Bog: Det virkeligt fede liv på toppen hvor velhavere får lynhurtig og personlig adgang

I “The Velvet Rope Economy: How Inequality Became Big Business” demonstrerer erhvervsjournalist ved New York Times, hvordan det er blevet en god forretning at gøre forskel på høj og lav - og hvorfor det i sidste ende kan vise sig at være en skidt idé.

Da undertegnede voksede op, var vi mange der tjente lommepenge ved at traske med morgenaviser og håbe, at den enorme, gøende labrador i haven jo faktisk bare ville lege.

Hvilket ejerne altid hævdede, når den hoppede op og savlede ud over ens nye Ball-trøje.

I dag håndteres avistjansen af voksne migranter. Det er ofte også dem, der bringer pizzaer ud for Wolt og kører elektriske udlejningsløbehjul til opladning for småpenge. Ikke for lommepengenes skyld, men for at få råd til at leve.

Så, jo, der eksisterer ulighed, selv i verdens vel nok mest lige samfund.

Men det er intet ved siden af situationen i USA, hvor antallet af meget velhavende mennesker – de såkaldte One Percenters – er steget støt de seneste 20-30 år.

Samtidig skal almindelige lønmodtagere håndtere stigende usikkerhed og har fået sværere ved at klare dagen og vejen.

Det er én af pointerne i The Velvet Rope Economy: How Inequality Became Big Business af Nelson D. Schwartz, mangeårig erhvervsjournalist ved New York Times.

En anden af hans pointer er, hvordan det både er blevet acceptabelt og en virkeligt god forretning at gøre konkret og synlig forskel på de, der har lidt og de, der har meget.

Udviklingen finder sted på tværs af samtlige brancher fra underholdning og transport til sundhed og uddannelse.

Det truer med at skabe et amerikansk samfund, der i praksis fungerer som et kastesystem med så enorme og stigende modsætninger, at det til sidst kan knække midt over.

Betal dig forrest i køen
For dem, der siger, at penge ikke kan købe glæde, har aldrig været en tur i en amerikansk forlystelsespark og set familier med kostbare ”priority-passes” komme til forlystelserne med det samme. Mens resten af rosset står og sveder i timelange køer.

Eller skullet kæmpe for at få behandling for en alvorlig sygdom med en gennemsnitlig sundhedsforsikring i hånden – mens velhavere får lynhurtig og personlig adgang til nogle af klodens mest kompetente kliniske eksperter.

Schwartz trækker linjerne op og demonstrerer gennem en lang række eksempler, hvordan kløgtige forretningsudviklere har formået at udvikle tilbud til det stigende antal meget velhavende amerikanere.

Endnu mere problematisk er det dog for et samfunds sammenhængskraft og stabilitet, mener Nelson D. Schwartz, når denne udvikling åbner for en livsstil, hvor velhavere reelt intet har at gøre med folk udenfor deres egen socialklasse.

Altså mennesker, der hverken flyver privatjet, får behandling på bjergklinikker i Schweiz, sender børnene på Harvard eller springer over i Disneyland.

Hvilket i sidste ende kan være med til at nære vrede og modsætningsforhold, som underminerer den stabilitet, der har skabt de seneste mange års økonomiske fremgang.

Titel: The Velvet Rope Economy: How Inequality Became Big Business. Forfatter: Nelson D. Schwartz.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Aarhusiansk it-virksomhed køber dansk SAP-hus og skifter navn: Bliver Danmarks største SAP Business One-forhandler
Den aarhusianske SAP-forhandler Boyum IT køber det danske SAP-hus Acomi. Boyum IT skifter samtidig navn til BitPeople, der nu bliver Danmarks største forhandler af SAP's ERP-løsninger målrettet små og mellemstore virksomheder, lyder det.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.