Artikel top billede

Bog: Det virkeligt fede liv på toppen hvor velhavere får lynhurtig og personlig adgang

I “The Velvet Rope Economy: How Inequality Became Big Business” demonstrerer erhvervsjournalist ved New York Times, hvordan det er blevet en god forretning at gøre forskel på høj og lav - og hvorfor det i sidste ende kan vise sig at være en skidt idé.

Da undertegnede voksede op, var vi mange der tjente lommepenge ved at traske med morgenaviser og håbe, at den enorme, gøende labrador i haven jo faktisk bare ville lege.

Hvilket ejerne altid hævdede, når den hoppede op og savlede ud over ens nye Ball-trøje.

I dag håndteres avistjansen af voksne migranter. Det er ofte også dem, der bringer pizzaer ud for Wolt og kører elektriske udlejningsløbehjul til opladning for småpenge. Ikke for lommepengenes skyld, men for at få råd til at leve.

Så, jo, der eksisterer ulighed, selv i verdens vel nok mest lige samfund.

Men det er intet ved siden af situationen i USA, hvor antallet af meget velhavende mennesker – de såkaldte One Percenters – er steget støt de seneste 20-30 år.

Samtidig skal almindelige lønmodtagere håndtere stigende usikkerhed og har fået sværere ved at klare dagen og vejen.

Det er én af pointerne i The Velvet Rope Economy: How Inequality Became Big Business af Nelson D. Schwartz, mangeårig erhvervsjournalist ved New York Times.

En anden af hans pointer er, hvordan det både er blevet acceptabelt og en virkeligt god forretning at gøre konkret og synlig forskel på de, der har lidt og de, der har meget.

Udviklingen finder sted på tværs af samtlige brancher fra underholdning og transport til sundhed og uddannelse.

Det truer med at skabe et amerikansk samfund, der i praksis fungerer som et kastesystem med så enorme og stigende modsætninger, at det til sidst kan knække midt over.

Betal dig forrest i køen

For dem, der siger, at penge ikke kan købe glæde, har aldrig været en tur i en amerikansk forlystelsespark og set familier med kostbare ”priority-passes” komme til forlystelserne med det samme. Mens resten af rosset står og sveder i timelange køer.

Eller skullet kæmpe for at få behandling for en alvorlig sygdom med en gennemsnitlig sundhedsforsikring i hånden – mens velhavere får lynhurtig og personlig adgang til nogle af klodens mest kompetente kliniske eksperter.

Schwartz trækker linjerne op og demonstrerer gennem en lang række eksempler, hvordan kløgtige forretningsudviklere har formået at udvikle tilbud til det stigende antal meget velhavende amerikanere.

Endnu mere problematisk er det dog for et samfunds sammenhængskraft og stabilitet, mener Nelson D. Schwartz, når denne udvikling åbner for en livsstil, hvor velhavere reelt intet har at gøre med folk udenfor deres egen socialklasse.

Altså mennesker, der hverken flyver privatjet, får behandling på bjergklinikker i Schweiz, sender børnene på Harvard eller springer over i Disneyland.

Hvilket i sidste ende kan være med til at nære vrede og modsætningsforhold, som underminerer den stabilitet, der har skabt de seneste mange års økonomiske fremgang.

Titel: The Velvet Rope Economy: How Inequality Became Big Business. Forfatter: Nelson D. Schwartz.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.