Bog: Kulsort fantasy er fyldt med fleksibel moral

The Blade Itself er første bog i en underholdende fantasytrilogy præget af sort humor og komplekse personer med fleksibel moral.

Mange bøger i fantasygenren lider under, at hovedpersonerne er virkeligt gode eller virkeligt slemme.

De færreste kan trods alt forestille sig en Frodo Sækker, der på den ene side uselvisk redder verden og kaster Ringen i den evige ild – men samtidig snyder Sam for det sidste stykke brød i madposen eller letter elverdronningen for et par guldmønter, når han ser sit snit til det.

Den slags kedsommelige kvababbelser lider personerne i forfatteren Joe Abercrombies univers sjældent under.

Tværtimod er de stort set alle sammen udstyret med en ganske fleksibel moral, hvilket er med til at gøre bøgerne i The First Law-trilogien til et underholdende bekendtskab.

Trappehadende torturbøddel
Den første bog i serien hedder The Blade Itself. Her optræder den indebrændte inkvisitor og torturbøddel Glokta, der har en lang liste med ting, han ikke bryder sig særligt meget om.

Øverst på hans hadeliste står trapper. Primært fordi Glokta har fået brækket stort set alle knogler i kroppen og kun bevæger sig med besvær og under store smerter.

Men selv om han er i permanent skidt humør og for øvrigt lever af at gøre folk rigtig kede af det, er han i bund og grund også et moralsk og begavet menneske.

Man møder også den luddovne hærkaptajn Jezal dan Luthar, der konstant drikker sig i hegnet og snyder sine kammerater i kortspil – samt barbaren Logen Ninefingers, der render fra den ene katastrofe til den næste.

Dertil en perlerække af småtbegavede adelige, som knap er i stand til at stave deres eget navn.

Ingen magiske krykker til handlingen
Det righoldige persongalleri og en rimeligt sammenhængende intrige er med til at gøre Abercrombies bøger til et virkelig underholdende bekendtskab.

Her er også kulsort humor i lange baner, mens magi til gengæld er fraværende det meste af tiden.

Dermed har Abercrombies univers flere ligheder med bøgerne bag A Game of Thrones, hvor trylleformularer og overmenneskelige kræfter heller ikke får lov at redde hovedpersonerne ud af knibe i tide og utide. Hvilket ellers er en hyppigt anvendt krykke i moderne fantasy, når forfatteren har skrevet sig selv op i et hjørne og ikke helt ved, hvordan man skal komme videre.

First Law Trilogy består desuden af Before They Are Hanged og Last Argument of Kings. Alle tre er oversat til dansk.

Bog: The Blade Itself (første bog i First Law Trilogy). Forfatter: Joe Abercrombie.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.