster Ringen i den evige ild – men samtidig snyder Sam for det sidste stykke brød i madposen eller letter elverdronningen for et par guldmønter, når han ser sit snit til det.

Den slags kedsommelige kvababbelser lider personerne i forfatteren Joe Abercrombies univers sjældent under.

Tværtimod er de stort set alle sammen udstyret med en ganske fleksibel moral, hvilket er med til at gøre bøgerne i The First Law-trilogien til et underholdende bekendtskab.

Trappehadende torturbøddel

Den første bog i serien hedder The Blade Itself. Her optræder den indebrændte inkvisitor og torturbøddel Glokta, der har en lang liste med ting, han ikke bryder sig særligt meget om.

Øverst på hans hadeliste står trapper. Primært fordi Glokta har fået brækket stort set alle knogler i kroppen og kun bevæger sig med besvær og under store smerter.

Men selv om han er i permanent skidt humør og for øvrigt lever af at gøre folk rigtig kede af det, er han i bund og grund også et moralsk og begavet menneske.

Man møder også den luddovne hærkaptajn Jezal dan Luthar, der konstant drikker sig i hegnet og snyder sine kammerater i kortspil – samt barbaren Logen Ninefingers, der render fra den ene katastrofe til den næste.

Dertil en perlerække af småtbegavede adelige, som knap er i stand til at stave deres eget navn.

Ingen magiske krykker til handlingen

Det righoldige persongalleri og en rimeligt sammenhængende intrige er med til at gøre Abercrombies bøger til et virkelig underholdende bekendtskab.

Her er også kulsort humor i lange baner, mens magi til gengæld er fraværende det meste af tiden.

Dermed har Abercrombies univers flere ligheder med bøgerne bag A Game of Thrones, hvor trylleformularer og overmenneskelige kræfter heller ikke får lov at redde hovedpersonerne ud af knibe i tide og utide. Hvilket ellers er en hyppigt anvendt krykke i moderne fantasy, når forfatteren har skrevet sig selv op i et hjørne og ikke helt ved, hvordan man skal komme videre.

First Law Trilogy består desuden af Before They Are Hanged og Last Argument of Kings. Alle tre er oversat til dansk.

Bog: The Blade Itself (første bog i First Law Trilogy). Forfatter: Joe Abercrombie.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere